zaterdag 20 januari 2018

Handlettering for kids (en een cadeautje)


Zoals op vele basisscholen is er ook op de school van onze kinderen op vrijdag crea-middag. Jullie kunnen je vast wel voorstellen dat ik mij als een vis in het water voel op zo'n crea-middag ;-). Sinds dit schooljaar gaat ook de jongste op vrijdagmiddag naar school, dus heb ik aangegeven wel te willen helpen op een aantal middagen. 


Er is gevraagd of ik een workshop handlettering aan de kinderen wil geven. Letters & ik = een goede combi (kijk maar eens hier). Dus hartstikke leuk!

Ik houd van een goede voorbereiding ... thuis eerst het nodige voorwerk gedaan. Ik heb een boekje gemaakt met voorbeeldalfabetten en andere krabbels ter inspiratie. Dat boekje vinden ze helemaal geweldig. "Krijgen we allemaal zo'n boekje?" Leuk, hoe zo iets eenvoudigs voor verwondering kan zorgen. 


Voordat we aan de slag gaan, vertel ik ze eerst iets over het ontstaan van letters en waarom we eigenlijk schrijven. Ik neem wat boeken mee ter illustratie. De één vindt dat reuze interessant en de ander niks aan. Mooi die verschillen.

Dan gaan we letters en krabbels oefenen, schetsen maken en  vervolgens een mooie kaart maken: een verjaardagskaart, naamkaartje of andere kaart. 


Inmiddels ben ik met twee groepjes aan de slag geweest. Dat je bij handlettering geen letters schrijft, maar letters tekent, is voor velen een opluchting. Dat klinkt gemakkelijker. Fijn voor de motivatie ;-). 

Op de eerste middag was er een heel ongemotiveerde kind, dat na een uur toch met een prachtige naamkaart weer naar de klas ging. Op de tweede middag was er een kind dat het heel moeilijk vond en toch knap doorzette. Uiteindelijk werden alle letters van zijn naam even groot en glom hij van trots (en ik ook!).

Ook waren er kinderen die er geen genoeg van konden krijgen en met het puntje van hun tong buitenboord heel ijverig werkten. Volgende week weer een nieuw groepje met kinderen. Heb er weer zin in!


Het voordeel van voorbeeldkaarten maken is dat je dan een voorraadje kaarten hebt om te versturen ;-). Het beterschaps- en sterkte-kaartje gingen al op de post. En één van de felicitatie-kaarten vertrok naar een lieve vriendin die een fruittasje als wens had. Nadat mijn fruittasje op mijn blog verscheen, kreeg ik de hint dat zij dat ook wel handig vond ;-).


Van een restje van de binnenkant van mijn jas samen met een stukje geplastificeerd katoen maakte ik voor haar een tasje. Ideaal om fruit zonder te kneuzen mee te nemen naar je werk. 


Ik maakte er een "zo overleef ik mijn werkdag lekker en gezond"-pakket" van. Naast fruit is een "gezonde" chocoladereep natuurlijk ook heel lekker op een lange werkdag. Ik gebruikte hiervoor dit recept. Bijna alle ingrediënten zette ik bij elkaar op een laag houten bakje en voorzag de zakjes van het recept. Een lekker en gezond cadeautje! 

6 opmerkingen:

 1. Super handig en mooi fruittasje! Geen gevaar meer voor een vieze (overvolle) tas met computer! Blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk om mee te mogen/kinnen helpen op school. En een voorraad kaarten op de koop toe, win-win.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ben je toch creatief! Heerlijk om zo op school te kunnen helpen. Leuk voor jou én voor de kinderen.
  En ik schreef het al eerder : je tasjes zijn leuk en ik heb het patroon al vaak gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat lijkt me nu superleuk, handlettering op school. Ik snap het enthousiasme van de kinderen helemaal, zo geweldig als het eruit ziet na jouw zorgvuldige voorbereiding. Ooit hielp ik met een inloop-haakworkshop op school. Wat ik vooral heel leuk vond was om te zien dat juist de stoerste meiden, van wie ik het nooit had verwacht, lange tijd aan de haaktagel bleven zitten om aan hun haakwerkje te werken.
  Leuk cadeautje ook voor jouw vriendin, heel mooi en duidelijk met liefde gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ach ach....jij kan ook alles hè!!
  Je hebt het zó goed voorbereid dat de kinderen vanzelf enthousiast werden.
  Leuk hoor.
  Ik heb ook vaak geholpen op school, kinderen zijn hele dankbare leerlingen weet ik uit ervaring.
  En dan het tasje.....óók alweer zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat ontzettend leuk Ilse, mooie voorbeeld exemplaren! Genieten om op school te kunnen helpen. Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...