Doorgaan naar hoofdcontent

Stroopwafeltaart


In mijn blogberichtje van 1 oktober was al te lezen dat er meerdere feestjes op het programma staan in oktober. Zoon- en dochterlief bedachten twee jaar geleden dat voor de familie hun verjaardag samen vieren wel handig zou zijn. Ik zei geen "nee" en de familie vindt het volgens mij ook helemaal niet erg ;-). Dus dit jaar weer een twee-in-één-feestje met uiteraard wel allebei een eigen taart. Opa had een slagroomtaart gewonnen bij de bakker en verblijdde zoonlief met deze taart.

Een stroopwafeltaart was de grote wens van dochterlief. Voor mij de uitdaging om er één zonder geraffineerde suikers te maken. De biologische winkel hielp mij heel goed met de juiste stroopwafels. De rest van de uitdaging was goed te doen!


Ook zin in zo'n overheerlijke taart? Dit heb je nodig:
  • 8 stroopwafels (zonder geraffineerde suikers, bijvoorbeeld Billy's Farm Spelt Honingwafels) 
  • 100 gram havermout
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout
  • 50 gram gesmolten roomboter
  • 2 el honing
  • 400 ml slagroom
  • 2 zakjes slagroomversteviger (Klopfix)
  • 600 gram roomkaas (Monchou)
  • 4 el honing
  • 1 tl kaneel

Zo maak je de taart:
  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius (hetelucht: 150 graden)
  • Steek vormpjes uit de stroopwafels om de zij- en bovenkant te versieren. Hak de rest fijn. (Als je wat meer stroopwafeltjes wilt om de bovenkant te versieren, koop dan 2 pakjes van deze overheerlijke stroopwafels en gebruik er 12 voor de taart.)
  • Maal de havermout fijn en vermeng met stroopwafelkruimels, kaneel en zout.
  • Smelt de boter, roer de honing en het havermout-stroopwafel-mengsel er door heen.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier, schep het mengsel erin en druk met de achterkant van een lepel goed aan.
  • Bak dit ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • De stroop is gesmolten in de oven. Druk de bodem nog wat extra aan om er een mooi geheel van te maken.
  • Laat de bodem goed afkoelen (tot koelkasttemperatuur).
  • Klop de slagroom met de klopfix goed stijf.
  • Roer de roomkaas los met de honing en kaneel.
  • Mix de slagroom en roomkaas goed door elkaar heen.
  • Zet een aantal stroopwafeltjes tegen de zijkant van de bakvorm en schep hier vervolgens voorzichtig het slagroom-roomkaas-mengsel in.
  • Laat dit minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Decoreer de taart vervolgens met de rest van de stroopwafeltjes.

Smullen maar!


Reacties

  1. Bedankt voor het recept! Ik heb het gepind, leuk om hem ook eens te gaan maken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat was de taart lekker...mmmmmm.

    je trouwe volger

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Populaire posts van deze blog

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!

Gebreide pompoen (met patroon)

Na het prachtige schoolreisjes-weer van afgelopen woensdag, hebben we vandaag echt herfstweer. (Tussen twee haakjes ... ik mocht met de kinderen mee op schoolreis. We genoten van een geweldige dag. Heel geslaagd!) Ook in de natuur zie je al herfstverschijnselen. De avonden worden merkbaar korter, vorige week was het mistig toen ik onderweg was naar mijn werk en de dauw was prachtig zichtbaar op de vrouwenmantel in de achtertuin. Naast kerst vind ik dat de herfst zich ook zo goed leent voor leuke decoraties en "hoekjes" in huis. Ik mag ons huis graag in herfstige sferen brengen. Ieder jaar zijn er terugkerende decoraties en ook ieder jaar wel iets nieuws. Vorig jaar haakte ik een herfstblad dat ook dit jaar een mooi plekje gaat krijgen in ons raamwerk . Ook de paddenstoel ga ik weer een leuk plekje geven. Onder het label herfst vind je meer. Dit jaar breide ik voor het eerst een herfstdecoratie. De gebreide pompoen staat alvast gezellig te wezen op één van de ta...

Havermoutkoek

Op zoek naar lekkers (zonder geraffineerde suikers) kwam ik op het wereld wijde web allerlei heerlijkheden tegen. Ik voegde er een beetje fantasie van mijzelf aan toe en ... voilà, daar kwam een heerlijke havermoutkoek uit de oven! Dit heb je nodig:  150 gr. havermout 150 gr. volkorenmeel 100 gr. geraspte kokos 75 gr. rozijnen 50 gr. gehakte noten 1 appel (geschild en in kleine stukjes gesneden) rasp van een sinaasappelschil 1 tl kaneel snufje zout 5 el appelstroop 2 el honing 2 el water 150 gr. gesmolten boter Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 180 (hetelucht: 160) graden Celsius.  Vet een bakblik in of bekleed het blik met bakpapier. Meng alle droge ingrediënten  in een kom. Meng alle natte ingrediënten  in een andere kom. Alles goed door elkaar mengen en verdelen over het bakblik. Bak dit ongeveer 15 minuten in de oven. Na het bakken een klein beetje af laten koelen en met een spatel in stukken verdelen.  In ee...