Doorgaan naar hoofdcontent

Tomaten

Op de laatste werkdag van manlief voor de vakantie kreeg hij een doos vol tomaten van een collega mee. Een heerlijk cadeautje! Maar wat te doen met 1200 gram tomaten als je bijna naar Zweden vertrekt? 


Eerst dacht ik aan soep. Daarna bedacht ik om pasta- & pizzasaus te gaan maken. Makkelijk om in te vriezen en fijn om op voorraad te hebben.

Recept voor pasta- & pizzasaus
  • Snijd de tomaten in grove stukken, snipper twee uien en pers een paar tenen knoflook uit.
  • Fruit de uien in een beetje olie aan, voeg daarna de knoflook en tomaten toe plus peper, zout, oregano, basilicum en peterselie. Dit kunnen verse of gedroogde kruiden zijn. In mijn pastasaus gingen zowel gedroogde als verse kruiden.
  • Laat dit ongeveer 15 minuten pruttelen op laag vuur. Roer af en toe door.
  • Tot slot pureer je dit prutje tot een mooie saus. (Er blijven wat velletjes van de tomaten zichtbaar. Liever saus zonder velletjes? Ontvel dan de tomaten voordat je ze in grove stukken snijdt.)




De saus verdeelde ik over een aantal kleine bakjes en twee grotere bakjes. Op één klein bakje na, gingen ze allemaal de diepvries in. Dat ene bakje gebruikten we om onze pizza's van saus te voorzien. 

Voor pizzadeeg heb je nodig:
  • 500 gram tarwemeel
  • 300 ml water
  • 8 gram zout
  • 10 gram droge gist
  • 2 el olijfolie

Zo maak je de pizza's:
  • Doe eerst het meel in een kneedkom, voeg het zout aan de ene kant toe en het gist aan de andere kant. Roer het zout en het gist onder het meel. Voeg vervolgens het water en de olijfolie toe. Kneed dit voor ongeveer 10 minuten met de hand of laat de keukenmachine ongeveer 15 minuten kneden (met de deeghaak).
  • Vet de binnenkant van een kom in met olijfolie, vorm een bol van het deeg en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen. Dek de kom af met een schone theedoek of zet 'm in de oven met het deurtje dicht (zonder lampje of warmte). 
  • Verdeel het deeg in 6 of 8 porties en vorm hier bolletjes van. Laat deze weer even rusten.
  • Vorm pizza's van de bollen en bestrijk ze met 1 à 2 eetlepels van de overheerlijke zelfgemaakte pizzasaus.
  • Bak de pizza's voor in een voorverwarmde oven op 225 graden voor ongeveer 7 minuten. Dit kan op een pizzasteen of op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Voeg ingrediënten naar keuze toe (zie onderstaande inspiratie, maar volg vooral je eigen smaak) en bak de pizza's af in ongeveer 8 minuten.


Tonijn, ananas en mozzarella 

Spinazie, tonijn, cherrytomaten, pijnboompitten en mozzarella 

Tomaten, mozzarella en basilicum

Terug van vakantie haalden we een portie uit de diepvries. Samen met pasta, rundergehakt en groenten werd het een heerlijk gerecht. 

We hebben nog nooit zulke lekkere pasta- en pizzasaus gegeten. Smullen! 


Reacties

Een reactie posten

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Populaire posts van deze blog

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!

Afscheidscadeautjes

De vakantie staat voor de deur ... In mijn vorige blogpost schreef ik over de tas als afscheidscadeau voor de bijzondere juf van zoonlief. Ik maakte nog veel meer afscheids- en bedankcadeautjes! Afscheidscadeautjes voor mijn collega's. Na de zomervakantie wacht een nieuwe uitdaging (lees het hier) . Ik wilde graag zelf iets maken voor mijn collega's. Ze kennen mij toch als een creatieve collega ;-). Om hen veel geluk voor de toekomst te wensen, haakte ik heeeeel veel gelukspoppetjes. Een beetje geluk kan iedereen gebruiken en aangezien gelukt heel onwiskundig is ... je moet het namelijk delen om te vermenigvuldigen ... een toepasselijk cadeautje. Van twee houten kralen, een sleutelhangerring en allemaal verschillende kleuren katoen maakte ik deze gelukgspoppetjes. Terwijl ik aan het haken was, bedacht ik mij dat het ook leuke cadeautjes zijn voor de meesters en juffen om hen te bedanken voor het leuke schooljaar (net als voorgaande jaren) . Dus

PIP bags

PIP bags ... dé hit op Instagram ... Ik was gewaarschuwd ... het zou verslavend zijn ... toch begonnen ... en ja, ze hebben gelijk! Voor wie denkt: "Waar heb je het over? Pip bags?" Dit zijn kleine gehaakte zakjes die je vult met bonen, mais, steentjes of kraaltjes. Je kunt er van alles en nog wat mee doen. Het zijn net pittenzakjes. Die kennen jullie vast wel van de gymles. Laura @dehaakzolder heeft dit leuks bedacht. Heel eenvoudig om te maken. Een heerlijk werkje om 's avonds te doen met een muziekje erbij. En het leuke is dat je ongeveer 7 gram katoen nodig hebt per zakje. Dus ideaal om je mandje restanten te laten slinken. Voor een jarige job die 5 jaar werd, haakte ik blauwe en groene PIP bags. Van een pijp van een oude spijkerbroek naaide ik een tas, zodat hij de PIP bags makkelijk mee kan nemen en handig op kan bergen.  De voorkant voorzag ik met mijn Bobbinhood van zijn naam. De achterkant kreeg een "kruisje-nulletje-s