Doorgaan naar hoofdcontent

Denemarken - eenpansgerechten

Thuis ga ik het liefst zo min mogelijk naar de supermarkt om boodschappen te doen. Op vakantie vind ik het juist een heel leuk uitje. Heerlijke struinen door de supermarkt op zoek naar het dagelijks eten, maar ook op de uitkijk voor bijzondere producten uit dat land. Soms is het flink zoeken naar een product, omdat je de naam niet kent of omdat het heel ergens anders ligt dan je in Nederland gewend bent. Ik vind het ook erg leuk om "lokaal" voedsel te eten. 


Op de camping is het altijd een beetje improviseren met koken. Er is geen oven. Tenminste ... op de eigen kampeerplek niet. Op bijna iedere Deense camping is wel een keuken met oven in het servicegebouw. Maar ik kook het liefst buiten op de eigen plek waar één pitje is. Binnenin de caravan hebben we een kooktoestel met drie pitten, maar deze hebben we nauwelijks gebruikt. 


Ik vind het leuk om wat eenvoudige campinggerechten met jullie te delen, want ook thuis smaken deze eenvoudige gerechten heerlijk!

Hieronder vinden jullie een korte beschrijving van de gerechten. Mocht je een uitgebreider recept wensen, mail me dan gerust even of laat je mailadres in de reacties hieronder achter.

Pasta
Pasta met rode pesto, courgette, cherry- of snoeptomaatjes en geraspte mozzarella (of parmazaanse kaas).



Poké-bowl
Sushi-rijst koken en mengen met een paar eetlepels rijstazijn. Als topping dat wat jij lekker vindt. Wij gingen voor kleine garnaaltjes, zeewier, citroen, komkommer, mango, avocado, sojabonen, sesamkoekjes (omdat we geen sesamzaadjes konden vinden ;-)) en een scheutje sojasaus. 


Watermeloen-salade
Dit heerlijke idee kreeg ik via m'n nichtje op de app binnen tijdens een van onze eerste vakantiedagen. Watermeloen, komkommer, feta, rode ui (die waren wij vergeten), munt, basilicum, pijnboompitjes, granaatappel en een dressing van limoen, azijn, olijfolie, peper en zout. Geserveerd met een broodje. In de Deense supermarkt vonden we volkoren pitabroodjes. Smullen!



Pannenkoeken
Altijd een goed idee ... pannenkoeken. Op de camping eten we graag kleine pannenkoekjes van de skottlebraai. Ditmaal met Deense toppings: karamelstroop en appelsin-marmelade. En met zo'n mooi uitzicht smaakt alles nóg veel lekkerder, toch? 



Stoofpotje
Dit recept deelde Laura op Instagram. Terug uit de supermarkt begon het iets te regenen. Zie je de druppels op de "ramen"? Het perfecte weer voor dit heerlijke stoofpotje.


Paprika (meerdere kleuren staat mooi), rode ui, teentje knoflook en aubergine bakken in wat olijfolie. Blikje tomatenblokjes erbij. Op smaak brengen met peper en zout.


Kuiltjes maken, eitjes erin en laten stollen. 


Tot slot feta erover heen kruimelen. Serveren met een lekker broodje. Wij gingen weer voor die heerlijke volkoren pitabroodjes. Maar een snee bruin brood is ook heerlijk. 


Pølser
Tot slot eentje die niet precies te kopiëren is in Nederland, maar te lekker om niet te delen. Een lange knackworst geserveerd op een broodje met lekkere toppings. Aan de Deense vriend van onze zoon hebben we gevraagd hoe hij een pølser het liefst eet. Dat hebben we geprobeerd te evenaren. 

Eerst de pølser grillen. Ook het typische hotdogbrød kort roosteren. Dan vullen met remoulade. Wij vonden "verse" remoulade met stukjes zuurkool en augurk in de supermarkt. Verder gaan er twee soorten uien op: gefrituurde uitjes en rode ui. Plus tomatenketchup en sennep (mosterd). 



Een super lekkere snack. De salade rechts op het bord hoort er helemaal niet bij, maar voor de nodige vitamientjes èn om er een complete maaltijd van te maken, voegden wij die toe. Smullen!


Ben benieuwd of er iets lekkers bij zit dat jullie ook wel eens maken of misschien van plan zijn om te gaan maken? 

Reacties

  1. Wat een lekkere recepten. Met de foto’s en de ingrediënten kom ik al een heel eind.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er allemaal heerlijk uit. Het vijfde gerecht ken ik als Shakshuka.... maar waarschijnlijk is er hier een eigen draai aan gegeven.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Populaire posts van deze blog

Afscheidscadeautjes

De vakantie staat voor de deur ... In mijn vorige blogpost schreef ik over de tas als afscheidscadeau voor de bijzondere juf van zoonlief. Ik maakte nog veel meer afscheids- en bedankcadeautjes! Afscheidscadeautjes voor mijn collega's. Na de zomervakantie wacht een nieuwe uitdaging (lees het hier) . Ik wilde graag zelf iets maken voor mijn collega's. Ze kennen mij toch als een creatieve collega ;-). Om hen veel geluk voor de toekomst te wensen, haakte ik heeeeel veel gelukspoppetjes. Een beetje geluk kan iedereen gebruiken en aangezien gelukt heel onwiskundig is ... je moet het namelijk delen om te vermenigvuldigen ... een toepasselijk cadeautje. Van twee houten kralen, een sleutelhangerring en allemaal verschillende kleuren katoen maakte ik deze gelukgspoppetjes. Terwijl ik aan het haken was, bedacht ik mij dat het ook leuke cadeautjes zijn voor de meesters en juffen om hen te bedanken voor het leuke schooljaar (net als voorgaande jaren) . Dus

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!

PIP bags

PIP bags ... dé hit op Instagram ... Ik was gewaarschuwd ... het zou verslavend zijn ... toch begonnen ... en ja, ze hebben gelijk! Voor wie denkt: "Waar heb je het over? Pip bags?" Dit zijn kleine gehaakte zakjes die je vult met bonen, mais, steentjes of kraaltjes. Je kunt er van alles en nog wat mee doen. Het zijn net pittenzakjes. Die kennen jullie vast wel van de gymles. Laura @dehaakzolder heeft dit leuks bedacht. Heel eenvoudig om te maken. Een heerlijk werkje om 's avonds te doen met een muziekje erbij. En het leuke is dat je ongeveer 7 gram katoen nodig hebt per zakje. Dus ideaal om je mandje restanten te laten slinken. Voor een jarige job die 5 jaar werd, haakte ik blauwe en groene PIP bags. Van een pijp van een oude spijkerbroek naaide ik een tas, zodat hij de PIP bags makkelijk mee kan nemen en handig op kan bergen.  De voorkant voorzag ik met mijn Bobbinhood van zijn naam. De achterkant kreeg een "kruisje-nulletje-s