Wij hadden wat te vieren ... manlief was maandag jarig! De "uitgebreide" visite komt over een paar weken zijn verjaardag (en die van mij) in ons nieuwe huis vieren. Uiteraard vierden wij zijn verjaardag vandaag wel in "kleine kring". Want ouder worden (of steeds een beetje minder jong ... het is maar net hoe je het uitlegt ;-)), is iets om dankbaar voor te zijn en iets wat het vieren waard is!
Daar hoort natuurlijk een lekkere taart bij. Dit keer een aardbeientaart zonder geraffineerde suikers. Geïnspireerd op de koninklijke taart die ik vorige week bakte. Mocht je nou ook iets te vieren hebben (iedere dag is een feestje waard, toch?) ... zo maak je de taart ...
Dit heb je nodig:
- 100 gram havermout
- 1 tl wijnsteenpoeder (of bakpoeder)
- 1 tl kaneel
- snufje zout
- 50 gram gesmolten roomboter
- 2 el honing
- 250 gram aardbeien
- 300 gram Griekse yoghurt
- 2 el honing
- 150 ml slagroom
- 4 blaadjes gelatine (of 8 gram Agar-Agar)
- 100 ml sinaasappelsap
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
- Maal de havermout fijn en vermeng met wijnsteenpoeder, kaneel en zout.
- Smelt de boter, roer de honing en het havermoutmengsel er door heen.
- Bekleed een kleine bakvorm met bakpapier, schep het mengsel erin en druk met de achterkant van een lepel goed aan.
- Bak dit ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat de bodem goed afkoelen (tot koelkasttemperatuur).
- Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Houd er 10 van gelijke grootte apart. Pureer de overige aardbeien.
- Roer de honing en de Griekse yoghurt door de aardbeienpuree.
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Klop de slagroom in een andere kom stijf.
- Schenk de sinaasappelsap in een steelpannetje en voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Verwarm tot alles is opgelost en laat dan afkoelen tot kamertemperatuur.
- Snijd de 10 apart gehouden aardbeien half door en zet ze rechtop tegen de rand van het bakblik op de gebakken havermoutbodem.
- Voeg het afgekoelde sinaasappelsap toe aan het aardbeien-yoghurt-mengsel. Roer goed door en voeg dan de slagroom toe. Spatel ook dit er goed doorheen.
- Giet het mengsel (voorzichtig) in de bakvorm.
- Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Dat ziet er lekker uit. Ik ga het recept eens uitproberen binnenkort. Ik denk dat ik ze hier wel mee kan verrassen. Groetjes Johanna.
BeantwoordenVerwijderenBen heel benieuwd hoe de taart bij jullie in de smaak valt.
VerwijderenDe smaak is niet heel zoet. Mochten jullie "zoetekauwers" zijn, dan is wat extra honing (of een andere zoetmaker) toevoegen misschien nodig.
Veel bakplezier!