Vorige week zondag vierden we de verjaardagen van onze kinderen met de familie. Zoonlief kwam te laat op zijn eigen feestje ;-). Hij was een week naar Schotland geweest met school. Een prachtige kans om dat mooie land te verkennen. Hij stuurde geregeld mooie foto's op. Schotland heb ik op m'n wensenlijstje gezet. Prachtige natuur en historie daar.
Storm Betty gooide voor de terugweg roet in het eten. De boottocht van Newcastle naar IJmuiden werd geannuleerd. Dat betekende voor de docenten zoeken naar een andere oplossing. Petje af voor hen! Een dag later konden ze wel met de boot terug naar Nederland. Dat werd dus een extra nachtje in Schotland logeren. Een dag later dan gepland haalden we zoonlief op bij school. Wat een avontuur!
Bij thuiskomst was de meeste visite al gearriveerd. Voordat wij naar school vertrokken hadden we alles al klaar gezet. Dochterlief en oma voorzagen de eerste gasten van koffie, thee en taart.
Voor bij de koffie en thee had ik frambozencake en appelcake gebakken. Het recept van de frambozencake vind je hier. Nog steeds met frambozen uit onze eigen tuin. Nu loopt de oogst echt ten einde, maar wat hebben we gesmuld van al die snoepjes in de eigen achtertuin. Deze appelcake is een variatie op de frambozencake.
Voor de appelcake heb je nodig:
- 200 gram roomboter
- 200 gram (riet)suiker
- 7 gram vanille suiker
(We gebruikten vanille suiker uit Denemarken. Wat een heerlijke vanille suiker. Je ziet kleine stukjes echte vanille zitten en dat proef je ook.) - 3 eieren
- 50 ml melk
- 200 gram bloem
- snufje zout
- 8 gram bakpoeder
- 25 gram custard
- 1 1/2 tl kaneel
- sap van een 1/2 citroen
- 2 appels
Zo maak je de appelcake:
- Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht: 150 graden).
- Mix de boter samen met de suikers romig.
- Voeg één voor één de eieren toe en de melk. Mix dit er goed door.
- Zeef de bloem, bakpoeder, zout, custard en 1 tl kaneel en meng dit erdoor.
- Meng tot slot de helft van de citroensap erdoor.
- Leg bakpapier in een rechthoekig of vierkant bakblik of vet het bakblik goed in.
- Giet het beslag in de vorm en strijk glad.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snijd ze in dunne plakjes.
- Meng de appel met de andere helft van de citroen en 1/2 tl kaneel.
- Duw de plakjes appel half in het beslag.
- Bak de cake ongeveer 40 minuten in de oven. Test met een prikker of de cake gaar is.
We serveerden de framenbozen- en appelcake met een lekkere dot slagroom. Smullen!
Wat een gezellige verjaardag van de kinderen. Verrukkelijke taarten hadden jullie gebakken….smullen. En gelukkig kon zoonlief z’n eigen verjaardag meevieren na een weekje Schokland. Wij hebben genoten! Groetjes Ans
BeantwoordenVerwijderenDat was dus een extra dag èn een extra avontuur voor jullie zoon.
BeantwoordenVerwijderenWat fijn dat hij een mooie tips heeft gehad in Schotland.
Je cakes zien er heerlijk uit.
Wat een spannend einde van zijn weekje weg. Gelukkig kon jullie zoon zijn eigen feestje nog meevieren. En met zoveel lekkers was dat heel fijn.
BeantwoordenVerwijderenMisschien zat ik wel op dezelfde boot! Wij zouden vrijdag terug en moesten 2 dagen langer blijven. Ja, die Babet... Eind goed al goed en Schotland is inderdaad schitterend!
BeantwoordenVerwijderenEcht een avontuur en door de storm en extra overnachting blijft de herinnering nog beter hangen. En dan bij thuiskomst meteen een gezellig feestje met lekkere cakes.
BeantwoordenVerwijderen