zondag 25 september 2016

Havermoutontbijtjes

Met een collega had ik het over havermoutontbijtjes. Dat je lang een verzadigd gevoel houdt en heerlijk kunt variëren. Vaak at ik twee donkerbruine boterhammen als ontbijt en begon mijn maag al om 9.00 uur te knorren. En ik maar hopen dat niemand het hoorde op mijn werk ... Met een havermoutontbijtje als ondergrond begint mijn maag pas te knorren tegen de koffiepauze. En dan eet ik altijd wat fruit bij het kopje koffie (een rare combinatie volgens één van mijn collega's ... hahaha ... maar reuze lekker, vind ik), dus weer heerlijke vulling voor de inwendige mens.



Om te variëren eet ik op niet-werk-dagen vaak wel donkerbruine boterhammen en dan het liefst met appelstroop. Niemand die dan mijn knorrende maag hoort en de fruitschaal is dan meestal dichtbij ;-). Zo is er voor iedere dag in de week wat lekkers als ontbijt!

Van mijn moeder kreeg een recept voor een koud havermoutpapje en van een vriendin voor een warme havermouttaart. Mijn collega had nog weer een ander receptje en op internet zijn ook heeeeel veel recepten te vinden! Inmiddels heb ik mijn eigen draai aan deze recepten gegeven. Zo vond ik de appel en kaneel uit het ene recept ook heerlijk in het andere recept smaken. Ook lag er een keer een bruine banaan op de fruitschaal die weer heel goed in de havermouttaart paste. En voor jullie: mocht je de recepten gaan uitproberen ... kijk gewoon wat je in huis hebt en varieer er heerlijk op los.


Koud havermoutpapje voor 1 persoon

Dit heb je nodig:
  • bakje karnemelk (of een andere melksoort die je graag nuttigt)
  • 5 el havermout
  • 1 el tarwezemelen
  • 1 tl lijnzaad
  • 1/2 tl kaneel
  • 2 el rozijnen
  • 1 el honing
  • halve appel of 2 el (suikervrije) muesli


Zo maak je het:
  • Maak het papje 's avonds klaar en zet het weg in de koelkast.
  • Pak een bakje en vul deze tot ongeveer 2 cm onder de rand met karnemelk.
  • Schep de havermout, tarwezemelen, lijnzaad, kaneel en rozijnen er bovenop en roer goed door elkaar.
  • Voeg de honing toe en roer nog eens goed.
  • De volgende morgen voeg je een halve appel (met schil, zonder klokhuis) in blokjes toe of bestrooi je het papje met de muesli.
  • Smullen maar!



Warme havermouttaart (3 volwassen- en 3 kinderporties)

Dit heb je nodig:
  • 450 ml karnemelk (of een andere melksoort die je graag nuttigt)
  • 150 gram havermout
  • 3 el rozijnen
  • 1 tl kaneel
  • handje grof gehakte noten
  • 1 appel en 1 banaan 
  • (Het oorspronkelijke recept = 2 appels, dan voeg ik ook 2 el honing toe voor de zoetigheid, omdat ik karnemelk als basis gebruik en dit wat zurig van zichzelf is. Afhankelijk van je smaak, is honing toevoegen bij gewone melk waarschijnlijk niet nodig. Volg je eigen smaak.)

Zo maak je het:
  • Maak de taart 's avonds klaar.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hete lucht: 180 graden).
  • Doe de karnemelk in een ovenschaal.
  • Schep de havermout, rozijnen en kaneel er bovenop en roer goed door elkaar.
  • Voeg de noten, appel en banaan toe; meng goed door elkaar.
  • Zet de schaal 35 à 40 minuten in de oven.
  • Laat afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.

Zoon- en dochterlief smullen ook graag mee van deze taart. 's Morgens schep ik wat taart in een schaaltje en warm het (tot lauwwarm) op in de magnetron. Samen met een glas zoethoutthee is het een heerlijk ontbijt. "Het lijkt wel appeltaart," zei zoonlief van de week! 


Twee recepten waar je heerlijk mee kunt variëren. Gewoon toevoegen wat jij lekker vindt!

vrijdag 9 september 2016

Een tas vol appels

Woensdagavond serveerde ik deze (suikervrije) appeltaart met havermout. Terwijl we het taartje opaten werd er gevraagd of ik appels uit eigen tuin wilde hebben. Of ik daar wat mee kon. Tuurlijk. Heerlijk. Dank je wel!!


Schillen, schillen, schillen ... in stukken snijden, klokhuizen verwijderen en in een grote pan met een bodempje water ... beetje kaneel erbij plus een handje rozijnen. Op heel laag vuur laten pruttelen tot een mooie moes ... en klaar is je appelmoes!


Een deel deden we in bakjes om in te vriezen. Heerlijk bij een bordje patat.


Ook gebruikten we wat om appeltaartjes te maken. Heel eenvoudig en reuze lekker.


Dit heb je nodig:

  • Overheerlijke zelfgemaakte appelmoes
  • Bladerdeeg
  • Custardpoeder


Zo maak je de appeltaartjes:

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius (hetelucht: 200 graden).
  • Laat plakjes bladerdeeg ontdooien. (In onze diepvries lagen nog 4 plakjes. Genoeg voor 9 taartjes.)
  • Steek rondjes uit het bladerdeeg (met een glas, kookring of andere steker die je keuken rijk is) en doe deze rondjes in een cupcakevorm. Voor de gezelligheid deed ik ze ook nog in papieren vormpjes, maar dat hoeft niet perse.)
  • Doe in ieder bakje een klein beetje custardpoeder.
  • Vervolgens een flinke lepel appelmoes.
  • Bak de appeltaartjes gedurende ongeveer 20 minuten in de oven.



De gezellige, papieren vormpjes inspireerden dochterlief tot het maken van een podium voor de Lego Friends poppetjes ... geweldig toch?



donderdag 1 september 2016

Gezellig tafereeltje

Op de eetkamertafel maakte ik een gezellig tafereeltje ... 


... een aaibare cactus (het patroontje vond ik hier) ...


... en een mini windlichtje (naar het idee van haar)!


Gelukkig is het nog lekker lang licht 's avonds, maar als het later op de avond dan toch een beetje begint te schemeren, gaat het lichtje gezellig aan. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...