Doorgaan naar hoofdcontent

Speculaas-boterkoek

Hoewel mijn kinderen het geheim van Sinterklaas kennen en weten dat het een eeuwenoud verhaal is over bisschop Nicolaas van Myra, die in de derde eeuw na Christus leefde, blijft de intocht van Sinterklaas toch iets bijzonders houden. Op de boot van een familielid staan we eersterangs bij de intocht in onze buurstad inclusief koffie, warme chocolademelk en pepernoten. Boffen!


Na thuiskomst de intocht op televisie (rare volgorde als je erover na gaat denken ... hahaha ...) met iets lekkers erbij. Mmmmm!


Ik experimenteerde met mijn boterkoekrecept en maakte er een speculaas-boterkoek van. Een aanrader in de komende weken. Voor wie ook aan het bakken wil, volgt hier het (eenvoudige) recept.


Dit heb je nodig voor de speculaas-boterkoek:
  • 175 gram zachte roomboter
  • 150 gram rietsuiker 
  • 200 gram bloem
  • snufje zout
  • 1 el speculaaskruiden
  • 24 pepernoten (meer of minder naar eigen voorkeur)
  • 1 losgeklopt ei


Zo maak je de boterkoek:
  • Vet een boterkoekvorm in met boter en bestrooi met wat bloem.
  • Meng in een kom de gezeefde bloem met de suiker, speculaaskruiden en het snufje zout.
  • Doe de boter en de helft van het ei erbij. Meng het geheel goed door elkaar met een vork en kneed dan nog even kort met de hand tot een mooie bal.
  • Duw gelijkmatig uit in de vorm en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel.
  • Laat dit ongeveer een half uurtje rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius (hetelucht: 150 graden).
  • Verdeel de pepernoten over de bovenkant, druk ze er heel lichtjes in en bestrijk de gehele bovenkant met het losgeklopte ei.
  • Bak in de oven in ongeveer 25 tot 30 minuten tot de bovenkant lichtbruin kleurt.
  • Aflaten koelen en in puntjes snijden ... mmmmm!


Reacties

  1. Ziet er heerlijk uit. Ga het recept bewaren hoor, dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmmmmmm, ga dit recept straks eens héél subtiel aan mijn dochter laten zien😉.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Populaire posts van deze blog

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!

Afscheidscadeautjes

De vakantie staat voor de deur ... In mijn vorige blogpost schreef ik over de tas als afscheidscadeau voor de bijzondere juf van zoonlief. Ik maakte nog veel meer afscheids- en bedankcadeautjes! Afscheidscadeautjes voor mijn collega's. Na de zomervakantie wacht een nieuwe uitdaging (lees het hier) . Ik wilde graag zelf iets maken voor mijn collega's. Ze kennen mij toch als een creatieve collega ;-). Om hen veel geluk voor de toekomst te wensen, haakte ik heeeeel veel gelukspoppetjes. Een beetje geluk kan iedereen gebruiken en aangezien gelukt heel onwiskundig is ... je moet het namelijk delen om te vermenigvuldigen ... een toepasselijk cadeautje. Van twee houten kralen, een sleutelhangerring en allemaal verschillende kleuren katoen maakte ik deze gelukgspoppetjes. Terwijl ik aan het haken was, bedacht ik mij dat het ook leuke cadeautjes zijn voor de meesters en juffen om hen te bedanken voor het leuke schooljaar (net als voorgaande jaren) . Dus ...

Havermoutkoek

Op zoek naar lekkers (zonder geraffineerde suikers) kwam ik op het wereld wijde web allerlei heerlijkheden tegen. Ik voegde er een beetje fantasie van mijzelf aan toe en ... voilà, daar kwam een heerlijke havermoutkoek uit de oven! Dit heb je nodig:  150 gr. havermout 150 gr. volkorenmeel 100 gr. geraspte kokos 75 gr. rozijnen 50 gr. gehakte noten 1 appel (geschild en in kleine stukjes gesneden) rasp van een sinaasappelschil 1 tl kaneel snufje zout 5 el appelstroop 2 el honing 2 el water 150 gr. gesmolten boter Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 180 (hetelucht: 160) graden Celsius.  Vet een bakblik in of bekleed het blik met bakpapier. Meng alle droge ingrediënten  in een kom. Meng alle natte ingrediënten  in een andere kom. Alles goed door elkaar mengen en verdelen over het bakblik. Bak dit ongeveer 15 minuten in de oven. Na het bakken een klein beetje af laten koelen en met een spatel in stukken verdelen.  In ee...