Vorig jaar viel mijn oog toevallig op de "Nationale week zonder vlees". Nou ja .. toevallig? Het was op Instagram; het zal dus vast iets te maken hebben met mijn scrol-gedrag ... hahaha ...
Hoewel wij lang niet iedere dag vlees eten, vroeg een hele week zonder vlees iets meer denkwerk. Pinterest is mijn grote vriend voor lekkere recepten. Dus dat weekje vorig jaar kwam helemaal goed. Je leest 't hier.
Dit jaar wilde ik wel weer de uitdaging aangaan. Ik zocht weer lekkere recepten bij elkaar. Sommige van deze recepten staan geregeld bij ons op het menu. Anderen aten we voor het eerst.
Vervolgens ging ik op zoek naar hoe het ook al weer zit met de "besparingen" die je doet als je geen vlees eet. Zulke weetjes vind ik altijd erg leuk. Ik kwam tot de ontdekking dat de week zonder vlees dit jaar een extra toevoeging heeft ... "Nationale week zonder vlees & zuivel" ... Hhhmmmmm ... ik ging twijfelen: m'n weekmenu op de kop gooien en ook de zuivel weglaten? Nee, dat deed ik niet. We aten en dronken wel gewoon zuivel.
Door één week geen vlees te eten bespaar je per persoon 101 liter water, 79 kilometer autorijden en 770 gram vlees. Ik vind dit een mooi stukje bewustwording.
Om dat ene recept zelf terug te kunnen zoeken en misschien ter inspiratie voor jullie hier ons menu van de afgelopen week.
Bakplaat met zoete aardappelen, groente en vegan-balletjes
Dit heb je nodig:
- zoete aardappelen, courgette, paprika en rode ui
- 4 el olijfolie
- 1 tl tijm
- 1 tl oregano
- 1 tl rosemarijn
- flinke snuf zout
- peper
- vegan-balletjes
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht: 180 graden).
- Schil de zoete aardappelen en snijd in blokjes.
- Schil de ui en snijd in ringen.
- Was de overige groenten en snijd in stukjes.
- Meng dit in een grote kom.
- Meng in een klein kommetje de olijfolie met de kruiden.
- Hussel de groenten en olie door elkaar en verdeel over een bakplaat (bekleed met bakpapier).
- Zet voor ongeveer 35 minuten in de voorverwarmde oven.
- Schep na 20 minuten de groente goed om en voeg de balletjes toe. Verwarm die de laatste 15 minuten mee.
Quiche caprese (uit Koken zonder pakjes en zakjes 2)
En vandaag staat er verse friet met een vegatarische kroket en zelfgemaakte appelmoes op het menu ... mmmmmm!
En jullie? Doen jullie wel eens een dagje zonder vlees?
Wat goed en leuk en lekker dat jullie hieraan meedoen.
BeantwoordenVerwijderenZiet er allemaal zo lekker uit.
Bedankt voor de kaart voor mijn verjaardag. Zo leuk om in het echt te kunnen zien hoe jij je kaartjes maakt.
Die van jou vaker erg op tien de rest, omdat het zo'n eigen stijl is.
Heerlijke keuzes heb je gemaakt. Zo'n bakplaat vol met van alles en nog wat, lekker en gemakkelijk. Wij eten altijd gemengd, vis, vlees en zonder. Bevalt uitstekend.
BeantwoordenVerwijderenWij eten één of twee keer per week geen vlees. En met de lekkere recepten die er tegenwoordig zijn is dat geen enkel probleem. Wij doet al ons hele huwelijk (45 jaar). In het begin reageerde mensen heel verbaasd, nu is het gelukkig heel gewoon geworden.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je linkjes, ik zag er wel wat lekkers bij staan.
Bakplaat met zoete aardappel, gehalveerde spruitjes, rode ui, in stukjes gesneden elstar appel. In de oven ongeveer 30 min. op 200 graden. Garneren met watnoot en witte kaas.
BeantwoordenVerwijderenMet dit recept eet het hele gezin spruitjes en vega!
Dank je wel voor je recept. Ga deze binnenkort uitproberen.
Wij eten al jaren hooguit 2 keer per week vlees of vis. De andere dagen altijd vegetarisch (eieren, peulvruchten, een sojaburger...) dus de echte week zonder vlees hebben we niet gedaan. Wel geprobeerd om de zuivel (vooral kaas) te verminderen
BeantwoordenVerwijderenHet is altijd inspirerend om je blog te lezen. De lekkere recepten die je deelt. Nu vraag ik me alleen af , dat de besparing die je noemt door één week geen vlees te eten, op waarheid berust. Ook Vegan balletjes en vegetarisch eten hebben een foothprint op de aarde. Dat wilde ik toch even kwijt.
BeantwoordenVerwijderenGa zo door met je blog!!
Leuk dat je hier inspiratie vindt!
VerwijderenEn ja, met vegan-eten laat je ook een footprint achter. Klopt helemaal. Wel een kleinere als met "echt vlees". Die besparing is mooi meegenomen.
Groetjes, Ilse