Doorgaan naar hoofdcontent

Tussendoortje

Sinds de zomervakantie maken beide kinderen dagelijks een flinke fietstocht naar school. 's Morgens bij het ontbijt grap ik geregeld dat ze ons arm eten. Er gaan goed gevulde trommels mee naar school met een flinke stapel boterhammen en fruit. Snackkomkommers en -tomaatjes zijn ook favoriet. 


Zelf fietste ik ook dagelijks naar school in mijn middelbare school-periode. Mijn broer en ik kregen naast de boterhammen ook altijd iets lekkers mee. Vaak stopte ik dat in mijn jaszakken en peuzelde dat terug op de fiets van school naar huis op. Als ik voorbij de loopbrug was m'n appel en voorbij die ene boerderij kwam het andere tussendoortje uit mijn jaszak ;-)


Iets dat ik me nu nog herinner. Eigenlijk heel onnozel, want het gaat "maar" om een tussendoortje. En toch is het een heel fijne herinnering aan de fietstochtjes die heus niet iedere dag leuk waren ... 

Zouden mijn kinderen er over tig jaar ook zo op terugkijken? Geen idee. Ik geniet nu in ieder geval wel van het lekkers toestoppen en hun verrassende gezichten als ze het in hun trommels vinden.


En nu waarom ik dit blogje begon te schrijven ... dit weekend maakte ik mueslirepen. Ze liggen nu per stuk verpakt in de diepvries. 's Morgens vis ik er voor ieder eentje uit om mee te nemen. Ik vertrok vanuit dit recept - feestrepen - en paste het aan de inhoud van mijn keukenkastjes aan.

Dit heb je nodig voor 10 heerlijke mueslirepen:
  • 100 gram havermout
  • 50 gram rozijnen
  • 1 el kaneel
  • 4 el kokos
  • 1 el lijnzaad
  • 2 el zonnebloem- en/of pompoenpitten
  • 1 (kleine) banaan
  • 30 gram gesmolten kokosolie
  • 1 el honing
  • 1 el appelstroop
  • 1 el pindakaas

Zo maak je de repen:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht: 160 graden).
  • Meng alle droge ingrediënten in een kom.
  • Prak de banaan in een andere kom, voeg hier de natte ingrediënten bij en roer goed door.
  • Voeg de natte en droge mengsels bij elkaar en meng dit goed.
  • Vet een cakeblik of andere vorm in met wat kokosolie of bekleed de bakvorm met bakpapier.
  • Doe het mengsel in de bakvorm, verdeel en druk dit stevig aan met de achterkant van een lepel.
  • Bak dit 20 à 25 minuten in de oven.
  • Laat de plak even afkoelen, haal hem uit de vorm en snijd - als hij nog warm is - in 10 repen. (Als je de plak helemaal af laat koelen, kun je minder mooie repen snijden.)


Afgelopen week maakte zoonlief deze foto onderweg naar school. Zulke plaatjes zijn toch een mooie beloning voor het vroege opstaan en een flink stuk fietsen? 


Reacties

  1. Wat een fijne herinnering aan je vroegere fietstochten. En leuk dat jij nu zorgt dat je kinderen ook iets lekkers meekrijgen. De laatste foto is prachtig. Compliment voor je zoon.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De morgenstond heeft goud in de mond is goed te zien op de foto, heel mooi!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk om jouw mooie herinneringen en gewoonte door te geven aan de kids. De repen zien er lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Populaire posts van deze blog

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!

Afscheidscadeautjes

De vakantie staat voor de deur ... In mijn vorige blogpost schreef ik over de tas als afscheidscadeau voor de bijzondere juf van zoonlief. Ik maakte nog veel meer afscheids- en bedankcadeautjes! Afscheidscadeautjes voor mijn collega's. Na de zomervakantie wacht een nieuwe uitdaging (lees het hier) . Ik wilde graag zelf iets maken voor mijn collega's. Ze kennen mij toch als een creatieve collega ;-). Om hen veel geluk voor de toekomst te wensen, haakte ik heeeeel veel gelukspoppetjes. Een beetje geluk kan iedereen gebruiken en aangezien gelukt heel onwiskundig is ... je moet het namelijk delen om te vermenigvuldigen ... een toepasselijk cadeautje. Van twee houten kralen, een sleutelhangerring en allemaal verschillende kleuren katoen maakte ik deze gelukgspoppetjes. Terwijl ik aan het haken was, bedacht ik mij dat het ook leuke cadeautjes zijn voor de meesters en juffen om hen te bedanken voor het leuke schooljaar (net als voorgaande jaren) . Dus ...

Havermoutkoek

Op zoek naar lekkers (zonder geraffineerde suikers) kwam ik op het wereld wijde web allerlei heerlijkheden tegen. Ik voegde er een beetje fantasie van mijzelf aan toe en ... voilà, daar kwam een heerlijke havermoutkoek uit de oven! Dit heb je nodig:  150 gr. havermout 150 gr. volkorenmeel 100 gr. geraspte kokos 75 gr. rozijnen 50 gr. gehakte noten 1 appel (geschild en in kleine stukjes gesneden) rasp van een sinaasappelschil 1 tl kaneel snufje zout 5 el appelstroop 2 el honing 2 el water 150 gr. gesmolten boter Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 180 (hetelucht: 160) graden Celsius.  Vet een bakblik in of bekleed het blik met bakpapier. Meng alle droge ingrediënten  in een kom. Meng alle natte ingrediënten  in een andere kom. Alles goed door elkaar mengen en verdelen over het bakblik. Bak dit ongeveer 15 minuten in de oven. Na het bakken een klein beetje af laten koelen en met een spatel in stukken verdelen.  In ee...