Doorgaan naar hoofdcontent

Recept van de maand #8

Het is alweer de tweede vrijdag van de maand ... tijd om een lekker recept te delen. Het is een initiatief van Elisabeth. Op haar site vind je nog veel meer linkjes naar lekkere recepten. Dus als je nog inspiratie zoekt, neem gerust een kijkje bij haar!


Wie jarig is, mag kiezen wat hij of zij wil eten. In meer huishoudens een gewoonte, heb ik gemerkt. Bij ons dus ook! Vorige week was manlief jarig. Hij mag heel graag nasi eten. Het was al weer een tijdje geleden dat we nasi aten. Extra lekker om dan weer eens op tafel te toveren. En als je goed kijkt, zie je misschien wel dat het onze buitentafel is. We konden heerlijk buiten eten op zijn verjaardag. Boffen! 


Wie gewend is om nasi met een kruidenmix uit de supermarkt te maken, zal eerst even moeten wennen aan deze smaak. Persoonlijk heb ik liever deze nasi. Je proeft veel meer de pure smaken van de groenten en kip. Ik houd daar wel van.


Meestal maak ik een ruime portie. Wij eten er met z'n vieren van. De restjes gaan dan de vriezer in. Handig als ik een avondprogramma op het werk heb ;-)


Dit heb je nodig voor ongeveer 6 personen.
  • 400 gram kippendijen (of kipfilet)
  • 800 gram gesneden groente (zelf gebruikte ik 2 zakken Chinese groentemix, maar je kunt ook een eigen mix maken met prei, witte kool, paprika, ui, taugé of andere groenten die je lekker vindt)
  • 2 teentjes knoflook (kun je eventueel ook weglaten)
  • 500 gram zilvervliesrijst (of witte rijst)
  • 3 el ketjap
  • 1/2 tot 1 tl sambal (naar smaak)
  • peper en zout naar smaak
Lekker voor erbij: satésaus, kroepoek en/of een gebakken eitje (en omdat het feest was, deden wij ditmaal alle drie!)


Zo maak je de nasi:
  • Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de kip in stukjes en de knoflook fijn.
  • Kruid de kip met peper en zout. 
  • Doe een eetlepel olie of boter in de pan en bak de kip.
  • Wanneer de kip begint te kleuren, voeg je de knoflook toe.
  • Voeg vervolgens de groenten toe. Roerbak tot de groenten beetgaar zijn.
  • Doe de ketjap, sambal, peper en zout erbij. Bak nog even lekker mee.
  • Bak ondertussen een eitje als je deze erbij wil en bereid de satésaus zoals je gewend bent.
  • Meng de rijst door het groenten- en kipmengsel.
  • Serveer de nasi met de satésaus, kroepoek en/of het eitje.
Eet smakelijk!


PS: Een paar weken geleden vierden manlief en ik onze verjaardagen samen. Mocht je nog op zoek zijn naar lekkere taartrecepten, neem dan even een kijkje in dit blogbericht.

Reacties

  1. Heerlijk!!
    Ik maak al jaren geen eten meer uit pakjes en zakjes, ik heb héél veel kruiden en maak daar mijn eten lekker mee.
    Het nadeel is wel dat als iets heel lekker is ik vaak niet meer precies weet wat ik erin heb gedaan, hihi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk! Wij eten graag nasi, en zo’n lekkere variatie is welkom.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Altijd goed, nasi! Wij gebruiken nooit kruidenmixen uit de supermarkt, het is veel lekkerder om je eigen mengsel te maken, in de pakjes zit vaak veel te veel zout en meestal ook suiker.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wil je wel geloven dat ik nog nooit zelf nasi heb gemaakt! Jouw recept ga ik gebruiken om daar verandering in te brengen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In grote lijnen maak ik 'onze' nasi op dezelfde manier, met heel veel groente!
    Het is heerlijk om zo klaar te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh héérlijk, ik maak nasi ook altijd met verse groenten, vaak Thaise !

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heerlijk, nasi. Ik ben er dol op en maak regelmatig een grote portie en vries dan porties in. Ook ik gebruik nooit pakjes en zakjes uit de supermarkt, maar voeg ook nog wat verse of gemalen gember toe en wat kerrie en kurkuma. Fijn weekend. Groet, Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn man is ook dol op nasi :-) Hij kookt het altijd zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja, nasigoreng daar mag je mijn man ook voor wakker maken het hele jaar door.Jou recept en ingrediënten komen dicht in de richting van het mijne.De tijd van gedroogde kruiden/groentenmix die je in water moest wellen is hier ook al vele jaren verleden tijd,haal al mijn specerijen en kruiden etc. bij Amazing Oriëntal met een groot authentiek Aziatisch assortiment.
    Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Populaire posts van deze blog

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!

Afscheidscadeautjes

De vakantie staat voor de deur ... In mijn vorige blogpost schreef ik over de tas als afscheidscadeau voor de bijzondere juf van zoonlief. Ik maakte nog veel meer afscheids- en bedankcadeautjes! Afscheidscadeautjes voor mijn collega's. Na de zomervakantie wacht een nieuwe uitdaging (lees het hier) . Ik wilde graag zelf iets maken voor mijn collega's. Ze kennen mij toch als een creatieve collega ;-). Om hen veel geluk voor de toekomst te wensen, haakte ik heeeeel veel gelukspoppetjes. Een beetje geluk kan iedereen gebruiken en aangezien gelukt heel onwiskundig is ... je moet het namelijk delen om te vermenigvuldigen ... een toepasselijk cadeautje. Van twee houten kralen, een sleutelhangerring en allemaal verschillende kleuren katoen maakte ik deze gelukgspoppetjes. Terwijl ik aan het haken was, bedacht ik mij dat het ook leuke cadeautjes zijn voor de meesters en juffen om hen te bedanken voor het leuke schooljaar (net als voorgaande jaren) . Dus

PIP bags

PIP bags ... dé hit op Instagram ... Ik was gewaarschuwd ... het zou verslavend zijn ... toch begonnen ... en ja, ze hebben gelijk! Voor wie denkt: "Waar heb je het over? Pip bags?" Dit zijn kleine gehaakte zakjes die je vult met bonen, mais, steentjes of kraaltjes. Je kunt er van alles en nog wat mee doen. Het zijn net pittenzakjes. Die kennen jullie vast wel van de gymles. Laura @dehaakzolder heeft dit leuks bedacht. Heel eenvoudig om te maken. Een heerlijk werkje om 's avonds te doen met een muziekje erbij. En het leuke is dat je ongeveer 7 gram katoen nodig hebt per zakje. Dus ideaal om je mandje restanten te laten slinken. Voor een jarige job die 5 jaar werd, haakte ik blauwe en groene PIP bags. Van een pijp van een oude spijkerbroek naaide ik een tas, zodat hij de PIP bags makkelijk mee kan nemen en handig op kan bergen.  De voorkant voorzag ik met mijn Bobbinhood van zijn naam. De achterkant kreeg een "kruisje-nulletje-s