In het voorjaar kregen we frambozenstekjes van de buren. De stekjes zijn goed aangeslagen. Er groeien volop frambozen. Snoepjes in onze eigen achtertuin.
Of samen met ander fruit en een kopje koffie halverwege de ochtend. Een dagelijks ritueel voor mij ;-)
En als je dan echt heel veel frambozen hebt ... dan maak je er jam van. Dit was er eentje in de categorie: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan ... Ik gebruikte ongeveer 2/3 deel frambozen en 1/3 deel aardbeien.
Toen de buren op vakantie waren, gaf de buurvrouw aan dat we de frambozen bij hen ook wel mochten plukken. Dat zijn dus heel veel snoepjes uit twee tuinen ;-)
Heerlijk op een gebakje. De bodem is van zandtaartdeeg volgens dit recept. Daar bovenop sinaasappel-marcarponeroom. Dat recept vind je hier. En als finishing touch frambozen (en een beetje poedersuiker).
We maakten de dubbele hoeveelheid zandtaartdeeg en deden de helft in de diepvries. Een week later maakten we "makkelijke banketbakkersroom" (volgens dit recept) en spoten dat bovenop de zandtaartbodems. Oók heel lekker. En een voordeel: iets langer houdbaar waardoor je niet alles tegelijk op hoeft te maken.
De frambozen smaken ook heerlijk bij het ontbijt op de yoghurt met zelfgemaakte granola.
Met de tip van m'n moeder erbij om geleisuiker speciaal te gebruiken. Deze is minder zoet dan de gebruikelijke geluisuiker. Nog meer dan zoet genoeg, vinden wij.
Wisten jullie dat Otto Frank, de vader van Anne Frank, een bedrijf in pectine had toen zij zich in Amsterdam vestigden in de jaren '30 van de vorige eeuw? Ik wist het niet, maar kwam het vorige week zondag te weten toen wij het Anne Frank Huis bezochten met een vriendin en onze dochters. We startten met een extra uitleg voordat we het museum zelf in gingen. In die extra uitleg vroeg de gids wie wist waarvoor pectine gebruikt wordt ... voor jam en gelei dus ...
Het was overigens een indrukwekkend verhaal dat verteld werd door de gids. Bijzonder om door dit huis te lopen waar zo veel gebeurd is in het verleden. Zowel de meiden als wijzelf waren diep onder de indruk. Ook nog weer veel nieuwe dingen geleerd over de periode van 1900 tot 1950. Mocht je het Anne Frank Huis gaan bezoeken dan is zo'n inleiding een aanrader voordat je het museum zelf in gaat. Je kunt de inleiding tegelijk met de kaartjes voor het museum online boeken.
Frambozen uit eigen tuin, dat vind ik het allerlekkerste fruit. En wat maakte je er weer iets lekkers van.
BeantwoordenVerwijderenEn dat van Otto Frank wist ik niet. Maar ik ben ook nog nooit in het Anne Frankhuis geweest.
Wat een lekkere oogst van frambozen! Smullen…… groetjes Ans
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk, verse frambozen! Ik was al aan het gluren welke geleisuiker je gebruikte, ik hou ook niet van heel zoet. Toen ik in de voorraadkast keek zag ik dat ik deze zelf ook gebruik. :-)
BeantwoordenVerwijderen