Geregeld eten wij een dagje zonder vlees en vis. Flexitariër wordt dat wel genoemd. Inmiddels heb ik op Pinterest allerlei recepten verzameld met lekkere gerechten zonder vlees en vis. Ook neus ik vaak in de (gratis) tijdschriften van verschillende supermarkten naar nieuwe ideeën.
Vorige week viel mijn oog op de reclame voor "Nationale week zonder vlees". Een mooie uitdaging om van die paar dagen zonder vlees een hele week zonder vlees te maken. Want door met 4 mensen een week geen vlees en vis eten, besparen we 4x101 liter water, 4x79 kilometer autorijden en 4x770 gram dierenvlees.
Omdat ik denk dat een beetje inspiratie altijd welkom is, deel ik ons menu van de afgelopen week. De plaatjes zijn gewoon aan tafel geschoten vlak voordat de eerste happen in mijn mond verdwenen. Dus niet zo fotogeniek als je op sommige andere plekken zult treffen. Gewoon zoals het afgelopen week bij ons op tafel stond.
Ons huishouden bestaat uit kinderen en volwassenen. Van beiden ook een korte mening erbij ;-) Ik had al wat groente op de markt gehaald voordat ik bedacht om de hele week vlees- en visloos te eten. Enkele recepten zijn daar op aangepast.
Het originele recept is zonder feta. Omdat ik de combinatie van feta met tomaatjes en broccoli lekker vind, voegde ik wat feta toe. Alle 4 vonden we deze frittata lekker. De kinderen gaven wel aan dat ze deze quiche - die we vorige week aten (zie foto hieronder) - lekkerder vinden. Een extra menutip, omdat ook die quiche zonder vlees en vis is.
Dinsdag: Rijst met kerrie en jackfruit
Voor het eerst in ons leven aten we jackfruit. Een vrucht uit Thailand met een vlezige structuur. Geen bron van eiwitten, dus voor mensen die altijd vegetarisch eten geen echt goede vleesvervanger. Het smaakte heerlijk en is zeker voor herhaling vatbaar. Wij combineerden de kerriesaus met verse sperziebonen en zilvervliesrijst.
Woensdag: Spinazie feta quiche
Een gerecht dat wij al zeker 10 keer eerder aten. Heerlijk! In plaats van quichedeeg zelf maken, gebruikte ik kant-en-klaar bladerdeeg.
Donderdag: Courgette met pasta uit de oven
Via de site van Nationale week zonder vlees kwam ik bij dit recept terecht. Mijn keukenhulpen hadden de courgette al in stukjes gesneden voordat ze lazen dat het recept linten voorschrijft. Ik was al lang blij met hun hulp, dus niks erg aan. Ook dit recept is meer dan goed gekeurd en een blijvertje.
Vrijdag: Bietenburger met brie
Vorige week zaterdag kreeg ik op de markt een receptenboekje bij de kaasboer. Daarin stond deze bietenburger met brie. Dochterlief dekte de tafel extra gezellig, omdat het weekend startte. De meningen waren wat verdeeld over deze burger. Zoon en ik vonden 'm heerlijk. Man en dochter gewoon lekker. "Zullen we de volgende keer zo'n meergranenbol met een rundvleesburger doen," vroeg dochterlief? Hahahaha ... Gaan we ook een keer doen.
Zaterdag: Broccolisoep met komijnekaas
Ook een recept dat we al ontelbaar vaak eerder maakten. Een heerlijk soepje. Stokbroodje van de bakker erbij. (We hadden geluk. Toen zoonlief en ik vanmorgen naar de markt fietsten, was het droog.)
Zondag: Pannenkoeken! "Mijn" pannenkoekenrecept vind je hier.
Eten jullie ook wel eens zonder vlees en vis? ... of helemaal geen vlees en vis?
Wij doen om en om elke dag. En aten vandaag bloemkoolsteak van Hello fresh. Een aanrader!
BeantwoordenVerwijderenhttps://www.hellofresh.nl/recipes/bloemkoolsteak-met-blauwekaas-topping-601bfac6598fd640bc5d6730?locale=nl-NL&week=2021-W10&to-instructions=true
Zo, dat ziet er allemaal heerlijk uit zeg!!
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat iedereen zijn mening geeft over de verschillende gerechten.
Ik ben een kleinkind van een slager en dus opgegroeid met vlees.
Het viel mij vroeger al op dat als vriendinnetjes thuis vroegen wat ze aten het antwoord altijd in groenen kwam (dus boontjes, bloemkool spinazie, enz), bij ons thuis kwam het antwoord altijd in vlees (gehaktbal, verse worst, hamburger, enz)
Maar..... onze oudste is ook best milieu bewust en als hij kookt is het vaak zonder vlees (we hebben de cirkel dus doorbroken, of beter, HIJ heeft de cirkel doorbroken 😉)
Wij eten ook niet iedere dag vlees. Dat is al vanaf het begin van ons trouwen. Toen aten we vaak recepten van Moeder Aarde. En die waren lekker!! En ook nu nog steeds regelmatig vleesloos. Ik ben gek op quiches, dus jouw recepten staan in mijn digitale kookboek. Bedankt.
BeantwoordenVerwijderenHoi Ilse.
BeantwoordenVerwijderenGisteren kreeg ik jouw verlate verjaardagkaart binnen!!
Dank je wel hiervoor.
Wat een mooie, je hebt helemaal je draai gevonden in het kaarten maken he?! Zo leuk.
Ik heb je kaart tussen de anderen gehangen, ik blijf er lekker van genieten.