Doorgaan naar hoofdcontent

Ontbijt en toetje in 1

Het klinkt misschien wat mysterieus ... ontbijt en toetje in 1 ... wat ik bedoel is dat 1 havermoutmengsel de basis is voor zowel een lekker toetje als een heerlijk, voedzaam ontbijt. Beiden zonder geraffineerde suikers! 


Dit ontbijtje eet ik heeeeel vaak. Het toetje maakte ik onlangs toen een vriendin kwam eten bij ons thuis. Een mooie reden om beiden eens te bloggen. Handig voor mijzelf en wie weet ook inspiratie voor jullie. Zowel het ontbijt als het toetje zijn echte aanraders!


Dit heb je nodig voor het havermoutmengsel, muesli, granola of welke mooie naam je het ook wilt geven:
  • 50 gram kokosolie
  • 50 gram honing
  • 250 gram havermout
  • 1 eetlepel kaneel (of speculaaskruiden)
(Deze hoeveelheid is voldoende voor 6 toetjes en ongeveer 3 ontbijtjes. Of ongeveer 5 ontbijtjes als je geen toetjes maakt.)

Zo ga je te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht: 160 graden).
  • Smelt kokosolie en honing in een pannetje op het vuur.
  • Meng de havermout en kaneel in een kom. Roer de gesmolten kokosolie en honing er door heen.
  • Spreid dit uit over een bakplaat.
  • Bak 10 minuten in de oven, roer om en bak nogmaals 10 minuten.

Voor het toetje heb je verder nodig:
  • 100 gram roomkaas (Monchou of ander merk)
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 2 el honing
  • 200 gram diepvriesfruit
  • Eventueel wat extra honing naar smaak
Zo maak je het toetje:
  • Meng de roomkaas, Griekse yoghurt en honing goed door elkaar.
  • Verwarm het diepvriesfruit in een pannetje en druk het met een pollepel wat fijner. (Wil je een egaal mengsel, pureer het fruit dan met een staafmixer.)
  • Voeg eventueel wat honing toe als je het fruitmengsel niet zoet genoeg vindt. 
  • Doe 2 eetlepels van het havermoutmengsel in een glas en druk dit goed aan.
  • Daar bovenop een paar eetlepels van het yoghurt-roomkaas-mengsel en tot slot een paar eetlepels fruit.
  • Zo eenvoudig kan een lekker toetje zijn!


Voor het ontbijt is geen vaste ingrediëntenlijst ... je voegt toe wat jij lekker vindt of wat jij in de keukenkastjes vindt. Enkele suggesties:
  • Hak 50 gram gemengde noten grof en bak deze mee met de havermout in de oven.
Of voeg (één van) de volgende ingrediënten na (!) het bakken toe:
  • 10 abrikozen in kleine stukjes gesneden
  • handje gele en/of donkere rozijnen
  • wat kokosrasp
  • paar eetlepels pompoen- of zonnebloempitten
  • wat (gebroken) lijnzaad
Zo maak je het ontbijt:
  • Meng alle ingrediënten en bewaar in een luchtdichte trommel.
  • Vul een schaaltje met yoghurt en voeg naar smaak van de muesli toe. Zelf voeg ik 5 flinke eetlepels toe. 
  • Met wat vers fruit erbij maak je een echt feestje van je ontbijt. Meestal voeg ik een halve appel in stukjes toe. Heerlijk fris en een lekkere bite. 
  • Als "food-liefhebber" kan ik me 's avonds bij het slapen gaan al verheugen op dit ontbijtje ... mmmmm!


Reacties

  1. Ziet er goed uit. Zelf eet ik 's morgens altijd griekse yoghurt met havervlokken, walnoten en blauwe bessen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er goed uit en klinkt heerlijk.
    Zelf maak ik vaak granola, ook met honing en kaneel enzo.
    Maar, het toetje klinkt echt TE lekker, wie weet kan ik dat eens maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmm... Wat ziet dat er heerlijk uit! Ik kan ook zo genieten van zelfgemaakte granola bij het ontbijt, toetje of tussendoor. Jouw toetjesrecept klinkt ook heerlijk, ook maar eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo'n ontbijt is ook aan mij besteed. Met kokosyoghurt ook heel lekker. een snufje kaneel ga ik ook eens gebruiken. Gr Marleen

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Populaire posts van deze blog

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!

Afscheidscadeautjes

De vakantie staat voor de deur ... In mijn vorige blogpost schreef ik over de tas als afscheidscadeau voor de bijzondere juf van zoonlief. Ik maakte nog veel meer afscheids- en bedankcadeautjes! Afscheidscadeautjes voor mijn collega's. Na de zomervakantie wacht een nieuwe uitdaging (lees het hier) . Ik wilde graag zelf iets maken voor mijn collega's. Ze kennen mij toch als een creatieve collega ;-). Om hen veel geluk voor de toekomst te wensen, haakte ik heeeeel veel gelukspoppetjes. Een beetje geluk kan iedereen gebruiken en aangezien gelukt heel onwiskundig is ... je moet het namelijk delen om te vermenigvuldigen ... een toepasselijk cadeautje. Van twee houten kralen, een sleutelhangerring en allemaal verschillende kleuren katoen maakte ik deze gelukgspoppetjes. Terwijl ik aan het haken was, bedacht ik mij dat het ook leuke cadeautjes zijn voor de meesters en juffen om hen te bedanken voor het leuke schooljaar (net als voorgaande jaren) . Dus ...

Havermoutkoek

Op zoek naar lekkers (zonder geraffineerde suikers) kwam ik op het wereld wijde web allerlei heerlijkheden tegen. Ik voegde er een beetje fantasie van mijzelf aan toe en ... voilà, daar kwam een heerlijke havermoutkoek uit de oven! Dit heb je nodig:  150 gr. havermout 150 gr. volkorenmeel 100 gr. geraspte kokos 75 gr. rozijnen 50 gr. gehakte noten 1 appel (geschild en in kleine stukjes gesneden) rasp van een sinaasappelschil 1 tl kaneel snufje zout 5 el appelstroop 2 el honing 2 el water 150 gr. gesmolten boter Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 180 (hetelucht: 160) graden Celsius.  Vet een bakblik in of bekleed het blik met bakpapier. Meng alle droge ingrediënten  in een kom. Meng alle natte ingrediënten  in een andere kom. Alles goed door elkaar mengen en verdelen over het bakblik. Bak dit ongeveer 15 minuten in de oven. Na het bakken een klein beetje af laten koelen en met een spatel in stukken verdelen.  In ee...