Doorgaan naar hoofdcontent

Aardbeientaart


Wij hadden wat te vieren ... manlief was maandag jarig! De "uitgebreide" visite komt over een paar weken zijn verjaardag (en die van mij) in ons nieuwe huis vieren. Uiteraard vierden wij zijn verjaardag vandaag wel in "kleine kring". Want ouder worden (of steeds een beetje minder jong ... het is maar net hoe je het uitlegt ;-)), is iets om dankbaar voor te zijn en iets wat het vieren waard is!


Daar hoort natuurlijk een lekkere taart bij. Dit keer een aardbeientaart zonder geraffineerde suikers. Geïnspireerd op de koninklijke taart die ik vorige week bakte. Mocht je nou ook iets te vieren hebben (iedere dag is een feestje waard, toch?) ... zo maak je de taart ...


Dit heb je nodig:
  • 100 gram havermout
  • 1 tl wijnsteenpoeder (of bakpoeder)
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout
  • 50 gram gesmolten roomboter
  • 2 el honing
  • 250 gram aardbeien
  • 300 gram Griekse yoghurt
  • 2 el honing
  • 150 ml slagroom
  • 4 blaadjes gelatine (of 8 gram Agar-Agar)
  • 100 ml sinaasappelsap

Zo maak je het:
  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
  • Maal de havermout fijn en vermeng met wijnsteenpoeder, kaneel en zout.
  • Smelt de boter, roer de honing en het havermoutmengsel er door heen.
  • Bekleed een kleine bakvorm met bakpapier, schep het mengsel erin en druk met de achterkant van een lepel goed aan.
  • Bak dit ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven. 
  • Laat de bodem goed afkoelen (tot koelkasttemperatuur).
  • Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Houd er 10 van gelijke grootte apart. Pureer de overige aardbeien.
  • Roer de honing en de Griekse yoghurt door de aardbeienpuree.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Klop de slagroom in een andere kom stijf.
  • Schenk de sinaasappelsap in een steelpannetje en voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Verwarm tot alles is opgelost en laat dan afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Snijd de 10 apart gehouden aardbeien half door en zet ze rechtop tegen de rand van het bakblik op de gebakken havermoutbodem.
  • Voeg het afgekoelde sinaasappelsap toe aan het aardbeien-yoghurt-mengsel. Roer goed door en voeg dan de slagroom toe. Spatel ook dit er goed doorheen.
  • Giet het mengsel (voorzichtig) in de bakvorm.
  • Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Reacties

  1. Dat ziet er lekker uit. Ik ga het recept eens uitproberen binnenkort. Ik denk dat ik ze hier wel mee kan verrassen. Groetjes Johanna.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben heel benieuwd hoe de taart bij jullie in de smaak valt.
      De smaak is niet heel zoet. Mochten jullie "zoetekauwers" zijn, dan is wat extra honing (of een andere zoetmaker) toevoegen misschien nodig.
      Veel bakplezier!

      Verwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Populaire posts van deze blog

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!

Afscheidscadeautjes

De vakantie staat voor de deur ... In mijn vorige blogpost schreef ik over de tas als afscheidscadeau voor de bijzondere juf van zoonlief. Ik maakte nog veel meer afscheids- en bedankcadeautjes! Afscheidscadeautjes voor mijn collega's. Na de zomervakantie wacht een nieuwe uitdaging (lees het hier) . Ik wilde graag zelf iets maken voor mijn collega's. Ze kennen mij toch als een creatieve collega ;-). Om hen veel geluk voor de toekomst te wensen, haakte ik heeeeel veel gelukspoppetjes. Een beetje geluk kan iedereen gebruiken en aangezien gelukt heel onwiskundig is ... je moet het namelijk delen om te vermenigvuldigen ... een toepasselijk cadeautje. Van twee houten kralen, een sleutelhangerring en allemaal verschillende kleuren katoen maakte ik deze gelukgspoppetjes. Terwijl ik aan het haken was, bedacht ik mij dat het ook leuke cadeautjes zijn voor de meesters en juffen om hen te bedanken voor het leuke schooljaar (net als voorgaande jaren) . Dus

PIP bags

PIP bags ... dé hit op Instagram ... Ik was gewaarschuwd ... het zou verslavend zijn ... toch begonnen ... en ja, ze hebben gelijk! Voor wie denkt: "Waar heb je het over? Pip bags?" Dit zijn kleine gehaakte zakjes die je vult met bonen, mais, steentjes of kraaltjes. Je kunt er van alles en nog wat mee doen. Het zijn net pittenzakjes. Die kennen jullie vast wel van de gymles. Laura @dehaakzolder heeft dit leuks bedacht. Heel eenvoudig om te maken. Een heerlijk werkje om 's avonds te doen met een muziekje erbij. En het leuke is dat je ongeveer 7 gram katoen nodig hebt per zakje. Dus ideaal om je mandje restanten te laten slinken. Voor een jarige job die 5 jaar werd, haakte ik blauwe en groene PIP bags. Van een pijp van een oude spijkerbroek naaide ik een tas, zodat hij de PIP bags makkelijk mee kan nemen en handig op kan bergen.  De voorkant voorzag ik met mijn Bobbinhood van zijn naam. De achterkant kreeg een "kruisje-nulletje-s