Een succesnummer van vorig jaar ging in de herhaling ... gevuld speculaas zonder geraffineerde suikers. Een heerlijke Sint-lekkernij in een verantwoorde variant.
Voor gevuld speculaas (zonder geraffineerde suikers) heb je nodig:
Zo maak je de gevulde speculaas:
We maakten nog een lekkernij ... chocoladeletters. In principe kun je dit met alle soorten chocolade doen. Wij gebruikten een reep chocolade zonder geraffineerde suikers met een hoog percentage cacao.
Smelt ongeveer 75 gram chocolade samen met 30 gram boter au bain marie. Wanneer de chocolade gesmolten is, haal je het pannetje van het vuur en voeg je nog 25 gram chocolade toe. Door deze koude chocolade koelt het mengsel al wat af.
Laat het verder afkoelen tot ongeveer 30 graden. Dat is als de chocolade lauwwarm aanvoelt op je lip. Doe de chocolade in een spuitzak. Spuit mooie letters op een stukje bakpapier. Goed uit laten harden en smullen maar. Of eerst mooi verpakken en cadeau geven!
Voor gevuld speculaas (zonder geraffineerde suikers) heb je nodig:
- 100 gram amandelen (of amandelmeel)
- 150 gram dadels
- 1 tl citroensap
- 250 gram volkorenmeel
- 50 gram kokosbloesemsuiker
- 125 gram gesmolten boter
- 1 ei
- 2 el speculaaskruiden
- 1 el wijnsteenpoeder / bakpoeder
- snufje zout
- 1 à 2 el karnemelk, melk of plantaardige melk
- blanke amandelen of amandelschaafsel (om te decoreren)
Zo maak je de gevulde speculaas:
- Laat de dadels een uur weken in lauwwarm water.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht: 160 graden).
- Hak voor de amandelspijs 100 gram dadels en 100 gram amandelen fijn in de keukenmachine. Voeg de citroensap toe. Het wordt een plakkerig geheel, voeg eventueel een eetlepel water toe.
- Bekleed een bord (ter grote van je bakblik) met folie en verspreid de amandelspijs als een soort plak over het bord. Zet dit in de koelkast.
- Splits het ei en hak de overige dadels fijn.
- Kneed de volkorenmeel, kokosbloesemsuiker, dadels, boter, eiwit, speculaaskruiden, wijnsteenpoeder en zout goed door elkaar tot een grote bal. Voeg eventueel 1 of 2 el melk toe als het deeg te kruimelig is.
- Vet een kleine springvorm in met wat boter of bekleed het blik met bakpapier.
- Verdeel de helft van het deeg over de bodem, leg de plak amandelspijs er op en verdeel de andere helft van het deeg hierover.
- Bestrijk met eigeel en strooi het amandelschaafsel erover (of decoreer met de amandelen).
- Zet dit ongeveer 25 minuten in de oven.
- Daarna af laten koelen en in (kleine) puntjes snijden.
We maakten nog een lekkernij ... chocoladeletters. In principe kun je dit met alle soorten chocolade doen. Wij gebruikten een reep chocolade zonder geraffineerde suikers met een hoog percentage cacao.
Smelt ongeveer 75 gram chocolade samen met 30 gram boter au bain marie. Wanneer de chocolade gesmolten is, haal je het pannetje van het vuur en voeg je nog 25 gram chocolade toe. Door deze koude chocolade koelt het mengsel al wat af.
Laat het verder afkoelen tot ongeveer 30 graden. Dat is als de chocolade lauwwarm aanvoelt op je lip. Doe de chocolade in een spuitzak. Spuit mooie letters op een stukje bakpapier. Goed uit laten harden en smullen maar. Of eerst mooi verpakken en cadeau geven!
Reacties
Een reactie posten
Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!