Doorgaan naar hoofdcontent

Grote appeloogst

We hebben twee appelbomen in onze achtertuin. Een Elstar en een James Grieve. Vlak voordat we op vakantie gingen, hing de Elstar-boom vol met appels. Af en toe vielen er al wat af. Zoonlief schudde eens flink aan de boom. Dat leverde nog meer appels op. De overige appels plukten we. We legden ze in de koelkast.



Bij terugkomst van onze vakantie gingen we met de appels aan de slag. Eerst een flinke schaal met appelmoes. De appelmoes mocht afkoelen in mijn mooie kringloopvondst. Vervolgens vroren we dit in porties in. Handig om zo een portie te kunnen pakken. 


Appels schillen en in stukken snijden. Appels opzetten met een klein beetje water. Koken tot het moes is. Eventueel kun je met een (aardappel)stamper de grotere stukken nog wat fijner stampen. Wij voegen geen extra suiker toe. Wel een handje vol rozijnen (gele en/of bruine) voor een extra lekkere smaak en een flinke snuf kaneel. 


Daarna bakten we twee appelcakes volgens dit recept. Zoonlief ging logeren bij een klasgenoot. Hij nam een lekkere cake mee om te trakteren. Van de andere smulden we zelf. 


Nu zijn de appels aan de James Grieve rijp om te oogsten. Dat wordt nog meer appellekkers ;-)



Reacties

  1. Mmmmm, zo lekker èn leuk, tot eigen tuin.
    Geniet ervan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat fijn zo'n heerlijke oogst! En je kunt er genoeg mee doen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit is geen appeltje voor de dorst…….
    maar veel appeltjes🍎🍏
    Een heerlijke oogst!
    En ik kan de smakelijk uitziende appelcake bijna ruiken.
    Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik eet meestal ook Elstar, maar in de supermarkt zijn die nu een periode even niet. Geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zo heerlijk altijd, iets eten uit eigen tuin.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Populaire posts van deze blog

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!

Afscheidscadeautjes

De vakantie staat voor de deur ... In mijn vorige blogpost schreef ik over de tas als afscheidscadeau voor de bijzondere juf van zoonlief. Ik maakte nog veel meer afscheids- en bedankcadeautjes! Afscheidscadeautjes voor mijn collega's. Na de zomervakantie wacht een nieuwe uitdaging (lees het hier) . Ik wilde graag zelf iets maken voor mijn collega's. Ze kennen mij toch als een creatieve collega ;-). Om hen veel geluk voor de toekomst te wensen, haakte ik heeeeel veel gelukspoppetjes. Een beetje geluk kan iedereen gebruiken en aangezien gelukt heel onwiskundig is ... je moet het namelijk delen om te vermenigvuldigen ... een toepasselijk cadeautje. Van twee houten kralen, een sleutelhangerring en allemaal verschillende kleuren katoen maakte ik deze gelukgspoppetjes. Terwijl ik aan het haken was, bedacht ik mij dat het ook leuke cadeautjes zijn voor de meesters en juffen om hen te bedanken voor het leuke schooljaar (net als voorgaande jaren) . Dus ...

Havermoutkoek

Op zoek naar lekkers (zonder geraffineerde suikers) kwam ik op het wereld wijde web allerlei heerlijkheden tegen. Ik voegde er een beetje fantasie van mijzelf aan toe en ... voilà, daar kwam een heerlijke havermoutkoek uit de oven! Dit heb je nodig:  150 gr. havermout 150 gr. volkorenmeel 100 gr. geraspte kokos 75 gr. rozijnen 50 gr. gehakte noten 1 appel (geschild en in kleine stukjes gesneden) rasp van een sinaasappelschil 1 tl kaneel snufje zout 5 el appelstroop 2 el honing 2 el water 150 gr. gesmolten boter Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 180 (hetelucht: 160) graden Celsius.  Vet een bakblik in of bekleed het blik met bakpapier. Meng alle droge ingrediënten  in een kom. Meng alle natte ingrediënten  in een andere kom. Alles goed door elkaar mengen en verdelen over het bakblik. Bak dit ongeveer 15 minuten in de oven. Na het bakken een klein beetje af laten koelen en met een spatel in stukken verdelen.  In ee...