Op de laatste werkdag van manlief voor de vakantie kreeg hij een doos vol tomaten van een collega mee. Een heerlijk cadeautje! Maar wat te doen met 1200 gram tomaten als je bijna naar Zweden vertrekt?
Eerst dacht ik aan soep. Daarna bedacht ik om pasta- & pizzasaus te gaan maken. Makkelijk om in te vriezen en fijn om op voorraad te hebben.
Recept voor pasta- & pizzasaus
- Snijd de tomaten in grove stukken, snipper twee uien en pers een paar tenen knoflook uit.
- Fruit de uien in een beetje olie aan, voeg daarna de knoflook en tomaten toe plus peper, zout, oregano, basilicum en peterselie. Dit kunnen verse of gedroogde kruiden zijn. In mijn pastasaus gingen zowel gedroogde als verse kruiden.
- Laat dit ongeveer 15 minuten pruttelen op laag vuur. Roer af en toe door.
- Tot slot pureer je dit prutje tot een mooie saus. (Er blijven wat velletjes van de tomaten zichtbaar. Liever saus zonder velletjes? Ontvel dan de tomaten voordat je ze in grove stukken snijdt.)
De saus verdeelde ik over een aantal kleine bakjes en twee grotere bakjes. Op één klein bakje na, gingen ze allemaal de diepvries in. Dat ene bakje gebruikten we om onze pizza's van saus te voorzien.
Voor pizzadeeg heb je nodig:
- 500 gram tarwemeel
- 300 ml water
- 8 gram zout
- 10 gram droge gist
- 2 el olijfolie
Zo maak je de pizza's:
- Doe eerst het meel in een kneedkom, voeg het zout aan de ene kant toe en het gist aan de andere kant. Roer het zout en het gist onder het meel. Voeg vervolgens het water en de olijfolie toe. Kneed dit voor ongeveer 10 minuten met de hand of laat de keukenmachine ongeveer 15 minuten kneden (met de deeghaak).
- Vet de binnenkant van een kom in met olijfolie, vorm een bol van het deeg en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen. Dek de kom af met een schone theedoek of zet 'm in de oven met het deurtje dicht (zonder lampje of warmte).
- Verdeel het deeg in 6 of 8 porties en vorm hier bolletjes van. Laat deze weer even rusten.
- Vorm pizza's van de bollen en bestrijk ze met 1 à 2 eetlepels van de overheerlijke zelfgemaakte pizzasaus.
- Bak de pizza's voor in een voorverwarmde oven op 225 graden voor ongeveer 7 minuten. Dit kan op een pizzasteen of op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Voeg ingrediënten naar keuze toe (zie onderstaande inspiratie, maar volg vooral je eigen smaak) en bak de pizza's af in ongeveer 8 minuten.
Tonijn, ananas en mozzarella
Spinazie, tonijn, cherrytomaten, pijnboompitten en mozzarella
Tomaten, mozzarella en basilicum
Terug van vakantie haalden we een portie uit de diepvries. Samen met pasta, rundergehakt en groenten werd het een heerlijk gerecht.
We hebben nog nooit zulke lekkere pasta- en pizzasaus gegeten. Smullen!
HEERLIJK!!!!
BeantwoordenVerwijderenZiet er verrukkelijk uit. Groetjes Ans
BeantwoordenVerwijderen