Het is inmiddels een traditie geworden ... koffie en thee met havermoutkoek na de Oogstdankdagviering op de tweede zondag in september (in het weekend van Monumentendag).
Er werd gevraagd of ik dit jaar ook twee platen vol havermoutkoek wilde bakken. Natuurlijk ... vele handen maken licht werk en zo heeft iedereen een lekker stuk koek bij de koffie na de viering.
Onder het bakken volgens "hét geheime recept" bedacht ik mij dat een versie zonder geraffineerde suikers een mooie variant zou zijn.
Terwijl er 60 (nou ja, eigenlijk 59 ... zoon, dochter en ik moesten natuurlijk even voorproeven ... niet verder vertellen, hè?) heerlijk geurende stukken havermoutkoek in de keuken lagen, bakte ik nog even vrolijk verder.
En mmmmm ... ook de variant zonder geraffineerde suikers werd heerlijk! Heel anders van smaak en structuur dan de variant met donker bruine basterdsuiker, maar ook heel lekker. Een meer verantwoorde versie voor als je op suikers in je voedsel let of voor als je van een beetje variatie houdt.
Wil je ook aan de slag? Voor 16 havermoutkoeken zonder geraffineerde suikers heb je dit nodig:
Zo maak je de havermoutkoek:
Kopje koffie of thee erbij en smullen maar!
Fijne zondag!
Er werd gevraagd of ik dit jaar ook twee platen vol havermoutkoek wilde bakken. Natuurlijk ... vele handen maken licht werk en zo heeft iedereen een lekker stuk koek bij de koffie na de viering.
Onder het bakken volgens "hét geheime recept" bedacht ik mij dat een versie zonder geraffineerde suikers een mooie variant zou zijn.
Terwijl er 60 (nou ja, eigenlijk 59 ... zoon, dochter en ik moesten natuurlijk even voorproeven ... niet verder vertellen, hè?) heerlijk geurende stukken havermoutkoek in de keuken lagen, bakte ik nog even vrolijk verder.
En mmmmm ... ook de variant zonder geraffineerde suikers werd heerlijk! Heel anders van smaak en structuur dan de variant met donker bruine basterdsuiker, maar ook heel lekker. Een meer verantwoorde versie voor als je op suikers in je voedsel let of voor als je van een beetje variatie houdt.
Wil je ook aan de slag? Voor 16 havermoutkoeken zonder geraffineerde suikers heb je dit nodig:
- 150 gram gesmolten roomboter
- 100 gram kokosbloesemsuiker
- klein scheutje vanille aroma
- 3/4 ei (losgeklopt)
- 125 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- 150 gram havermout (+ circa 10 gram om te decoreren)
Zo maak je de havermoutkoek:
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng de gesmolten roomboter met de kokosbloesemsuiker en vanille aroma.
- Voeg 2/3 van het losgeklopte ei toe.
- Mix tot slot bloem, bakpoeder en havermout er door.
- Leg bakpapier in een klein (vierkant) bakblik en doe het havermoutmengsel erin, druk goed aan met de achterkant van een lepel, bestrijk met de rest van het ei en decoreer met havermout.
- Bak ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat de koek iets afkoelen, snijd in stukken en laat daarna verder afkoelen.
Kopje koffie of thee erbij en smullen maar!
Fijne zondag!
Mmmmmm, ik ga deze variant toch zeker eens maken.
BeantwoordenVerwijderenOh dat ziét er al lekker uit op foto! Mooi én njam!
BeantwoordenVerwijderenHallo Ilse,
BeantwoordenVerwijderenHartelijk bedankt voor het recept van de koek/koeken.
Ik heb ze vanmiddag gemaakt, met bruine basterdsuiker die had ik in huis:)
Heerlijk! de andere variant ga ik ook nog uitproberen.
Fijne week, Anita
Dat ziet er lekker uit. Ik heb het recept bewaard en ga het zeker een keer uitproberen.
BeantwoordenVerwijderen