"De club van 4" kwam bijeen bij ons thuis. Heel lang geleden deden we recreatiewerk op een camping en nog steeds spreken we geregeld af. Ik woon ongeveer in het midden. Twee van ons heel noordelijk en eentje in het midden van het land. Een stel fantastische vrienden!
Meestal kletsen we flink bij als we afspreken en ondernemen we iets actiefs. Het laatste viel een beetje in het water dit keer, maar een paar potjes Party & Co leverde ook een boel lol op.
Omdat het nog kerstvakantie was, bakte ik iets in de Oud & Nieuw-sfeer ... ik zag het idee van een oliebollencake voorbij komen. Dit recept was met een oliebollenmix uit de winkel. Ik pakte ons recept voor oliebollen erbij. Er doorheen gele en bruine rozijnen en kleine stukjes appel.
Hij smaakte echt naar oliebollen, maar toch ook heel anders, omdat je de cake gewoon in de oven bakt en niet in de olie. Heerlijk was 'ie!
De vuurpijlen haakte ik naar een idee van Haakidee. Echter verving ik het patroon van de punt (het driehoekje) door mijn patroontje voor vlaggetjes. Deze zijn smaller en wat langer. Mijn eerste versie van de vuurpijl waren meer paddenstoelen, aldus mijn huisgenoten. De tweede versie (met de driehoek van mijn vlaggetjespatroon) werden wel goedgekeurd ;-)
Mocht je ook zin in oliebollencake hebben. Dit heb je nodig voor een kleine tulband of cakevorm. Voor een grote tulband verdubbel je het recept.
- 7 gram gist
- 1/2 tl suiker
- 225 ml lauwwarme melk
- 250 gram tarwebloem
- snuf zout
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 ei
- 50 gram gele rozijnen
- 50 gram bruine rozijnen
- halve appel in kleine stukjes
- 2 el tarwebloem
Zo maak je de oliebollencake:
- Wel de rozijnen ongeveer 10 minuten in warm water. Laat ze vervolgens goed uitlekken. Wentel de rozijnen en stukjes appel door de bloem.
- Los de gist en het suiker op in ongeveer de helft van de lauwwarme melk. Het mengstel gaat bubbelen.
- Zeef de tarwebloem en voeg de zout en het kaneel toe.
- Voeg het gistmengsel toe. Meng dit met de keukenmachine of mixer.
- Voeg vervolgens de rest van de melk en het ei toe. Meng dit goed door elkaar.
- Meng de rozijnen en stukjes appel door het beslag.
- Laat het beslag 30 tot 45 minuten rijzen op een warme plek. Ik zet zelf de kom altijd in de magnetron of oven met de deur dicht (zonder de oven of magnetron aan te zetten).
- Verwarm de oven voor op 200 graden (als je het beslag in de oven liet rijzen, haal het er dan eerst uit!) en vet de vorm in. Bestrooi de vorm met wat bloem.
- Doe het beslag in de vorm en bak dit voor ongeveer 25 à 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Met een (saté)prikker kun je testen of de cake gaar is. De prikker moet er droog uitkomen.
- Laat de cake even in de vorm rusten en los 'm daarna op een bord.
- Bestrooi met wat poedersuiker of kaneelsuiker.
Tegen etenstijd genoten we van Butterchicken. Dit recept deel ik binnenkort met jullie.
Het ziet er zo mooi uit, èn lekker!!
BeantwoordenVerwijderenIk snap wat je bedoeld met de vuurpijlen, deze zijn heel goed gelukt!