Doorgaan naar hoofdcontent

Twee maal Sint-lekkers

Surprises maken, gedichten schrijven en wat lekkers bakken. Veel gezellige Sint-voorbereidingen hier in huis. Vrijdagmiddag bakte ik een heerlijke speculaas-boterkoek. Het recept vind je hier. Ditmaal decoreerde ik niet met pepernoten, maar met amandelschaafsel.Voor de buurvrouw die een opkikkertje kon gebruiken, bakte ik een speculaascake om haar "een hart onder de riem te steken". 

Wil je ook speculaascake bakken? Voor een kleine vorm heb je onderstaande hoeveelheden nodig. Gebruik je een "gewone" cakevorm verdubbel dan de hoeveelheden.


Dit heb je nodig voor een speculaascake:
 • 100 gram zachte roomboter
 • 2 eieren
 • 100 gram rietsuiker
 • 100 gram bloem
 • 5 gram bakpoeder
 • snufje zout
 • 1 tl speculaaskruiden
 • ongeveer 50 gram pepernoten
 • amandelschaafsel om te decoreren


Zo maak je de speculaascake:
 • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius (hetelucht: 150 graden)
 • Mix de boter zacht. Voeg de suiker toe en mix tot een romig geheel.
 • Voeg de eieren toe en mix het luchtig.
 • Zeef de bloem. Voeg toe samen met bakpoeder, zout en speculaaskruiden. Mix nog even kort door.
 • Haal de pepernoten door wat bloem (zo zakken ze minder gauw naar beneden) en meng door het beslag.
 • Vet de cakevorm in met boter, bestuif met bloem en doe het beslag in de vorm.
 • Decoreer met nog een paar pepernoten en amandelschaafsel.
 • Zet dit in de voorverwarmde oven voor ongeveer 40 minuten (houd bij een grote cakevorm 60 minuten aan). 
 • Check met een satéprikker of de cake gaar is. (De cake is gaar als de satéprikker droog uit de cake komt.)
 • Laat even in de vorm staan, stort op een rooster en laat de cake verder afkoelen. 


Reacties

 1. Mooie taarten Ilse. Wat een leuk idee om de hartvorm hiervoor te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat lief, de hart onder de riem cake.
  Je bent al zo druk, maar toch denk je er nog aan om je buurvrouw iets liefs te brengen.
  Juist omdat het zelf genmaakt is zal het nog meer gewaardeerd worden.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Populaire posts van deze blog

Afscheidscadeautjes

De vakantie staat voor de deur ... In mijn vorige blogpost schreef ik over de tas als afscheidscadeau voor de bijzondere juf van zoonlief. Ik maakte nog veel meer afscheids- en bedankcadeautjes!Afscheidscadeautjes voor mijn collega's. Na de zomervakantie wacht een nieuwe uitdaging (lees het hier). Ik wilde graag zelf iets maken voor mijn collega's. Ze kennen mij toch als een creatieve collega ;-).Om hen veel geluk voor de toekomst te wensen, haakte ik heeeeel veel gelukspoppetjes. Een beetje geluk kan iedereen gebruiken en aangezien gelukt heel onwiskundig is ... je moet het namelijk delen om te vermenigvuldigen ... een toepasselijk cadeautje.Van twee houten kralen, een sleutelhangerring en allemaal verschillende kleuren katoen maakte ik deze gelukgspoppetjes.Terwijl ik aan het haken was, bedacht ik mij dat het ook leuke cadeautjes zijn voor de meesters en juffen om hen te bedanken voor het leuke schooljaar (net als voorgaande jaren). Dus haakte ik nog meer poppetjes ... Heel …

Voetbalfeestje

We hebben goed gescoord vanmiddag! Want wat was het een leuk voetbalfeestje. Zoonlief boft maar met zulke gezellige, lieve klasgenootjes. Vorige week bezorgde hij deze uitnodigingen bij hen thuis.


Vanmiddag uit school smulden we samen van bolletjes met knackworst. Alles ging op! Met de goed gevulde buiken gingen we punten scoren in de achtertuin: dribbelen, flessenvoetbal, slalomestafette en binnen deden we blaasvoetbal. Tijd voor wat drinken met een lekkere cupcake. (Het recept vind je onderaan dit blogje.)Daarna knutselden we een voetbalstadion. Een groot succes! Jammer dat de tijd voorbij vloog, want ze hadden nog wel veel langer willen knutselen. Het idee komt van hier. Wij gebruikten dunne stokjes van de bouwmarkt en kleedden de doos verder nog aan met publiek, een scheidsrechter en een scorebord (met wasknijper om de puntentelling bij te kunnen houden).

Vervolgens een wedstrijdje voetballen op het voetbalveldje om de hoek. Als afsluiting was het "kantinetijd" met sportdr…

Een beter milieu ... #2

En dan is het alweer mei. We genoten van een heerlijke vakantie. Vooral thuis, maar ook in kleine beetjes buitenshuis. De tennislessen van zoonlief gingen weer van start. Voor een dagelijkse portie beweging fietste ik gezellig met hem mee. Tot aan de parkeerplaats. Verder niet. Ik naaide heel veel. De foto's moeten nog gemaakt worden. Binnenkort meer. Ook genoten we van een kopje koffie in het zonnetje of aan de keukentafel op de dagen dat de zon iets minder hard scheen. De kinderen kregen een opblaasboot. Daarmee was de vakantie in onze eigen achtertuin compleet! Nog bedankt trouwens voor jullie fijne reacties op deze blogpost. Erg leuk om te lezen!

Onder het motto "alle beetjes helpen" schreef ik twee maanden geleden deze blogpost

Ik breide er nog een "beetje" bij en zo ontstond deel 2. Ditmaal geen strepen in twee kleuren, maar strepen door twee verschillende steken te gebruiken. Geeft óók een leuk effect!

Zo breide ik dit vaatdoekje (op pen 3,5 mm met biolog…