Doorgaan naar hoofdcontent

Kanelbullar - Zweedse kaneelbroodjes

Om alvast een beetje in de (Zweedse) vakantiesfeer te komen, bakte ik Kanelbullar oftewel Zweedse kaneelbroodjes. 


De Kanelbullar worden veel gegeten tijdens de Fika. De Fika is een sociaal gebruik in Zweden waarbij werk of andere bezigheden worden onderbroken door bij elkaar te komen, koffie of thee te drinken en iets lekkers te eten. Het heeft wat weg van een Engelse afternoon tea. Het is de Zweedse koffiebreak. 


Fika is zo ingeburgerd dat het zowel een zelfstandig naamwoord als een werkwoord is in de Zweedse taal. Op deze pagina lees je meer over de Fika. 


Over de lekkernij ... ze lijken een beetje op de Amerikaanse cinnamonbuns. Alleen zijn ze een stuk kruidiger door de toevoeging van kardemom. Ze zijn heerlijk bij de koffie, maar ook als tussendoortje, bij het ontbijt of de lunch.


Er zijn allerlei recepten te vinden. Ik gebruikte dit recept. Voordat de broodjes de oven in gingen, bestreek ik ze met ei en bestrooide ze met suiker en kaneel (net als in het filmpje dat bij het recept te vinden is). 


Onze Fika is net voorbij ;-) De kaneelbroodjes smaakten heerlijk! Een echte traktatie. Gelukkig zijn ze nog niet op ... jullie raden vast wat we morgen bij het ontbijt, de lunch en koffie snoepen ... hahahahaha ... 


Een glimpje van mijn nieuwste kringloopvondst ... heb een zwak voor blauw servies ... 

Reacties

  1. Ik zeg net tegen mijn man, wat ik mis is iets lekkers voor het ontbijt, ik bedoel, geen brood, crackers of beschuit, maar iets echt lekkers...... en nu lees ik dit bericht, het water loopt weer in mijn mond!
    Ze zien er heerlijk uit en ze zijn heel mooi gelukt zo te zien.
    En je schaaltje, wauw, dat zijn de leukste vondsten🥰

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat zal het heerlijk geroken hebben bij jullie. En dan de smaak van die heerlijke koeken erbij. Mmmmm

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Populaire posts van deze blog

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!

Afscheidscadeautjes

De vakantie staat voor de deur ... In mijn vorige blogpost schreef ik over de tas als afscheidscadeau voor de bijzondere juf van zoonlief. Ik maakte nog veel meer afscheids- en bedankcadeautjes! Afscheidscadeautjes voor mijn collega's. Na de zomervakantie wacht een nieuwe uitdaging (lees het hier) . Ik wilde graag zelf iets maken voor mijn collega's. Ze kennen mij toch als een creatieve collega ;-). Om hen veel geluk voor de toekomst te wensen, haakte ik heeeeel veel gelukspoppetjes. Een beetje geluk kan iedereen gebruiken en aangezien gelukt heel onwiskundig is ... je moet het namelijk delen om te vermenigvuldigen ... een toepasselijk cadeautje. Van twee houten kralen, een sleutelhangerring en allemaal verschillende kleuren katoen maakte ik deze gelukgspoppetjes. Terwijl ik aan het haken was, bedacht ik mij dat het ook leuke cadeautjes zijn voor de meesters en juffen om hen te bedanken voor het leuke schooljaar (net als voorgaande jaren) . Dus ...

Havermoutkoek

Op zoek naar lekkers (zonder geraffineerde suikers) kwam ik op het wereld wijde web allerlei heerlijkheden tegen. Ik voegde er een beetje fantasie van mijzelf aan toe en ... voilà, daar kwam een heerlijke havermoutkoek uit de oven! Dit heb je nodig:  150 gr. havermout 150 gr. volkorenmeel 100 gr. geraspte kokos 75 gr. rozijnen 50 gr. gehakte noten 1 appel (geschild en in kleine stukjes gesneden) rasp van een sinaasappelschil 1 tl kaneel snufje zout 5 el appelstroop 2 el honing 2 el water 150 gr. gesmolten boter Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 180 (hetelucht: 160) graden Celsius.  Vet een bakblik in of bekleed het blik met bakpapier. Meng alle droge ingrediënten  in een kom. Meng alle natte ingrediënten  in een andere kom. Alles goed door elkaar mengen en verdelen over het bakblik. Bak dit ongeveer 15 minuten in de oven. Na het bakken een klein beetje af laten koelen en met een spatel in stukken verdelen.  In ee...