Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit april, 2022 tonen

Oranje Boven ...

Een oranje blogpost ter ere van Koningsdag ... Gisteravond keken we gezellig naar de lampionnenoptocht bij ons in het dorp. Een mooie traditie op de vooravond van Koningsdag. Jarenlang knutselde ik mee aan de wagen, zaten de kinderen erop of liepen ze mee in de optocht achter de wagen ( zie hier! ). Twee jaar lang was er geen optocht. Nu mochten we langs de kant meegenieten. Leuk dat het weer kon! Ieder jaar rond deze tijd hangen we rood-wit-blauwe vlaggetjes aan ons huis. Dit jaar hingen we niet alleen de vlaggetjes op, maar voorzag ik ook onze bloembak bij de voordeur van een koninklijk tintje. Voor het adressenbakje dat op onze piano staat maakte ik een nieuw kaartje ... de K van Koningsdag.  Uit het pakje speelkaarten met mooie afbeeldingen koos ik de schoppenkoning. Daarbij zocht ik postzegels in het rood, blauw en oranje. Op de achtergrond plakte ik een stukje papier uit een oud muziekboekje met daarop het Wilhelmus.  Een oranje taartje mag niet ontbreken op Koningsdag. Dochterl

Pasen, zon en geel ...

Dat zonnetje ... genieten! Vanavond aten we op de vlonder in de zon broccoliquiche. Het geeft een beetje vakantiegevoel na een dag hard werken. Daarna werkte ik nog een paar mailtjes voor het werk weg. En daar op die vlonder in de zon voelt dat dan eigenlijk helemaal niet als werken. Zalig! Gisteren - op tweede Paasdag - maakten we een fijne wandeling. We kregen flashbacks naar tweede Kerstdag . Toen was de gevoelstemperatuur -15 graden. Nu plus 15 ... en ik denk zelfs nog ietsje meer.  Zelfs de natuur hield Pasen ... geel in overvloed. Genieten was het!  Zoekplaatje ;-) "Hier fietsen plaatsen" ... "of hier" ...  Grappig! Locatie: natuurgebied en vogelkijkhut Vreugderijkerwaard Zwolle 

Paaskoekjes

Vorige week scoorde ik een heel leuke uitsteekvorm. Hier lees je dat . Het ei vroeg om meer lekkers te maken ;-)  Een aantal jaren geleden kreeg ik het boek " Bakken met kennis ". Een leuk boek over de wetenschap achter het bakken. Bijvoorbeeld over wat verschillende soorten suikers voor je baksel betekenen. Of welke soorten koekjesdeeg er allemaal zijn. Naast heel veel kennis staan er ook allerlei lekkere recepten in.  Ik ging aan de slag met het deeg voor zandkoekjes. Eenmaal uit de oven liet ik de koekjes afkoelen. Vervolgens smolt ik een reep pure chocolade au bain marie. De koekjes dipte ik voor de helft in de gesmolten chocolade en strooide er vervolgens fruithagel op. Die kleurtjes geven zo'n heerlijk lente-gevoel.  Die chocolade ging niet helemaal vanzelf. Mijn eerste idee was witte chocolade. Dat vond ik eigenlijk nog mooier staan in combinatie met de fruithagel. Witte chocolade is een stuk lastiger om te smelten i.v.m. de lage smelttemperatuur. Het ging schiften

Zalig Pasen!

Pasen in ons seizoenshoekje ... Aan het raamwerk hing ik een poster. In e en grillige tak hing ik gehaakte en papieren eieren. De gehaakte eieren haakte ik toen . De papieren eieren maakte ik van oud muziekpapier uit de kringloopwinkel en de naaimachine. Een Zalig Pasen voor jullie en je naasten! 

Yoghurtcitroentaart

Een taart met gele accenten vind ik zo mooi bij Pasen passen. Ditmaal maakte ik een yoghurtcitroentaart. Hij smaakt een tikkeltje zoet-zuur ... heerlijk! Wil je ook een yoghurtcitroentaart maken? Dit heb je nodig: 250 gram biscuitjes (bijvoorbeeld haverkoekjes) 125 gram roomboter 2 citroenen + 1 citroen om te decoreren 8 blaadjes gelatine 250 gram slagroom 150 gram witte basterdsuiker 500 gram Griekse yoghurt (chocolade) eitjes om te decoreren Zo maak je de yoghurtcitroentaart: Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur. Verkruimel de biscuitjes. Meng de gesmolten boter door de verkruimelde biscuitjes. Bekleed een springvorm (24 tot 26 cm) met bakpapier, verdeel de biscuitjes over de bodem en druk dit goed aan. Zet de bodem in de koelkast. Week de blaadjes gelatine in koud water. Rasp de schil van 2 citroenen en pers ze vervolgens uit. Klop de slagroom stijf terwijl je beetje bij beetje de suiker toevoegt. Verwarm het citroensap op laag vuur.  Voeg de uitgeknepen gelatine toe en r

