Doorgaan naar hoofdcontent

Portemonnee (incl. DIY)

Een aantal jaren geleden maakte ik een paar etuitjes voor pasjes. Ze zijn allemaal nog volop in gebruik. Heel fijn zijn ze. Bij het zoeken naar de juiste blogpost om bovenstaande link toe te voegen, zie ik dat ik de andere etuitjes in 2019 maakte. Vijf jaar geleden alweer ...


Zoonlief miste alleen een plekje voor wat los kleingeld. Hoewel hij bijna alles pint, zijn een paar losse geldstukken ook handig. 


We struinden samen Pinterest af, zodat hij aan kon geven wat hij graag wilde. We mixten wat ideeën totdat het hem hét ideale etuitje leek. Van een reststukje leer en een drukknoop maakte ik op een druilerige zaterdagmiddag een nieuw geldetuitje voor hem. 

Wil je er ook eentje maken? Zo doe je dat ...


Knip een stuk leer van 11x17 cm en een stuk 11x6 cm.


Pak het stuk van 11x17 cm en knip aan één van de korte kanten twee schuine stukken af. Dit wordt de flap. Ik tekende hiervoor een stipje op 1,5 cm van de kant (zie punt van de schaar rechts) en op 4 cm van de kant (zie liniaal). Deze twee puntjes verbind je met elkaar, zodat een schuine lijn ontstaat. Knip dit eraf. Dit doe je zowel links als rechts.


Op 5,5 cm (zie punt van de schaar) en 12 cm zet je een puntje. Dit is de plek voor het kleine stuk leer. Je legt dit stukje tegen de puntjes op 5,5 cm aan. 


Nu vouw je het onderste gedeelte over het losse stukje leer heen. Zet dit vast met een paar klemmetjes.


In het midden van de flap maak je een gaatje.  


Vouw de flap dubbel en markeer waar het gaatje voor de onderkant van de drukknoop moet komen.


Zet de drukknoop erin.


Stik de zijkanten dicht. Gebruik hiervoor een leder-naald en zet de steeklengte royaal (bijvoorbeeld 3,5 mm). Je stikt door drie lagen heen (de buitenkant en het stukje leer voor het binnenvakje).


Bij zulke werkstukken hecht ik niet aan en af door heen en weer met de naaimachine te gaan. Ik liet een lange draad hangen en werkte dit met de hand af.


En klaar is het etuitje met een vakje voor pasjes en een vakje voor kleingeld. Als je er ook eentje gaat maken, laat je het dan weten? Ben benieuwd! 

Reacties

 1. Wat een leuk etuitje. Altijd leuk om zo'n patroontje te hebben. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi etui, of ik er direct eentje ga maken, weet ik niet. Maar ik bewaar deze handleiding wel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is dit toch weer een super leuk iets.
  Ik weet niet of mijn naaimachine dit aankan (3 dubbel leer), maar ga het misschien wel eens proberen.
  Ik vraag mij af, zal het raar zijn als ik mijn naaimachine meeneem naar de camping, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Naaimachine meenemen naar de camping is helemaal niet raar, heb ik ook wel eens gedaan. Groetjes Ans

   Verwijderen
 4. Prachtig etui gemaakt van leer voor zoonlief. Bedankt vóór het delen! Ga zeker proberen, leuk. Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Populaire posts van deze blog

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!

Afscheidscadeautjes

De vakantie staat voor de deur ... In mijn vorige blogpost schreef ik over de tas als afscheidscadeau voor de bijzondere juf van zoonlief. Ik maakte nog veel meer afscheids- en bedankcadeautjes! Afscheidscadeautjes voor mijn collega's. Na de zomervakantie wacht een nieuwe uitdaging (lees het hier) . Ik wilde graag zelf iets maken voor mijn collega's. Ze kennen mij toch als een creatieve collega ;-). Om hen veel geluk voor de toekomst te wensen, haakte ik heeeeel veel gelukspoppetjes. Een beetje geluk kan iedereen gebruiken en aangezien gelukt heel onwiskundig is ... je moet het namelijk delen om te vermenigvuldigen ... een toepasselijk cadeautje. Van twee houten kralen, een sleutelhangerring en allemaal verschillende kleuren katoen maakte ik deze gelukgspoppetjes. Terwijl ik aan het haken was, bedacht ik mij dat het ook leuke cadeautjes zijn voor de meesters en juffen om hen te bedanken voor het leuke schooljaar (net als voorgaande jaren) . Dus

PIP bags

PIP bags ... dé hit op Instagram ... Ik was gewaarschuwd ... het zou verslavend zijn ... toch begonnen ... en ja, ze hebben gelijk! Voor wie denkt: "Waar heb je het over? Pip bags?" Dit zijn kleine gehaakte zakjes die je vult met bonen, mais, steentjes of kraaltjes. Je kunt er van alles en nog wat mee doen. Het zijn net pittenzakjes. Die kennen jullie vast wel van de gymles. Laura @dehaakzolder heeft dit leuks bedacht. Heel eenvoudig om te maken. Een heerlijk werkje om 's avonds te doen met een muziekje erbij. En het leuke is dat je ongeveer 7 gram katoen nodig hebt per zakje. Dus ideaal om je mandje restanten te laten slinken. Voor een jarige job die 5 jaar werd, haakte ik blauwe en groene PIP bags. Van een pijp van een oude spijkerbroek naaide ik een tas, zodat hij de PIP bags makkelijk mee kan nemen en handig op kan bergen.  De voorkant voorzag ik met mijn Bobbinhood van zijn naam. De achterkant kreeg een "kruisje-nulletje-s