Met kerst mochten we twee dagen genieten met familie. Wat een rijkdom dat we twee leuke families hebben en het fijn hebben met elkaar!
Op eerste kerstdag zorgden wij voor het toetje: cranberry-tiramisu met Terschellingse cranberries. Smullen!
Op tweede kerstdag mochten we een voorgerecht maken voor 14 mensen van 2 tot 75 jaar. We maakten een dienblad vol lekkers onder het mom "voor elk wat wils". Het was een schot in de roos.
Op de foto hierboven zie je de try-out. Daar smulden we als gezin op de 24e van (als complete maaltijd). Op de foto hieronder zie je het voorgerecht voor 14 personen.
Dit dienblad (of borrelplank) vol lekkers kan ook heel goed op andere momenten in het jaar. Dan maak je gewoon een rond brood en snijd je andere vormpjes uit. Of je maakt voor oudejaarsavond het brood in de vorm van een ster. (We maakten ook wel eens kaassterren in de vorm van (paas)eieren. Je vindt ze hier.)
De linkjes naar de recepten vind je hieronder.
Kerstboombrood met mozzarella en Parmezaanse kaas. Bestreken met zelfgemaakte kruidenroomboter. We kochten heel lekkere roomboter bij de kaasboer op de markt en voegden hier kruiden aan toe.
In het recept wordt kant-en-klaar pizzadeeg gebruikt voor de bolletjes. Ik maakte zelf brooddeeg van 300 gram meel, 180 gram lauwwarm water, 6 gram gist en 5 gram zout. Ongeveer 10 minuten kneden / mixen. Een uur laten rijzen. Vervolgens in 32 stukjes verdelen. Van ieder stukje maak je een cirkeltje. Hier stop je een stukje mozzarella in. Goed dichtvouwen en van alle bolletjes een kerstboom vormen.
Tomatensoep in kerstmokjes. De kop en schotels kochten we twee jaar geleden bij de kringloop. De schoteltjes gebruikten we voor deze kerstkoekjes in 2022, het kersttoetje in 2022 en voor dit toetje in 2023. Nu beschilderde ik de kopjes ook met kerstboompjes. Ook gebruikten we de kopjes van de high tea feestjes van dochterlief voor de tomatensoep.
Het recept voor de bladerdeegsterren vind je hier. De andere sterren maak je door sterren uit (volkoren)wraps te snijden. Deze bestrijk je met kruidencrème. Daar bovenop een blaadje sla. Zes sterren op elkaar stapelen en een snoeptomaatje als piek.
Deze kerstboompjes maak door slierten te schaven van komkommer (met een dunschiller). Rijg ze van smal naar breed aan een prikker. Ook hier een snoeptomaatje als piek.
Fijne dag allemaal! Wij rijden zo richting het Top2000-café. Zin in!
Aan al die lekkere en smakelijk uitziende foto’s te zien, staan jullie ook met liefde en passie in de keuken en maakten er feestelijke Kerstdagen van.
BeantwoordenVerwijderenGer van hoorndesovervloeds3.blogspot.com
Wat ziet het er allemaal mooi verzorgd uit! Het is heel leuk om met elkaar zo te zorgen voor een kerstdiner, weet ik uit ervaring.
BeantwoordenVerwijderenDank je voor je (linkjes van) recepten! Die ga ik mooi bewaren...