Het staat altijd zo gezellig en smaakt heerlijk ... een tulband. Vooral rond de Kerstdagen een lekkere en mooie traktatie. Ik zocht terug op mijn blog en vond mijn lekkere kerst-tulband-recept in december 2017 terug.
Je kunt natuurlijk gewoon een cake bakken in een tulbandvorm, maar een echte tulband is vaster en smaakt toch een beetje anders. Daarom neusde ik destijds wat rond op Pinterest, probeerde wat uit en was tevreden met onderstaand recept.
Volgende week verwacht ik een paar gasten met Kerst. Daarom pakte ik van 't weekend het recept er weer bij voor een proefbaksel. Smullen! Dus volgende week op herhaling. Hopelijk lukt 'ie dan net zo goed als dit exemplaar.
Dit recept is voor een kleine tulbandvorm. Ideaal ... toch die feestelijke vorm, maar dan in een kleiner formaat.
Voor een kleine tulbandvorm heb je nodig:
- 150 gram zachte roomboter
- 90 gram rietsuiker
- 8 gram vanillesuiker
- 3 eieren
- kneepje citroensap
- 50 ml melk
- 200 gram bloem
- 8 gram bakpoeder
- snufje zout
- 125 gram vulling
(Ik gebruikte 50 gram donkere rozijnen, 50 gram gele rozijnen en 25 gram gehakte hazelnoten. Wat ook lekker is: abrikozen in kleine stukjes gesneden, walnoten of gemengde noten.) - poedersuiker om te garneren
Zo maak je de tulband:
- Week de rozijnen ongeveer 10 minuten in lauwwarm water.
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius (hetelucht: 150 graden).
- Klop de roomboter samen met de twee soorten suiker luchtig.
- Doe de eieren er één voor één bij en mix ongeveer 5 minuten.
- Voeg tijdens het mixen een kneepje citroensap en de melk toe.
- Zeef bloem, bakpoeder en zout erboven en mix heel kort (of spatel het erdoor).
- Dep de rozijnen droog en bestrooi ze met wat bloem. Spatel ze samen met de gehakte noten door het beslag.
- Kwast de tulbandvorm in met wat boter en bepoeder met een beetje bloem.
- Schep het beslag in de vorm.
- Bak ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven.
- Prik met een satéprikker of caketester in de tulband. Als de prikker er droog uitkomt, is de tulband klaar.
- Bestrooi voor het serveren met wat poedersuiker.
Smullen maar!
Wat zal het lekker ruiken bij jullie. Mijn moeder bakte altijd tulband en ik weet nog dat het heerlijk smaakte en rook. Misschien moet ik het ook maar eens gaan proberen.
BeantwoordenVerwijderenMjammie! Die ziet er lekker uit.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Renske
Ja, een tulband is inderdaad anders dan een cake.
BeantwoordenVerwijderenGekgenoeg ben ik er niet zo dol op, ik vind de smaak te machtig denk ik.
Deze van jou ziet er wel prachtig uit en zo te lezen was hij héél lekker!!
Bedankt voor je mooie Kerstkaart die ik gekregen heb van jou.
VerwijderenHet valt echt op tussen de rest, héél creatief gemaakt, met de mooie ster.
Ben er blij mee.
Leuk zo'n kleine tulbandvorm. Alles ziet er leuk uit in het klein :-) Gebruik je misschien ook sneller dan een grote. Alhoewel hier gaat het altijd snel op, dus ik hou het maar bij mijn eigen vorm.
BeantwoordenVerwijderenDe foto's zien er allemaal prachtig uit. De tulband lijkt me verrukkelijk!! Kan me al verheugen op 1e Kerstdag. Lekker een plakje proeven...
BeantwoordenVerwijderen