Doorgaan naar hoofdcontent

Sint-lekkers

Een succesnummer van vorig jaar ging in de herhaling ... gevuld speculaas zonder geraffineerde suikers. Een heerlijke Sint-lekkernij in een verantwoorde variant.



Voor gevuld speculaas (zonder geraffineerde suikers) heb je nodig:
  • 100 gram amandelen (of amandelmeel)
  • 150 gram dadels 
  • 1 tl citroensap
  • 250 gram volkorenmeel
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 125 gram gesmolten boter
  • 1 ei
  • 2 el speculaaskruiden
  • 1 el wijnsteenpoeder / bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 à 2 el karnemelk, melk of plantaardige melk
  • blanke amandelen of amandelschaafsel (om te decoreren) 


Zo maak je de gevulde speculaas:
  • Laat de dadels een uur weken in lauwwarm water.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht: 160 graden).
  • Hak voor de amandelspijs 100 gram dadels en 100 gram amandelen fijn in de keukenmachine. Voeg de citroensap toe. Het wordt een plakkerig geheel, voeg eventueel een eetlepel water toe.
  • Bekleed een bord (ter grote van je bakblik) met folie en verspreid de amandelspijs als een soort plak over het bord. Zet dit in de koelkast.
  • Splits het ei en hak de overige dadels fijn.
  • Kneed de volkorenmeel, kokosbloesemsuiker, dadels, boter, eiwit, speculaaskruiden, wijnsteenpoeder en zout goed door elkaar tot een grote bal. Voeg eventueel 1 of 2 el melk toe als het deeg te kruimelig is.
  • Vet een kleine springvorm in met wat boter of bekleed het blik met bakpapier.
  • Verdeel de helft van het deeg over de bodem, leg de plak amandelspijs er op en verdeel de andere helft van het deeg hierover.
  • Bestrijk met eigeel en strooi het amandelschaafsel erover (of decoreer met de amandelen).
  • Zet dit ongeveer 25 minuten in de oven.
  • Daarna af laten koelen en in (kleine) puntjes snijden. 



We maakten nog een lekkernij ... chocoladeletters. In principe kun je dit met alle soorten chocolade doen. Wij gebruikten een reep chocolade zonder geraffineerde suikers met een hoog percentage cacao. 


Smelt ongeveer 75 gram chocolade samen met 30 gram boter au bain marie. Wanneer de chocolade gesmolten is, haal je het pannetje van het vuur en voeg je nog 25 gram chocolade toe. Door deze koude chocolade koelt het mengsel al wat af. 


Laat het verder afkoelen tot ongeveer 30 graden. Dat is als de chocolade lauwwarm aanvoelt op je lip. Doe de chocolade in een spuitzak. Spuit mooie letters op een stukje bakpapier. Goed uit laten harden en smullen maar. Of eerst mooi verpakken en cadeau geven!




Reacties

Populaire posts van deze blog

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!

Afscheidscadeautjes

De vakantie staat voor de deur ... In mijn vorige blogpost schreef ik over de tas als afscheidscadeau voor de bijzondere juf van zoonlief. Ik maakte nog veel meer afscheids- en bedankcadeautjes! Afscheidscadeautjes voor mijn collega's. Na de zomervakantie wacht een nieuwe uitdaging (lees het hier) . Ik wilde graag zelf iets maken voor mijn collega's. Ze kennen mij toch als een creatieve collega ;-). Om hen veel geluk voor de toekomst te wensen, haakte ik heeeeel veel gelukspoppetjes. Een beetje geluk kan iedereen gebruiken en aangezien gelukt heel onwiskundig is ... je moet het namelijk delen om te vermenigvuldigen ... een toepasselijk cadeautje. Van twee houten kralen, een sleutelhangerring en allemaal verschillende kleuren katoen maakte ik deze gelukgspoppetjes. Terwijl ik aan het haken was, bedacht ik mij dat het ook leuke cadeautjes zijn voor de meesters en juffen om hen te bedanken voor het leuke schooljaar (net als voorgaande jaren) . Dus

PIP bags

PIP bags ... dé hit op Instagram ... Ik was gewaarschuwd ... het zou verslavend zijn ... toch begonnen ... en ja, ze hebben gelijk! Voor wie denkt: "Waar heb je het over? Pip bags?" Dit zijn kleine gehaakte zakjes die je vult met bonen, mais, steentjes of kraaltjes. Je kunt er van alles en nog wat mee doen. Het zijn net pittenzakjes. Die kennen jullie vast wel van de gymles. Laura @dehaakzolder heeft dit leuks bedacht. Heel eenvoudig om te maken. Een heerlijk werkje om 's avonds te doen met een muziekje erbij. En het leuke is dat je ongeveer 7 gram katoen nodig hebt per zakje. Dus ideaal om je mandje restanten te laten slinken. Voor een jarige job die 5 jaar werd, haakte ik blauwe en groene PIP bags. Van een pijp van een oude spijkerbroek naaide ik een tas, zodat hij de PIP bags makkelijk mee kan nemen en handig op kan bergen.  De voorkant voorzag ik met mijn Bobbinhood van zijn naam. De achterkant kreeg een "kruisje-nulletje-s