Paas-kaas-eieren

Beide kinderen hadden vandaag een Paasviering op school. Met een paasquiz, zelfgemaakte film en workshops. Daarbij voor de één paaslekkers georganiseerd door de school en voor de ander een paasontbijt met zelf meegenomen lekkers. Ze kwamen enthousiast thuis. Hadden beiden een fijne dag gehad.  Het paasontbijt met zelf meegenomen lekkers was in klas 9 van zoonlief. Met kerst bracht hij kaassterren mee naar school. Vorige week kwam hij thuis met de boodschap dat hij op school aangegeven had dat hij "kaaseieren" mee zou nemen. Klasgenoten waren flink aan het gissen geweest hoe dat er uit zou zien. Hihihi ... Leuk zo'n creatieve zoon.  Toen ik zoonlief vertelde dat ik geen uitsteker in de vorm van een ei had, meldde hij dat hij dan wel een rond vormpje zou gebruiken. Van bovenaf gezien is een ei immers rond. Ik dacht veel te ingewikkeld ... de oplossing was zo eenvoudig. Heerlijk zulke denkwijzes.  Geen ei-uitsteker in huis tot zondag ... want zondag  waren dochter, nichtje,

Basisitem

Er zijn van die basisitems die in geen enkele kledingkast kunnen ontbreken ... in het voorjaar en de zomer zijn dat voor mij fijne basics shirts die je zowel op een lange als korte broek kunt dragen, met of zonder vestje of jasje. Onlangs kocht ik bij Schone Stoffen een heel mooie tricot in een fijn blauw wit streepje. Samen met patroon Odette een goede combi voor zo'n basic shirt.  Ditmaal vouwde ik de mouwboord niet dubbel, omdat ik de brede boord zo een heel mooi effect vind geven. Misschien is het wel de stof die 't doet? In ieder geval weer een variatie rijker ;-) Met m'n snijplotter maakte ik een embleem van de letter L, een ovaal, driehoek en drie streepjes. Samen vormen ze het woord LOVE. Een beetje liefde kunnen we allemaal wel gebruiken, toch?  Patroon: Odette - La Maison Victor Stof: Organic Jersey navy & white (140 g/m2, 94% biologisch katoen en 4% elastaan) - Schone Stoffen Embleem: blauw vinyl - snijplotter Cricut

Cranberry-pistachebroodjes

Na de lekkere chocoladekoffiebroodjes van vorige week wilden we graag een ander recept uit mijn nieuwe boek uitproberen. Zoonlief koos de cranberry-pistachebroodjes uit. Voor deze broodjes heb je heel veel geduld nodig. Het deeg moet twee keer twee uur rijzen plus nog wat rusttijden tussendoor. Maar dan heb je ook wat ... heerlijk zijn ze.  Ik had nog nooit "puntjes" gevormd, maar gelukkig staan er ook tips voor het vormen van brood in het boek. Best goed gelukt voor een eerste keer, dacht ik zo ;-) Terwijl de broodjes op een rooster af lagen te koelen, werden de broodjes geteld. "Als we er morgen allemaal één eten, dan houden we genoeg over om de hele week er eentje mee naar school te nemen voor terug op de fiets ..."  Van zulke uitspraken word ik heel blij ... fijn dat de kinderen enthousiast over broodjes zijn en daar naar uit kunnen kijken! 

Chocoladekoffiebroodjes

Vorige week kreeg ik nog een verlaat verjaardagscadeautje. Heel leuk, want zo was ik nóg een keer jarig. Ik kreeg het boek " Broodjes uit eigen oven - zoet en hartig ". Een boek vol met lekkere broodjes. Al bladerende liep het water me al in de mond ... Er lag een zaterdagmiddag zonder grote plannen voor me ... ik zocht niet het meest ingewikkelde recept uit, fietste naar de supermarkt voor oploskoffie (de rest had ik in huis) en ging aan de slag.  Brood is niet zo zeer ingewikkeld (vind ik). Je moet wel heel precies alles afwegen. En het vraagt veel tijd. Deeg tweemaal een dik uur laten rijzen doe je niet als je haast hebt. Het is zo'n heerlijk ontspannen werkje. Fijn om te doen.  De chocoladekoffiebroodjes zijn heerlijk gelukt. We aten ze op zondag. Ook gingen er een paar de diepvries in als tussendoortje voor onze fietsers. Ondertussen blader ik verder op zoek naar het volgende recept dat ik ga maken! Misschien een leuk karweitje voor morgen ...