zondag 15 oktober 2017

Gezonde traktatie

Het is weer verjaardagenmaand bij ons thuis. Zoon- en dochterlief zijn beiden in oktober jarig. Dat betekent ieder jaar een feestoutfit, traktatie en kinderfeestje in tweevoud. Een paar jaar geleden bedachten ze zelf om hun verjaardagen voor de familie samen te vieren. Sindsdien gaat dat feestje niet meer in tweevoud in oktober. Een gezellige maand dus vol feestjes en traktaties!



Afgelopen vrijdag was het kinderfeestje van dochterlief. We genoten van een heerlijke high tea. Dank je wel voor jullie leuke reacties op mijn blogpost hierover!



Morgen mag ze trakteren op school. Omdat er wel het nodige gesnoept wordt op school en omdat dochterlief zo min mogelijk geraffineerde suikers eet, een dubbele reden om de traktatie zo gezond mogelijk te houden. Maar natuurlijk wel heel feestelijk!

Dit jaar maakten we frambozentaartjes als traktatie op school. Ook in het weekend thuis heerlijk bij de koffie of thee!



Dit heb je nodig:
  • 75 gram dadels
  • 75 gram havermout
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 tl pindakaas
  • 2 el honing
  • 3 blaadjes gelatine (of Agar agar poeder)
  • 100 gram (diepvries) frambozen
  • 2 el rode diksap of suikervrije limonade (bijvoorbeeld Karvan Cevitam 0% suiker)
  • 300 gram Griekse yoghurt
  • kokosrasp

Zo maak je de frambozentaartjes:
  • Week de dadels een kwartiertje in lauwwarm water.
  • Maal de havermout samen met de (uitgelekte) dadels fijn in de keukenmachine.
  • Voeg kaneel, pindakaas en honing toe en meng nogmaals.
  • Leg bakpapier in een cakeblik, doe het havermout-dadel-mengsel erin en druk heel goed aan (met de achterkant van een lepel).
  • Zet dit in de koelkast.
  • Als je gelatineblaadjes gebruikt, week deze dan ongeveer 5 minuten in koud water. Agar agar poeder is al klaar voor gebruik. Daar hoef je nu nog niets mee te doen.
  • Verwarm de frambozen. Plet ze al verwarmende een beetje met een pollepel. Voeg de dipsap of limonade toe. Roer door.
  • Voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine of het Agar agar poeder toe. Goed roeren tot het één geheel wordt. 
  • Laat het frambozenmengsel iets afkoelen en meng het met de Griekse yoghurt.
  • Schenk het vervolgens rustig over de dadel-havermout-bodem.
  • Zet dit voor ongeveer 4 uur in de koelkast. 
  • Snijd er mooie vierkantjes van, bestrooi met wat kokosrasp en smullen maar!

De diksap of limonade geeft een echte zoete smaak aan de frambozentaartjes. Zelf laat ik dit ook gerust achterwege, omdat wij minder zoete baksels gewend zijn. Dochterlief gaf heel nadrukkelijk aan dat het wel zoet moest zijn, omdat haar klasgenootjes anders gaan zeuren ... ;-) Ik snap haar wel. Als je trakteert, is het leuk als iedereen het lekker vindt. We hebben daarom ook een aantal keren "proef-baksels" gemaakt totdat we tevreden waren en we voor het "echie" aan de slag gingen!



Vandaag bakten we 32 taartjes voor de klasgenootjes, meesters en juffen. Net als ik houdt dochterlief van een gezellige aankleding. Ze stempelde zelf haar naam en een 8 op alle bordjes. En nu maar hopen dat de taartjes morgen in de smaak vallen ...




6 opmerkingen:

  1. Wauw, wat ziet dit er feestelijk uit, echt een traktatie. dat wordt smullen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke traktatie en passend bij het feestje. Dat vond ik ook altijd zo leuk om allemaal te bedenken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me heerlijk! Bedankt voor de suikervrije inspiratie!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gefeliciteerd. De taartjes zien er heerlijk uit. Extra feestelijk door de vlaggetjes en mooie bordjes. En dan ook nog gezond. Dat wordt een topper op school.

    Groetjes, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heerlijk, zo creatief bezig zijn met je dochter.
    En dat proef bakken lijkt mij nou helemaal niet vervelend 😊

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat ziét er nog eens lekker en feestelijk uit ook!! Knap gedaan :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...