Voor de derde keer komt hier het "recept van de maand" voorbij. Een initiatief van Elisabeth om heel gewone recepten met elkaar te delen op de tweede vrijdag van de maand. Geen ingewikkeld culinaire hoogstandjes, maar gewoon lekkere recepten.
Vandaag het recept voor een hartige taart met gehakt, prei en kerrie. Wanneer we op de markt groente kopen en ik aan manlief vraag of hij nog wensen heeft, komt er steevast als antwoord: "Preitaart graag!" De kinderen vinden deze hartige taart "prima te eten", maar staat niet op hun favorietenlijstje.
Voor 4 grote eters heb je dit nodig.
Bij ons blijft er altijd nog een portie over. Handig om in te vriezen en mee te nemen als ik een avondprogramma op m'n werk heb ;-)
- 300 gram rundergehakt
- peper en zout
- 3 stronken prei
- 2 el kerriepoeder
- 5 plakjes bladerdeeg
- boter om de ovenschaal in te vetten
- 3 el paneermeel
- 3 eieren
- 150 gram kruidencrème
- 100 gram geraspte (belegen) kaas
Zo maak je de hartige preitaart:
- Bak het gehakt rul en kruid met peper en zout.
- Snijd de prei in de lengte doormidden en vervolgens in (halve) ringen.
- Bak ongeveer 5 minuten met het gehakt mee en voeg ondertussen de kerrie toe.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Vet de ovenschaal in.
- Bekleed de bodem en zijkanten met het bladerdeeg. (Ik rek hiervoor altijd 4 plakjes heel voorzichtig iets uit. Hiermee bekleed ik de zijkanten en een deel van de bodem. De overhangende punten vouw ik naar binnen. Met het vijfde plakje bekleed ik het midden van de bodem.) Prik gaatjes met een vork en bestrooi met het paneermeel.
- Schep het gehakt-prei-mengsel in de ovenschaal.
- Klop de eieren los en meng de kruidencrème erdoor. Giet over de prei en gehakt.
- Bestrooi tot slot met de kaas.
- Bak de hartige taart voor ongeveer 30 minuten in de voorverwarde oven.
Eet smakelijk!
Op de blog van Elisabeth vind je nog veel meer linkjes naar lekkere recepten. Leuk om een kijkje te nemen!
De volgende maand volgt hier weer een hartige taart, maar dan een vegetarische variant.
Wij zijn dol op hartige taarten en ze komen hier nogal eens op tafel, ondanks dat we met z'n tweetjes zijn. Ik halveer de ingrediënten en gebruik kleine ovenschaaltjes en dan gaat het prima.
BeantwoordenVerwijderenJe deelt een fijn recept en ik zie dat je ook paneermeel op de bodem van de bladerdeeg strooit; dat is vast om het vocht van de groenten op te nemen...
Dankjewel voor dit recept en alvast een fijn weekend!
Wij vinden prei lekker, hartige taarten lekker, dus deze ga ik zeker proberen.
BeantwoordenVerwijderenIn plaats van bladerdeeg gebruiken wij tegenwoordig croissantdeeg, vinden we lekkerder.
Mijn man maakt ook graag quiches, maar zal dat nooit met prei maken. Dit lijkt mij wel heel lekker!
BeantwoordenVerwijderenZiet er heerlijk uit, hartige taart is altijd lekker.
BeantwoordenVerwijderenOok leuk om op deze manier wat vaker prei te eten. Groetjes Juffrouw Ooievaar
Lekker! Leuk om een hartige taart te maken met zulke lekkere ingrediënten.
BeantwoordenVerwijderenDeze lijkt me heerlijk, maar partner houdt niet van dergelijke dingen als avondeten, die is van de hollandse pot en stamppotten.
BeantwoordenVerwijderenEn je kan het wel invriezen maar echt lekkerder wordt het er niet van.
Maa ik kijk uit naar de vega variant volgende maand, stiefdochter is vega geworden sinds paar maanden en als ze er is met 2 pubers is een machtige taart zeer welkom
Ja, lekker. Deze maak ik vaak, ook weleens met wat champignons erbij.
BeantwoordenVerwijderen