Doorgaan naar hoofdcontent

Verjaardagstaarten

Verjaardagstaarten bakken ... ik ben er dol op! Bijna ieder weekend bak ik wel iets lekkers, maar taarten voor 10 of 12 personen staan dan meestal niet op het baklijstje. Die zijn voor speciale gelegenheden. Gisteren vierden we de verjaardagen van zoon en dochter met familie. Dat is zo'n gelegenheid!


Wat was het gezellig. Fijn om weer wat meer mensen tegelijk te kunnen ontvangen. We hadden er twee porties van gemaakt. Ideaal om elkaar ook even écht te kunnen spreken.


Zaterdag was de keuken mijn domein. Taarten bakken, soepjes koken en appelmoes maken. Hier en daar was er een helpende hand van zoon, dochter en man. Aan het einde van de zaterdag startklaar voor het feestje op zondag.


Er kwam een Noorse appeltaart uit de oven (het recept vind je via deze blogpost) en voor de blauwe bessentaart deed de koelkast het werk (hier vind je het recept). Twee redelijk eenvoudige recepten. Beiden heerlijk van smaak!


De slagroomtaart was een iets grotere uitdaging, maar wel erg lekker. Je maakt 'm zo ...
  • Voor de biscuitbodem gebruikte ik dit recept.
  • Laat de bodem afkoelen en snijd 'm horizontaal doormidden.
  • Klop 400 ml slagroom stijf met 1 zakje vanillesuiker. Voor goede stevige slagroom gebruik je echt koude slagroom met een hoog vetpercentage. Zet ook de kom in de koelkast voordat je de slagroom gaat kloppen. Eventueel kun je een zakje Klopfix toevoegen.
  • Meng door 1/3 deel van de slagroom 150 gram aardbeien in kleine stukjes gesneden.
  • Smeer dit mengsel op de onderste laag en leg de tweede laag erboven op.
  • Bestrijk de boven- en zijkant met de rest van de slagroom.
  • Druk stukjes hazelnoot (of amandelen) tegen de zijkant van de taart. Versier de bovenkant met chocolade en aardbeien.
  • Zet de taart goed koud weg tot gebruik. Smullen maar! 


Tussen de middag stonden er Vitamine C-soep en pompoensoep samen met lekkere broodjes op tafel. Beiden soepen zijn aanraders. De pompoen was mijn favoriet. Gember, kurkuma en zoete aardappel geven deze soep net een andere twist. Deze staat binnenkort weer op tafel!


Reacties

  1. Mmmmm, zo hoort een herfstverjaardag te smaken. Alles lijkt me lekker wat je gemaakt had. Fijn dat we weer bij elkaar kunnen komen hè.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze zien er heerlijk uit. Fijn als je er zoveel plezier in hebt en het ook nog lekker is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jij leeft je helemaal uit voor zo'n verjaardag hè, de visite komt bij jullie niks te kort.
    Hey ziet er heerlijk èn heel mooi uit allemaal.
    (Ik weet niet of je goed zit met je gedachte, maar het appartement is in Zwolle zuid)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Populaire posts van deze blog

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!

Afscheidscadeautjes

De vakantie staat voor de deur ... In mijn vorige blogpost schreef ik over de tas als afscheidscadeau voor de bijzondere juf van zoonlief. Ik maakte nog veel meer afscheids- en bedankcadeautjes! Afscheidscadeautjes voor mijn collega's. Na de zomervakantie wacht een nieuwe uitdaging (lees het hier) . Ik wilde graag zelf iets maken voor mijn collega's. Ze kennen mij toch als een creatieve collega ;-). Om hen veel geluk voor de toekomst te wensen, haakte ik heeeeel veel gelukspoppetjes. Een beetje geluk kan iedereen gebruiken en aangezien gelukt heel onwiskundig is ... je moet het namelijk delen om te vermenigvuldigen ... een toepasselijk cadeautje. Van twee houten kralen, een sleutelhangerring en allemaal verschillende kleuren katoen maakte ik deze gelukgspoppetjes. Terwijl ik aan het haken was, bedacht ik mij dat het ook leuke cadeautjes zijn voor de meesters en juffen om hen te bedanken voor het leuke schooljaar (net als voorgaande jaren) . Dus ...

Havermoutkoek

Op zoek naar lekkers (zonder geraffineerde suikers) kwam ik op het wereld wijde web allerlei heerlijkheden tegen. Ik voegde er een beetje fantasie van mijzelf aan toe en ... voilà, daar kwam een heerlijke havermoutkoek uit de oven! Dit heb je nodig:  150 gr. havermout 150 gr. volkorenmeel 100 gr. geraspte kokos 75 gr. rozijnen 50 gr. gehakte noten 1 appel (geschild en in kleine stukjes gesneden) rasp van een sinaasappelschil 1 tl kaneel snufje zout 5 el appelstroop 2 el honing 2 el water 150 gr. gesmolten boter Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 180 (hetelucht: 160) graden Celsius.  Vet een bakblik in of bekleed het blik met bakpapier. Meng alle droge ingrediënten  in een kom. Meng alle natte ingrediënten  in een andere kom. Alles goed door elkaar mengen en verdelen over het bakblik. Bak dit ongeveer 15 minuten in de oven. Na het bakken een klein beetje af laten koelen en met een spatel in stukken verdelen.  In ee...