Doorgaan naar hoofdcontent

Zalig Nieuwjaar

Al jaren hangt in het kleinste kamertje van ons huis de Gerarduskalender. Een kalender met mooie spreuken, teksten en wetenswaardigheden. Voor iedere dag van het jaar een verrassing ...


Gisteren stond er op de kalender:
"Het mooiste geschenk wat je kunt krijgen, is een nieuw jaar om te leven."


Mooi toch? 
Iets dat ik symbolisch gezien ook zo mooi vind, zijn "kniepertjes". Zo noemen wij ze. Ze worden ook wel nieuwjaarsrolletjes genoemd. Op oudejaarsdag eet je ze als ronde platte koek. Het oude jaar is immers helemaal ontvouwen en voorbij. 

Op nieuwjaarsdag eet je de koek opgerold; nieuwjaarsrolletjes. De koek is nog opgerold en dicht. Er ligt nog een heel jaar voor je. Je weet nog niet weet wat er komen gaat. 


Oudejaarsdag of nieuwjaarsdag ... wij eten ze opgerold ;-). Je kunt ze vullen met slagroom. Persoonlijk vind ik deze rolletjes daar niet lekkerder van worden. Ze zijn namelijk volgens een heerlijk recept en met heel veel liefde gebakken. Smullen!


Ik wens jullie een heel mooi, nieuw jaar. Zalig Nieuwjaar!

Reacties

  1. gelukkig en gezond 2022! en die koekjes eten we bij ijsjes.. maar nog nooit zelf gebakken, zien er alvast lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een mooi 2022 gewenst in goede gezondheid.
    Wij zitten net aan de koffie met rolletjes, heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, ze zijn heerlijk en lastig om te rollen😉

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Dat 2022 maar een gezond, gelukkig en creatief 2022 mag worden.
    Fijne avond.

    Lieve groetjes,
    Emily

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook voor jullie de beste wensen. Wat zien die knijpertjes toch heerlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Geen knijpertjes natuurlijk, maar kniepertjes.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Populaire posts van deze blog

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!

Afscheidscadeautjes

De vakantie staat voor de deur ... In mijn vorige blogpost schreef ik over de tas als afscheidscadeau voor de bijzondere juf van zoonlief. Ik maakte nog veel meer afscheids- en bedankcadeautjes! Afscheidscadeautjes voor mijn collega's. Na de zomervakantie wacht een nieuwe uitdaging (lees het hier) . Ik wilde graag zelf iets maken voor mijn collega's. Ze kennen mij toch als een creatieve collega ;-). Om hen veel geluk voor de toekomst te wensen, haakte ik heeeeel veel gelukspoppetjes. Een beetje geluk kan iedereen gebruiken en aangezien gelukt heel onwiskundig is ... je moet het namelijk delen om te vermenigvuldigen ... een toepasselijk cadeautje. Van twee houten kralen, een sleutelhangerring en allemaal verschillende kleuren katoen maakte ik deze gelukgspoppetjes. Terwijl ik aan het haken was, bedacht ik mij dat het ook leuke cadeautjes zijn voor de meesters en juffen om hen te bedanken voor het leuke schooljaar (net als voorgaande jaren) . Dus ...

Havermoutkoek

Op zoek naar lekkers (zonder geraffineerde suikers) kwam ik op het wereld wijde web allerlei heerlijkheden tegen. Ik voegde er een beetje fantasie van mijzelf aan toe en ... voilà, daar kwam een heerlijke havermoutkoek uit de oven! Dit heb je nodig:  150 gr. havermout 150 gr. volkorenmeel 100 gr. geraspte kokos 75 gr. rozijnen 50 gr. gehakte noten 1 appel (geschild en in kleine stukjes gesneden) rasp van een sinaasappelschil 1 tl kaneel snufje zout 5 el appelstroop 2 el honing 2 el water 150 gr. gesmolten boter Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 180 (hetelucht: 160) graden Celsius.  Vet een bakblik in of bekleed het blik met bakpapier. Meng alle droge ingrediënten  in een kom. Meng alle natte ingrediënten  in een andere kom. Alles goed door elkaar mengen en verdelen over het bakblik. Bak dit ongeveer 15 minuten in de oven. Na het bakken een klein beetje af laten koelen en met een spatel in stukken verdelen.  In ee...