Vorige maand kwam hier voor de eerste keer "recept van de maand" voorbij. Een initiatief van Elisabeth om heel gewone recepten met elkaar te delen op de tweede vrijdag van de maand. Geen ingewikkeld culinaire hoogstandjes, maar gewoon lekkere recepten.
Vandaag deel ik niet één, maar drie lekkere herfstrecepten met jullie. Van twee vind je een linkje naar de originele vindplaats. De derde is een "zelfbedachte".
Rodekooltaart ... een hartige taart zonder vlees en vis, maar met rode kool, uien, appels, komijnekaas, walnoten en een dakje van bladerdeeg. Via deze link vind je het recept. Niet eentje in de categorie "snelle maaltijd", maar meer dan de moeite waard om wat langer voor in de keuken te staan. Heerlijk is 'ie!
Ook deze is om te smullen: Orzo salade met feta en honing. Orzo is een pastasoort in de vorm van rijst. Deze herfstsalade zit boordevol groenten (geroosterd in de oven) en is ook vegetarisch. Je vindt het recept hier.
Een klassieker met een andere twist: stamppot boerenkool met pastinaak. Het idee voor deze variatie werd geboren toen ik Rudolf bij 24 Kitchen (op televisie) een winterse stamppot met allerlei verschillende soorten groenten zag maken. Eén van die groeten was pastinaak. Al die verschillende soorten groenten liet ik achterwege. Ik probeerde deze combinatie van boerenkool en pastinaak.
Ook deze is om te smullen: Orzo salade met feta en honing. Orzo is een pastasoort in de vorm van rijst. Deze herfstsalade zit boordevol groenten (geroosterd in de oven) en is ook vegetarisch. Je vindt het recept hier.
De meningen over dit gerecht zijn wat verdeeld hier in huis. Zelf vind ik de boerenkool veel "lichter" door te toevoeging van pastinaak.
Dit heb je nodig (voor 4 personen):
- 500 gram boerenkool
- 500 gram aardappels
- 500 gram pastinaak
- peper en zout (naar smaak)
- gebakken spekjes en (rook)worst naar keuze
- scheut warme melk
- 2 el roomboter
Zo maak je de boerenkool met pastinaak:
- Schil de aardappelen en pastinaak en snijd in ongeveer even grote stukken.
- Kook de aardappelen en pastinaak (met een snuf zout naar smaak) voor ongeveer 15 tot 20 minuten tot je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken.
- Kook ondertussen ook de boerenkool (met een snuf zout naar smaak) in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar. Het kan ook allemaal in één pan. Wanneer ik de boerenkool op deze manier bereid, vind ik twee pannen prettiger werken.
- Bak ondertussen de spekjes en warm de rookworst mee in één van de pannen (of bak de worst als je een braadworst hebt).
- Stamp de aardappelen samen met de pastinaak. Voeg een scheut warme melk en de roomboter toe.
- Meng de boerenkool erdoor en tot slot de spekjes plus wat peper.
Smul ze!
Nou, dat is nog eens kookinspiratie! Fijn al die recepten... Rode kooltaart zou ik nooit opkomen, maar ik sta te popelen om die te gaan maken!
BeantwoordenVerwijderenWat een plaatje is die rode kooltaart. Dat lijkt me erg lekker en het eerste wat ik dacht toen ik de foto's zag is dat dit wel eens een kerstgerecht zou kunnen worden. Ook de andere recepten lijken me erg lekker. Groet, Annemarie
BeantwoordenVerwijderenIk ben niet zo dol op rode kool, maar die taart lijkt me wel erg lekker. Ook de orzo is de moeite waard.
BeantwoordenVerwijderenWij zijn gek op stamppot in de winter. En deze variant lijkt me heerlijk. De andere recepten lijken me ook heerlijk, bedankt voor alle lekkere inspiratie.
BeantwoordenVerwijderenFijn weekend.
3 recepten maar liefst, nou we kunnen aan de slag. Orzo ken ik nog niet, maar dat gaat veranderen !
BeantwoordenVerwijderenNa je leuke reactie bij RvdM op mijn blog,kom ik ook bij jou op bezoek.
BeantwoordenVerwijderenWat een lekkere recepten lees ik hier.
Bij de rode kool werd ik even op het verkeerde been gezet bij 4 plakjes deeg,maar even later was het me duidelijk:het is enkel voor het raster,het gerecht heeft geen bodem van deeg.En orzo is zo’n pasta soort die ik altijd in huis heb,op veel manieren te gebruiken,gooi het ook wel eens in groenten soep.Ga de salade snel eens maken.
Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com
Zo lekker! Thx voor de inspiratie ;-)
BeantwoordenVerwijderenDat klinkt allemaal heel erg lekker. Rode kool is al een tijdje geleden dat wij dat aten. Goed idee.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Juffrouw Ooievaar