vrijdag 22 april 2016

Koninklijke taart


Tussen de middag bij de boterham - na de Koningsspelen op school - vroeg zoonlief: "Mam, ga je ook nog iets koninklijks bakken dit weekend?" Heerlijk zo'n vraag! Die uitdaging wilde ik wel aangaan. 


Ik had geen plannen om boodschappen te gaan doen, dus dook ik de keukenkastjes, kelder en koelkast in op zoek naar ingrediënten voor een koninklijke taart (zonder geraffineerde suikers). Iets met sinaasappel voor een oranje kleurtje, bedacht ik. De bodem van de Twix-repen die ik vorige week bakte (en toen ook), leek mij er wel lekker bij. Gecombineerd met een soort Monchou-laagje, maar dan van Griekse yoghurt. Klinkt goed hè? Zo maakten wij de taart ...



Dit heb je nodig ...

... voor de bodem:
  • 100 gram havermout
  • 2 el honing
  • 50 gram roomboter
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • snufje zout
... voor de vulling:
  • 250 gram Griekse yoghurt
  • 2 el honing
  • 2 gram Agar-Agar (= een plantaardige geleermiddel)
... voor de topping:
  • 250 ml sinaasappelsap
  • 2 gram Agar-Agar
  • 1 sinaasappel

Zo maak je het:
  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
  • Maal de havermout fijn en vermeng met de kaneel, het bakpoeder en het snufje zout.
  • Smelt de boter, roer de honing en het havermoutmengsel er door heen.
  • Bekleed een kleine bakvorm met bakpapier, schep het mengsel erin en druk met de achterkant van een lepel goed aan.
  • Bak ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de bodem goed afkoelen (tot koelkasttemperatuur).
  • Roer de honing door de yoghurt.
  • Meng 2 gram Agar-Agar met enkele eetlepels water en kook dit een minuutje.
  • Voeg dit vervolgens bij de yoghurt, roer kort door en verdeel dit over de bodem.
  • Breng de sinaasappelsap aan de kook, voeg de Agar-Agar toe en kook dit een minuutje.
  • Giet dit (voorzichtig!) over de vulling.
  • Verwijder de schil van de sinaasappel en snijd partjes tussen de velletjes uit.
  • Leg de sinaasappelpartjes op de topping.
  • Laat de taart goed opstijven in de koelkast.

We hebben gesmuld ... mmmmm! Gelukkig is er nog een stukje over gebleven voor morgen ...

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...