vrijdag 15 december 2017

Kerst-tulband


Het staat altijd zo gezellig en smaakt zo heerlijk ... een tulband. Vooral rond de Kerstdagen een lekkere en mooie traktatie. 


Je kunt natuurlijk gewoon een cake bakken in een tulbandvorm, maar een echte tulband is vaster en smaakt toch een beetje anders. Ik houd van die typische tulbandsmaak. Ik keek wat rond op Pinterest, probeerde wat uit en bij poging 2 was ik tevreden.


Voor dit recept gebruikte ik een kleine tulbandvorm. Ideaal ... toch die feestelijke vorm, maar dan in een kleiner formaat. 


Dit heb je nodig voor een kleine tulbandvorm:
  • 150 gram roomboter
  • 90 gram rietsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 3 eieren
  • citroensap (naar smaak)
  • 200 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 el melk
  • 120 gram vulling
  • 75 gram rozijnen
  • 25 gram abrikozen (in kleine stukjes gesneden)
  • 25 gram gemengde noten (grof gehakt)
  • poedersuiker om te garneren


Zo maak je de tulband:
  • Week de rozijnen ongeveer 10 minuten in lauwwarm water.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius (hetelucht: 150 graden).
  • Klop de roomboter samen met de suiker luchtig.
  • Doe de eieren er één voor één bij en mix ongeveer 5 minuten.
  • Voeg tijdens het mixen wat citroensap naar smaak toe.
  • Zeef bloem, bakpoeder en zout erboven en mix heel kort (of spatel het erdoor).
  • Dep de rozijnen droog. Wentel de rozijnen en stukjes abrikoos door wat bloem (zo zakken ze niet allemaal naar de bodem).
  • Spatel de rozijnen, abrikozen en noten door het beslag. Als het te stevig is, kun je eventueel een scheutje melk toevoegen.
  • Kwast de tulband in met wat boter en bepoeder met wat bloem.
  • Schep het beslag in de vorm.
  • Bak ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Prik met een satéprikker in de tulband. Als de prikker er droog uitkomt, is de tulband klaar.
  • Bestrooi voor het serveren met wat poedersuiker. 


Veel bakplezier!

4 opmerkingen:

  1. Het water komt me in de mond als ik dit receptje lees en de foto's zie!! Hoe heb je er vanaf kunnen blijven tot je klaar was met de fotoshoot? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er heerlijk uit. Ik vind een tulband ook altijd iets feestelijks hebben, zelfs op een gewone doordeweekse dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmmmmm, nils meer aan doen, alleen nog opeten. 😊

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lijkt me heerlijk en past helemaal bij deze tijd van het jaar!

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...