Doorgaan naar hoofdcontent

Sint-lekkers

Een succesnummer van vorig jaar ging in de herhaling ... gevuld speculaas zonder geraffineerde suikers. Een heerlijke Sint-lekkernij in een verantwoorde variant.



Voor gevuld speculaas (zonder geraffineerde suikers) heb je nodig:
  • 100 gram amandelen (of amandelmeel)
  • 150 gram dadels 
  • 1 tl citroensap
  • 250 gram volkorenmeel
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 125 gram gesmolten boter
  • 1 ei
  • 2 el speculaaskruiden
  • 1 el wijnsteenpoeder / bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 à 2 el karnemelk, melk of plantaardige melk
  • blanke amandelen of amandelschaafsel (om te decoreren) 


Zo maak je de gevulde speculaas:
  • Laat de dadels een uur weken in lauwwarm water.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht: 160 graden).
  • Hak voor de amandelspijs 100 gram dadels en 100 gram amandelen fijn in de keukenmachine. Voeg de citroensap toe. Het wordt een plakkerig geheel, voeg eventueel een eetlepel water toe.
  • Bekleed een bord (ter grote van je bakblik) met folie en verspreid de amandelspijs als een soort plak over het bord. Zet dit in de koelkast.
  • Splits het ei en hak de overige dadels fijn.
  • Kneed de volkorenmeel, kokosbloesemsuiker, dadels, boter, eiwit, speculaaskruiden, wijnsteenpoeder en zout goed door elkaar tot een grote bal. Voeg eventueel 1 of 2 el melk toe als het deeg te kruimelig is.
  • Vet een kleine springvorm in met wat boter of bekleed het blik met bakpapier.
  • Verdeel de helft van het deeg over de bodem, leg de plak amandelspijs er op en verdeel de andere helft van het deeg hierover.
  • Bestrijk met eigeel en strooi het amandelschaafsel erover (of decoreer met de amandelen).
  • Zet dit ongeveer 25 minuten in de oven.
  • Daarna af laten koelen en in (kleine) puntjes snijden. 



We maakten nog een lekkernij ... chocoladeletters. In principe kun je dit met alle soorten chocolade doen. Wij gebruikten een reep chocolade zonder geraffineerde suikers met een hoog percentage cacao. 


Smelt ongeveer 75 gram chocolade samen met 30 gram boter au bain marie. Wanneer de chocolade gesmolten is, haal je het pannetje van het vuur en voeg je nog 25 gram chocolade toe. Door deze koude chocolade koelt het mengsel al wat af. 


Laat het verder afkoelen tot ongeveer 30 graden. Dat is als de chocolade lauwwarm aanvoelt op je lip. Doe de chocolade in een spuitzak. Spuit mooie letters op een stukje bakpapier. Goed uit laten harden en smullen maar. Of eerst mooi verpakken en cadeau geven!




Reacties

Populaire posts van deze blog

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!

Gebreide pompoen (met patroon)

Na het prachtige schoolreisjes-weer van afgelopen woensdag, hebben we vandaag echt herfstweer. (Tussen twee haakjes ... ik mocht met de kinderen mee op schoolreis. We genoten van een geweldige dag. Heel geslaagd!) Ook in de natuur zie je al herfstverschijnselen. De avonden worden merkbaar korter, vorige week was het mistig toen ik onderweg was naar mijn werk en de dauw was prachtig zichtbaar op de vrouwenmantel in de achtertuin. Naast kerst vind ik dat de herfst zich ook zo goed leent voor leuke decoraties en "hoekjes" in huis. Ik mag ons huis graag in herfstige sferen brengen. Ieder jaar zijn er terugkerende decoraties en ook ieder jaar wel iets nieuws. Vorig jaar haakte ik een herfstblad dat ook dit jaar een mooi plekje gaat krijgen in ons raamwerk . Ook de paddenstoel ga ik weer een leuk plekje geven. Onder het label herfst vind je meer. Dit jaar breide ik voor het eerst een herfstdecoratie. De gebreide pompoen staat alvast gezellig te wezen op één van de ta...

Havermoutkoek

Op zoek naar lekkers (zonder geraffineerde suikers) kwam ik op het wereld wijde web allerlei heerlijkheden tegen. Ik voegde er een beetje fantasie van mijzelf aan toe en ... voilà, daar kwam een heerlijke havermoutkoek uit de oven! Dit heb je nodig:  150 gr. havermout 150 gr. volkorenmeel 100 gr. geraspte kokos 75 gr. rozijnen 50 gr. gehakte noten 1 appel (geschild en in kleine stukjes gesneden) rasp van een sinaasappelschil 1 tl kaneel snufje zout 5 el appelstroop 2 el honing 2 el water 150 gr. gesmolten boter Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 180 (hetelucht: 160) graden Celsius.  Vet een bakblik in of bekleed het blik met bakpapier. Meng alle droge ingrediënten  in een kom. Meng alle natte ingrediënten  in een andere kom. Alles goed door elkaar mengen en verdelen over het bakblik. Bak dit ongeveer 15 minuten in de oven. Na het bakken een klein beetje af laten koelen en met een spatel in stukken verdelen.  In ee...