Bij ons om de hoek zit een bio-kiosk. Geregeld fiets ik er even langs om wat groente te halen. Vorige week ging ik samen met dochterlief schorseneren halen. Terwijl dochter vroeg wat ik er van wilde gaan maken, draaide de mevrouw voor ons zich om. Ze herkende ons recept, maar had ook nog andere lekkere ideeën.
Zij maakte ook vaak pastaslierten van schorseneren samen met spinazie-pesto. Dat klonk dochterlief lekkerder in de oren dan de ovenschotel die ik in gedachten had. De mevrouw legde uit wat ze verder nog toevoegde, maar gaf vooral ook aan toe te voegen wat er in huis is.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
Voor de pesto:
- 100 gram spinazie
- 50 gram ongebrande cashewnoten
- 50 ml olijfolie
- 1 teentje knoflook
- sap van een halve citroen
- 25 gram Parmezaanse kaas
- peper & (Keltisch) zout naar smaak
En verder:
- 1 kg schorseneren
- (Keltisch) zout naar smaak
- 250 gram in plakjes gesneden en gebakken champignons
- Sla (plus eventueel wat snoeptomaatjes)
- Parmezaanse kaas om te garneren
- Handje gehakte noten (bijvoorbeeld hazelnoten)
Doe alle ingrediënten voor de pesto in de keukenmachine en maal dit tot een smeuïg geheel. Je kunt dit ook met een staafmixer doen.
Was de schorseneren eerst goed.
Snijd de uiteinden aan beide kanten eraf.
Verwijder de schil met een dunschiller.
Was ze nogmaals.
Leg de schorseneren plat op het aanrecht (of snijplank) en schaaf er linten van.
Leg de linten in een pan met koud water terwijl je linten schaaft van de andere schorseneren. Zo blijven de schorseneren mooi op kleur.
Kook de schorseneren-linten 4 à 5 minuten (voeg een beetje zout toe aan het kookwater).
Schenk het kookvocht af en meng de pesto en champignons door de schorseneren-linten. Serveer met sla, gehakte noten en geraspte Parmezaanse kaas.
Ongeveer 2/3 van de pesto deed ik door de schorseneren-linten. De rest smulden we op op een cracker met hüttenkäse / cottage cheese en een beetje sla.
Ik heb nog nooit schorseneren gegeten. Met dit recept zou ik het wel eens kunnen proberen.
BeantwoordenVerwijderen