Speculaaskruiden ... het ultieme "kruid" in de december-maand en zo veelzijdig. Ik ben er dol op en probeer dan ook allerlei baksels uit. Van 't weekend bakte ik deze speculaascake mét kruidnootjes en zonder geraffineerde suikers. Ik bak met allerlei soorten meel. Volkorenmeel, speltmeel en roggemeel. Boekweitmeel had ik eigenlijk nog nooit gebruikt. Ik weet dat dit ook een gezondere vervanger van gewone witte bloem is. Ik besloot het eens uit te proberen. In deze cake gebruikte ik een combinatie van boekweitmeel en volkorenmeel. Met een heerlijk, ietwat smeuïg resultaat. Een aanrader! Dit heb je nodig (voor een kleine cake): 125 gram zachte roomboter 100 gram kokosbloesemsuiker (ook te vervangen door 100 gram rietsuiker) 2 eieren 75 gram boekweitmeel 50 gram volkorenmeel 1 tl wijnsteenbakpoeder 1 el speculaaskruiden snufje zout 75 gram kruidnoten (zonder geraffineerde suikers; van de biologische winkel of volgens dit recept ) 15 gram amandelsc