Inmiddels begint het een beetje traditie te worden:
Op de vrijdag voor Palmzondag op school een Palmpasenstok versieren,
samen met de klasgenootjes in een mooie optocht rond de school en in het verzorgingshuis liedjes zingen
en tussen de middag thuis het haantje op smullen.
Voor de Palmpasenoptocht op zondag in de kerk bakken we dan vervolgens zelf een nieuw haantje!
Net als in 2014 en 2015 gingen we ook dit jaar weer zelf aan de slag ...
Dit jaar werden het rozijnen-chocolade-haantjes. Ook een heerlijk recept voor bolletjes in het weekend.
Dit heb je nodig:
- 275 gram volkoren tarwemeel
- 200 gram tarwebloem
- 9 gram gist
- 9 gram zout
- 1 tl kaneel
- 20 gram honing
- 30 gram gesmolten roomboter
- 160 gram karnemelk
- 130 gram water
- 100 gram rozijnen (15 minuten weken in lauw water, goed uitlaten lekken en droog deppen met keukenpapier)
- 50 gram cocoa nibs (of grof gehakte pure chocolade)
- zonnebloemolie om handen en werkplek in te vetten
- eventueel zachte roomboter voor na het bakken
Zo maak je het:
- Zelf gebruik ik de broodbakmachine voor het kneden. Eerst alle natte ingrediënten in de kom en vervolgens alle droge ingrediënten (behalve de rozijnen en cocoa nibs). Maak een kuiltje voor de gist en een kuiltje voor het zout, zodat ze niet direct met elkaar in aanraking komen. Laat de machine het kneedwerk doen.
- Je kunt ook alle ingrediënten met de hand kneden. Kneed zeker 20 minuten. Hier lees je allerlei tips over goed kneden.
- Laat het deeg vervolgens een kwartiertje rusten.
- Kneed de rozijnen en cocoa nibs door het deeg. Tips lees je hier.
- Vet een kom lichtjes in met zonnebloemolie, leg het deeg erin en draai een keer rond, zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af met een schone theedoek of plastic folie en laat 60 minuten rijzen.
- Druk de lucht uit het deeg en laat het deeg (afgedekt) een kwartier rusten.
- Verdeel het deeg in 4 porties als je er haantjes van gaat maken of in 12 porties als je kleine bolletjes wilt maken.
- Leg de haantjes en/of bolletjes op bakpapier op een rooster en dek af met plactic folie. Laat gedurende 60 minuten voor de tweede keer rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
- Bak de haantjes en/of bolletjes gedurende 15 à 20 minuten.
- Bestrijk uit de oven eventueel met wat zachte roomboter. Af laten koelen en dan lekker smullen. Heerlijk met roomboter en appelstroop ... mmmmm!
Lijkt mij een heerlijk recept.
BeantwoordenVerwijderenWij hebben een bakkerij Bart, dus best raar om broodjes zelf te bakken......toch?!
Maar, ik ga je recept zeker eens proberen met mijn dochter, lijkt me gewoon erg leuk om te doen.
Heerlijk ... Een eigen bakkerij! Dan weet je ook dat brood bakken een hele kunst is. De ene keer lukt het bij mij dan ook beter dan een andere keer. Vooral het samen bezig zijn, is dan ook erg leuk. Laat je weten hoe het gelukt is als je samen met je dochter broodjes gaat bakken? Veel plezier!
BeantwoordenVerwijderen