Doorgaan naar hoofdcontent

Vakantieverhalen

Het was een beetje stilletjes hier ... we genoten van een heerlijke vakantie. Voordat we weggingen had ik twee blogposten klaar gezet met maaksels uit mijn eerste vakantieweek. De camping-wifi was echter zo matig dat ik ze niet posten kon. Niks ergs aan ... echt even offline en genoten van elkaar en het mooie Scandinavië. De komende weken komen die maaksels hier voorbij afgewisseld met wat vakantieverhalen.



Hier deel 1 ... over de heerlijke Zweedse kaneelbroodjes. Drie weken geleden kwamen ze hier al voorbij om alvast in de vakantiesfeer te komen. Tijdens onze vakantie proefden we ze ook in vele soorten en maten ... mmmmm!



Het eerste Zweedse exemplaar aten we als ontbijt na de overtocht van Travemunde naar Trelleborg. De veerboot vertrok 's avonds om 22.00 uur vanuit Duitsland en arriveerde 's morgens om 7.15 uur in Zweden. Een hele belevenis zo'n enorm schip. We sliepen met z'n vieren in een hut (net als 4 jaar geleden tijdens onze vakantie naar Noorwegen). 





Bij aankomst in Zweden zochten we een supermarkt op om een ontbijtje te halen. In Scandinavië zijn enorme supermarkten te vinden waar je niet alleen levensmiddelen kunt krijgen, maar ook kantoorartikelen, kleding, speelgoed, boeken, tuinbenodigdheden, naaimachines en nog veel meer. Alleen de supermarkt bezoeken was al een hele belevenis ;-) Ons ontbijtje nuttigden we op het zuidelijkste puntje van Zweden.



 
Daarna vertrokken we naar onze camping in Asarum. We hadden een heerlijk plekje aan het meer Langasjonas. Wat is Zweden toch een prachtig land: heuvelachtig, heel veel bossen, meren en rotsen. In 2003 waren manlief en ik er ook op vakantie. Zo leuk om er nu samen met de kinderen weer te zijn. We hebben veel gezien en ook fijn genikst. Terug reden we via Denemarken waar we twee nachten verbleven voordat we weer naar Nederland reisden. 


Tijdens een van onze bezoekjes aan de supermarkt nam ik uitgebreid de tijd voor de bakafdeling. Leuk om te ontdekken wat ze in een ander land allemaal hebben. We vonden daar de grote suikerparels die op de Zweedse kaneelbroodjes zitten. In Nederland kun je deze via internet of bij gespecialiseerde winkels ook wel vinden. 


Ook viel mijn oog op een fles met siroop. Dochter en ik dachten dat dit bedoeld was als vulling in de broodjes (in plaats van de boter, kaneel en suiker die je tussen het deeg doet). Bij thuiskomst op de camping kwamen we er - via Google-translate - achter dat het gebruikt wordt in plaats van suiker in het deeg om de broodjes luchtiger en sappiger te maken.



Natuurlijk wilde ik dit thuis direct uitproberen. En zo rolden er gisteren heerlijke kanelbullar uit onze oven. De textuur is inderdaad echt anders als van de broodjes met gewone suiker die we voor de vakantie maakten



Kopje Zweedse thee erbij op deze zondagmiddag. We genieten heerlijk na ... Binnenkort meer verhalen over onze vakantie in Zweden en Denemarken. 


De komende dagen ga ik terugbladeren in jullie blogverhalen van de afgelopen twee weken. Dus tot dan! 

Reacties

  1. Mmmmmm, Alles uit dit bericht klinkt als vakantie.
    En thuis nagenieten, heerlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een heerlijk begin van de vakantie. Leuk hè, zo’n grote supermarkt. Die heb je in Frankrijk ook en ik vind het heerlijk om rond te lopen. Wat leuk dat jullie thuis meteen aan de slag gingen met bakken. Ik ben benieuwd naar de rest van jullie reis.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk begin, letterlijk en figuurlijk, ik verheug mij op meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een mooie vakantie zeg. Wauw, en wat gaaf al die spullen voor de kaneelbroodjes. die siroop is interessant zeg. Heel gaaf om andere landen te ontdekken.
    Fijne dag.

    Lieve groetjes,
    Emily

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Populaire posts van deze blog

Afscheidscadeautjes

De vakantie staat voor de deur ... In mijn vorige blogpost schreef ik over de tas als afscheidscadeau voor de bijzondere juf van zoonlief. Ik maakte nog veel meer afscheids- en bedankcadeautjes! Afscheidscadeautjes voor mijn collega's. Na de zomervakantie wacht een nieuwe uitdaging (lees het hier) . Ik wilde graag zelf iets maken voor mijn collega's. Ze kennen mij toch als een creatieve collega ;-). Om hen veel geluk voor de toekomst te wensen, haakte ik heeeeel veel gelukspoppetjes. Een beetje geluk kan iedereen gebruiken en aangezien gelukt heel onwiskundig is ... je moet het namelijk delen om te vermenigvuldigen ... een toepasselijk cadeautje. Van twee houten kralen, een sleutelhangerring en allemaal verschillende kleuren katoen maakte ik deze gelukgspoppetjes. Terwijl ik aan het haken was, bedacht ik mij dat het ook leuke cadeautjes zijn voor de meesters en juffen om hen te bedanken voor het leuke schooljaar (net als voorgaande jaren) . Dus

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!

PIP bags

PIP bags ... dé hit op Instagram ... Ik was gewaarschuwd ... het zou verslavend zijn ... toch begonnen ... en ja, ze hebben gelijk! Voor wie denkt: "Waar heb je het over? Pip bags?" Dit zijn kleine gehaakte zakjes die je vult met bonen, mais, steentjes of kraaltjes. Je kunt er van alles en nog wat mee doen. Het zijn net pittenzakjes. Die kennen jullie vast wel van de gymles. Laura @dehaakzolder heeft dit leuks bedacht. Heel eenvoudig om te maken. Een heerlijk werkje om 's avonds te doen met een muziekje erbij. En het leuke is dat je ongeveer 7 gram katoen nodig hebt per zakje. Dus ideaal om je mandje restanten te laten slinken. Voor een jarige job die 5 jaar werd, haakte ik blauwe en groene PIP bags. Van een pijp van een oude spijkerbroek naaide ik een tas, zodat hij de PIP bags makkelijk mee kan nemen en handig op kan bergen.  De voorkant voorzag ik met mijn Bobbinhood van zijn naam. De achterkant kreeg een "kruisje-nulletje-s