Een blogpost met drie "kerstmaaksels" ... twee van mij en één van dochterlief. "Zet je die ook op by-ik?" vroeg ze toen ik een foto van haar mooie kerstboompjes maakte. Tuurlijk!
Bijna ieder jaar gaan de kerstkaarten voor de meesters en juffen vergezeld van van iets lekkers mee naar school, pianoles en sport. Zo ook dit jaar. Vorig jaar maakten we caramel-mocca-hot-chocolate op een stokje. Net als twee jaar geleden maakten we dit jaar kerstchocolade. Toen met nootjes. Nu met zeezout.
Dit heb je nodig:
Zo maak je de kerstchocolade:
Het andere lekkers dat wij maakten, was voor de kerstviering op school. Eerst een mooie viering in de kerk en daarna nog gezellig met elkaar wat lekkers eten en drinken in de klas op school. Op Instagram zag ik een kerstboom met chocoladepasta voorbij komen. Geïnspireerd hierdoor maakte ik samen met de kinderen appel-kerstbomen om mee naar school te nemen.
Dit heb je nodig voor twee appel-kerstbomen (zonder geraffineerde suikers):
Zo maak je het:
En tot slot natuurlijk nog de foto's van de mooie kerstboompjes van dochterlief. Ze had afgelopen zaterdag een feestje van twee klasgenootjes, die geld op hun wensenlijstje hadden staan. Dochterlief bedacht om iets kertstigs voor ze te knutselen. Samen speurden we op Pinterest naar ideetjes. "Mam, je moet intypen: geld leuk geven." Geweldig hoe een 8-jarige zelf zoektermen bedenkt om het juiste te zoeken. Zij groeien op met Google, YouTube, Pinterest e.d. ...
We vonden een mooie mal voor deze kerstbomen. Af en toe hielp ik een klein beetje mee, maar het meeste deed zij zelf. Ze maakte er mooie kaartjes bij en plakte het geld met washi-tape onderop de kerstbomen. Apetrots vertrok ze met haar cadeautjes naar het feestje!
Bijna ieder jaar gaan de kerstkaarten voor de meesters en juffen vergezeld van van iets lekkers mee naar school, pianoles en sport. Zo ook dit jaar. Vorig jaar maakten we caramel-mocca-hot-chocolate op een stokje. Net als twee jaar geleden maakten we dit jaar kerstchocolade. Toen met nootjes. Nu met zeezout.
Dit heb je nodig:
- 100 gram pure chocolade
- 25 gram roomboter
- klein beetje zeezout
Zo maak je de kerstchocolade:
- Smelt 3/4 deel van de chocolade au bain marie.
- Zodra dit gesmolten is, pannetje van het vuur halen en de rest van de chocolade en boter erdoor roeren (door de warmte smelt dit ook; het geheel mag niet te heet worden, omdat dit de smaak niet ten goede komt).
- Giet of schep het mengsel in de vorm en strijk dit glad met een spatel.
- Strooi er wat zeezout over.
- Goed af laten koelen en smullen maar ... of leuk verpakken en cadeau geven ;-).
Het andere lekkers dat wij maakten, was voor de kerstviering op school. Eerst een mooie viering in de kerk en daarna nog gezellig met elkaar wat lekkers eten en drinken in de klas op school. Op Instagram zag ik een kerstboom met chocoladepasta voorbij komen. Geïnspireerd hierdoor maakte ik samen met de kinderen appel-kerstbomen om mee naar school te nemen.
Dit heb je nodig voor twee appel-kerstbomen (zonder geraffineerde suikers):
- 2 appels
- snufje kaneel
- klein handje rozijnen
- 1 rol vers bladerdeeg
- beetje custardpoeder
- 1 ei
Zo maak je het:
- Schil de appels, snijd in parten en verwijder het klokhuis.
- Kook de appels in een bodempje water tot moes. Zodra de appels zachter worden, kun je ze met een (houten pol)lepel wat fijn duwen. Voeg de kaneel en rozijnen toe.
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius (hetelucht: 200 graden)
- Rol het bladerdeeg uit. Snijd dit doormidden, zodat er twee rechthoeken ontstaan. Snijd bij beide rechthoeken vanuit het midden bovenaan schuin naar de hoeken onderaan het bladerdeeg. Je hebt nu twee kerstbomen en 4 driehoeken. Van die 4 driehoeken maak je 2 kerstbomen (bladerdeeg in het midden met een beetje water aan elkaar plakken) en deze leg je op bakpapier. Is het nog te volgen? Ik ben vergeten een foto te maken :-(.
- Strooi op beide bomen een beetje custardpoeder.
- Schep hier een laagje appelmoes bovenop. (Misschien houd je nog wat appelmoes over. Dit kun je lekker opsnoepen!)
- Leg de andere bladerdeeg-kersbomen hierboven op en duw rondom wat aan.
- Snijd horizontaal takken en draai deze.
- Bestrijk het geheel met het los geklopte ei.
- Bak ongeveer 25 minuten in de oven.
- Smullen maar!
En tot slot natuurlijk nog de foto's van de mooie kerstboompjes van dochterlief. Ze had afgelopen zaterdag een feestje van twee klasgenootjes, die geld op hun wensenlijstje hadden staan. Dochterlief bedacht om iets kertstigs voor ze te knutselen. Samen speurden we op Pinterest naar ideetjes. "Mam, je moet intypen: geld leuk geven." Geweldig hoe een 8-jarige zelf zoektermen bedenkt om het juiste te zoeken. Zij groeien op met Google, YouTube, Pinterest e.d. ...
We vonden een mooie mal voor deze kerstbomen. Af en toe hielp ik een klein beetje mee, maar het meeste deed zij zelf. Ze maakte er mooie kaartjes bij en plakte het geld met washi-tape onderop de kerstbomen. Apetrots vertrok ze met haar cadeautjes naar het feestje!
Oh die houten boompjes! Zo mooi!
BeantwoordenVerwijderenEn wat een fijn idee voor de kerstviering, ik ga de bladerdeegboom onthouden hoor! :)
Heel leuk allemaal.
BeantwoordenVerwijderen(ik zou je graag een kerstkaart sturen, maar zie geen mailadres om je 'echte' adres te vragen, daarom maar zo. hipenkleurig@gmail.com mag het naar toe)
Ach, wat schattig allemaal. Gezellig bezig geweest voor de meesters en juffen, vooral lekker natuurlijk. Die kerstboompjes van dochterlief, schattig, Een echte crea..bea al.
BeantwoordenVerwijderenWat een superleuk idee van je dochter (en ja, die jeugd kent de virtuele wereld beter dan wij! Heb ook zo'n exemplaar in huis!).
BeantwoordenVerwijderenEn het lekkers dat je maakte ziet er ook nog eens zo mooi uit!
Geniet van de Kerst,
Sigrid