Doorgaan naar hoofdcontent

Kerstwensen en een lekker diner

Kerstvakantie ... Boffen, want ik mag samen met de kinderen heerlijk genieten van twee weekjes "lekker aanrommelen". Voordat de vakantie begon, maakten we lekkere kerstchocolade voor de meesters en juffen. Erbij een mooie kerstkaart, geschilderd door zoon- en dochterlief.


Ook zin in zulke lekkere chocolaatjes?


Je hebt nodig:
  • 100 gram pure chocolade 
  • 30 gram roomboter
  • klein handje gehakte noten en/of rozijnen
  • vormpjes (dit keer gebruikten wij een kerstvorm, hier gebruikten wij een visjesvorm en hier een hartjesvorm)

Zo maak je het:
  • Smelt 3/4 deel van de chocolade au bain marie.
  • Zodra dit gesmolten is, pannetje van het vuur halen en de rest van de chocolade en boter erdoor roeren (door de warmte smelt dit ook; het geheel mag niet te heet worden, omdat dit de smaak niet ten goede komt).
  • Giet of schep het mengsel in de vorm en strijk dit glad met een spatel. 
  • Verdeel de noten en/of rozijnen erover. 
  • Goed af laten koelen en smullen maar ... of leuk verpakken en cadeau geven ;-).


Nog meer lekkers dit weekend! Ik had een date met de club van 4 en trakteerde hen op een lekker diner. De komst van gasten aan tafel is voor mij altijd een heel goede reden voor experimenten in de keuken! Mocht je ook "eters" krijgen, dan zijn dit zeker aanraders.


Focaccia met roomboter. Het recept komt van "Uit de keuken van Levine"; een site vol heerlijke broodrecepten.


Lasagne bolognese met bechamelsaus. De inspiratie komt van "Uit Pauline's keuken". De salami laat ik altijd achterwege. Naast de gezeefde tomaten voeg ik ook een blikje tomatenblokjes toe. Als kruiden gebruik ik de mix van "Lekker & simpel". Een beetje van dit en dat en een beetje van mijzelf dus ;-)


En als toetje Panna cotta uit het boek "Uit Pauline's keuken". Ik maakte er frambozensaus bij (100 gram diepvriesframbozen verwarmen met een tl citroensap en el honing, beetje in laten koken en vlak voor het serveren over de panna cotta gieten).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!

Gebreide pompoen (met patroon)

Na het prachtige schoolreisjes-weer van afgelopen woensdag, hebben we vandaag echt herfstweer. (Tussen twee haakjes ... ik mocht met de kinderen mee op schoolreis. We genoten van een geweldige dag. Heel geslaagd!) Ook in de natuur zie je al herfstverschijnselen. De avonden worden merkbaar korter, vorige week was het mistig toen ik onderweg was naar mijn werk en de dauw was prachtig zichtbaar op de vrouwenmantel in de achtertuin. Naast kerst vind ik dat de herfst zich ook zo goed leent voor leuke decoraties en "hoekjes" in huis. Ik mag ons huis graag in herfstige sferen brengen. Ieder jaar zijn er terugkerende decoraties en ook ieder jaar wel iets nieuws. Vorig jaar haakte ik een herfstblad dat ook dit jaar een mooi plekje gaat krijgen in ons raamwerk . Ook de paddenstoel ga ik weer een leuk plekje geven. Onder het label herfst vind je meer. Dit jaar breide ik voor het eerst een herfstdecoratie. De gebreide pompoen staat alvast gezellig te wezen op één van de ta...

Havermoutkoek

Op zoek naar lekkers (zonder geraffineerde suikers) kwam ik op het wereld wijde web allerlei heerlijkheden tegen. Ik voegde er een beetje fantasie van mijzelf aan toe en ... voilà, daar kwam een heerlijke havermoutkoek uit de oven! Dit heb je nodig:  150 gr. havermout 150 gr. volkorenmeel 100 gr. geraspte kokos 75 gr. rozijnen 50 gr. gehakte noten 1 appel (geschild en in kleine stukjes gesneden) rasp van een sinaasappelschil 1 tl kaneel snufje zout 5 el appelstroop 2 el honing 2 el water 150 gr. gesmolten boter Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 180 (hetelucht: 160) graden Celsius.  Vet een bakblik in of bekleed het blik met bakpapier. Meng alle droge ingrediënten  in een kom. Meng alle natte ingrediënten  in een andere kom. Alles goed door elkaar mengen en verdelen over het bakblik. Bak dit ongeveer 15 minuten in de oven. Na het bakken een klein beetje af laten koelen en met een spatel in stukken verdelen.  In ee...