zondag 20 augustus 2017

Handmade in Danmark

Handmade in Danmark ... deze heerlijke warme sjaal en muts. Leuke blogpost zo midden in de zomer, hè? :-)


Met de haaknaald kan ik bijna alles maken wat ik op internet en in boeken/tijdschriften voorbij zie komen. Breipennen is een ander verhaal. De rechte steek, die lukt al vanaf de eerste sjaal op de basisschool, maar veel verder ben ik nooit gekomen met breien. 


Een paar weken geleden zag ik een boek voorbij komen: 16 haak- en breiwerken. Een leuk boek voor een vriendelijk prijsje. Ik deed mijzelf dit boek cadeau. Daarin stonden een leuke sjaal en muts met streepjes. Echt iets voor mij die streepjes. Dus besloot ik dat ik toch eens wat meer moest leren dan alleen de rechte breisteek. Het gebruikte garen was niet voorhanden in de winkel. Omdat ik nog niet helemaal overtuigd was dat ik dit project ook zou finishen, zocht ik een "portemonnee-vriendelijk" alternatief uit.


Gewapend met garen, breipennen en het boek ging ik op vakantie. Al gauw had ik de smaak te pakken en lukte ook de averechtse steek. Hoe langer de sjaal werd, hoe gemakkelijker het mij af ging. 


Ik twijfelde wel wat of het eindresultaat ook echt iets voor mij zou zijn, maar daar kwam dochterlief met de opmerking dat zij het wel heel erg mooi vond en best zo'n sjaal wilde voor de winter. En dan ook graag de muts erbij. Hahaha ... grapjas. Nog een uitdaging erbij. Een muts breien. 


De rondbreinaald bleek niet geschikt voor een muts. Het draadje van de rondbreinaald was te lang. Bij de Sostrene Grene in Holbaek (DK) kocht ik sokkenbreinaalden. Niet helemaal de juiste dikte, maar het proberen waard. Heel fijne breinaalden; een aanrader! (Ik neem tenminste aan dat ze ook bij de Nederlandse Sostrene Grene te koop zijn aangezien er naast de prijs in Deense Kronen ook de prijs in Euro's opstond.) 


Gewapend met zo af en  toe een kopje koffie en stukje chocolade breide ik heel wat uurtjes op vakantie. Een heerlijk werkje om te doen. 
@Jeanette Renting: deze trekkershut staat op de camping in Henne Strand (aan de westkust van Denemarken).


Twee dagen voor vertrek waren de muts en sjaal af. We schoten een paar leuke plaatjes van het eindresultaat op het Deense strand. Hopelijk hebben we deze winterse accessoires nog lang niet nodig, maar voor het geval de koude zijn intrede doet, is dochterlief er helemaal klaar voor.


Het wisselen van kleur is nog niet overal vlekkeloos verlopen, maar al doende leert men. Bij thuiskomst wat filmpjes opgezocht en weet nu ook hoe je dat op een goede manier kunt doen. Van de week kocht ik nieuw garen. Mooie, warme kleurtjes voor bij mijn donkerblauwe winterjas. Ik brei nog even verder ...

8 opmerkingen:

 1. Wauw...wat mooi gelukt dat breiwerk. Wat staat dochterlief de sjaal en muts prachtig. Een plaatje..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo bij een spijkerjasje is het al mooi. Daar gaat ze vast veel plezier van hebben. En dank je wel voor het adres. Heb al even gekeken, ziet er mooi uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, mooie combi hè? Leuk om te horen. De trekkershut is een aanrader als je een fijne logeerplek dichtbij het strand en bij leuke bezienswaardigheden in Denemarken zoekt!

   Verwijderen
 3. Waaw, knap gedaan hoor, zo op jezelf leren averechts breien! Dat lukt me nog wel, rechts en averechts, maar het gaat zo traag!! Ik vind dat het resultaat er zeker mag zijn Ilse! En dochter is blij, dus wat wil je nog meer :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Sigrid! Ik begon ook heel traag en hoe langer de sjaal werd hoe vlotter het ging. Nog steeds gaat recht sneller dan averechts. Blijven oefenen ;-)

   Verwijderen
 4. Wat een mooie set is het geworden! Misschien moet ik binnenkort toch ook maar weer eens met de breinaalden aan de slag. Ik moet altijd even een drempeltje over, omdat mijn breiwerk er tot nu toe niet zo strak uitziet als mijn haakwerk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te horen, Daphne. Dank je wel! Herkenbaar wat je schrijft over haak- en breiwerk. Er moet ook niet te veel misgaan bij het breien hoor. Een stukje uithalen en opnieuw maken is voor mij bij haken veel makkelijker dan bij breien.

   Verwijderen

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...