Doorgaan naar hoofdcontent

Soep en (zelfgebakken) broodjes

Dit jaar nodigde ik mijn vriendinnen en familie apart van elkaar uit op m'n verjaardag. Geen volle kamer met visite, maar een beetje verdeeld zodat je elkaar ook écht even kunt spreken. 


De familie nodigde ik (vorige week zaterdag) op mijn verjaardag zelf uit. Eerst een kopje koffie en thee met een mini-slofje (volgen in een volgende blogpost) en daarna stond er een verjaardagmaaltje klaar. Ik maakte twee grote pannen met soep en bakte lekkere broodjes. Het brood bakte ik al een weekje eerder. Zodra het brood afgekoeld was, stopte ik het gauw in de vriezer om het zo vers mogelijk te houden. Zo hoefde ik op mijn verjaardag zelf het brood alleen maar te ontdooien. De pestobroodjes en de focaccia gingen nog eventjes de oven in om lauwwarm te serveren. 



Om niet in de war te raken, hoe lang iedere deegje nog rijzen moest, had ik er een kladblok naast liggen ... pestobroodjes rijzen tot zo laat en het bruine brood tot zo laat ... Het liep als een trein. Alles ging zo achter elkaar de oven in. 



Brood bakken vind ik heerlijk om te doen en dan de geur van vers gebakken brood ... mmmmm! 




Het recept voor de pestobroodjes vind je hier, voor de focaccia met rozemarijn hier en het bruinbrood is een mix van de Bakzolder. 

Reacties

  1. Mmmmm, ik ruik het hoeft bijna.
    Zo kwam ik jaren lang in onze winkel om te werken en rook het vers gebakken brood al aan het begin vd staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk, zelfgebakken brood. Wat heb je je gasten weer verwend. Goed idee om de visite te verdelen. Zo kom je tot leukere gesprekken, denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmmmmm…….wat was het smullen die zelfgebakken broodjes. Verrukkelijk!! De broodmix van de bakzolder ook een aanrader, erg lekker. Lekkere soepje. Wat een verwennerij en gezelligheid op jouw verjaardag. Groetjes Ans

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Populaire posts van deze blog

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!

Gebreide pompoen (met patroon)

Na het prachtige schoolreisjes-weer van afgelopen woensdag, hebben we vandaag echt herfstweer. (Tussen twee haakjes ... ik mocht met de kinderen mee op schoolreis. We genoten van een geweldige dag. Heel geslaagd!) Ook in de natuur zie je al herfstverschijnselen. De avonden worden merkbaar korter, vorige week was het mistig toen ik onderweg was naar mijn werk en de dauw was prachtig zichtbaar op de vrouwenmantel in de achtertuin. Naast kerst vind ik dat de herfst zich ook zo goed leent voor leuke decoraties en "hoekjes" in huis. Ik mag ons huis graag in herfstige sferen brengen. Ieder jaar zijn er terugkerende decoraties en ook ieder jaar wel iets nieuws. Vorig jaar haakte ik een herfstblad dat ook dit jaar een mooi plekje gaat krijgen in ons raamwerk . Ook de paddenstoel ga ik weer een leuk plekje geven. Onder het label herfst vind je meer. Dit jaar breide ik voor het eerst een herfstdecoratie. De gebreide pompoen staat alvast gezellig te wezen op één van de ta...

Havermoutkoek

Op zoek naar lekkers (zonder geraffineerde suikers) kwam ik op het wereld wijde web allerlei heerlijkheden tegen. Ik voegde er een beetje fantasie van mijzelf aan toe en ... voilà, daar kwam een heerlijke havermoutkoek uit de oven! Dit heb je nodig:  150 gr. havermout 150 gr. volkorenmeel 100 gr. geraspte kokos 75 gr. rozijnen 50 gr. gehakte noten 1 appel (geschild en in kleine stukjes gesneden) rasp van een sinaasappelschil 1 tl kaneel snufje zout 5 el appelstroop 2 el honing 2 el water 150 gr. gesmolten boter Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 180 (hetelucht: 160) graden Celsius.  Vet een bakblik in of bekleed het blik met bakpapier. Meng alle droge ingrediënten  in een kom. Meng alle natte ingrediënten  in een andere kom. Alles goed door elkaar mengen en verdelen over het bakblik. Bak dit ongeveer 15 minuten in de oven. Na het bakken een klein beetje af laten koelen en met een spatel in stukken verdelen.  In ee...