Doorgaan naar hoofdcontent

Hij komt, hij komt ...

Hij komt, hij komt ... nog één nachtje slapen ... Dochterlief is al verwachtingsvol aan het aftellen met haar zelfgemaakte aftelkalender. 



Hij komt, hij komt ... en daarom bakten wij vanmiddag gevulde speculaas (zonder geraffineerde suikers) en maakten we een amandel-speculaas-smoothie. Dat laatste was niet gepland, maar omdat de yoghurt op was, maakten we van de nood een deugd en flansten we dit lekkere toetje in elkaar. Boffen!



De inspiratie voor de gevulde speculaas komt van hier. Omdat ik niet alle ingrediënten van dat recept in huis had, bedacht ik onze eigen variant. 



Je hebt nodig:
  • 100 gram amandelen
  • 150 gram dadels
  • 1 tl citroensap
  • 250 gram volkorenmeel
  • 125 gram gesmolten boter
  • 1 ei 
  • 2 el speculaaskruiden
  • 1 el wijnsteenpoeder / bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 à 2 el karnemelk, melk of sojamelk 
  • optioneel: 12 blanke amandelen (om te decoreren)

Zo maak je het:
  • Laat de dadels minstens een uur weken in water.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht: 160 graden).
  • Hak voor de amandelspijs 100 gram dadels en 100 gram amandelen fijn in de keukenmachine. Voeg de citroensap toe. Het wordt een plakkerig geheel, voeg eventueel een eetlepel water toe.
  • Bekleed een bord (ter grote van je bakblik) met folie en verspreid de amandelspijs als een soort plak over het bord. Zet dit in de koelkast.
  • Splits het ei en hak de overige dadels fijn.
  • Kneed de volkorenmeel, dadels, boter, eiwit, speculaaskruiden, wijnsteenpoeder en zout goed door elkaar tot een grote bal. Voeg eventueel 1 of 2 el melk toe als het deeg te kruimelig is.
  • Vet een kleine springvorm in met wat boter of bekleed het blik met bakpapier.
  • Verdeel de helft van het deeg over de bodem, leg de plak amandelspijs er op en verdeel de andere helft van het deeg hierover. 
  • Bestrijk met eigeel en decoreer met de 12 amandelen.
  • Zet dit ongeveer 25 minuten in de oven.


Reacties

  1. Ach......wat ziet het er allemaal schattig uit. Leuk tafereeltje!! Het smaakt natuurlijk voortreffelijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Populaire posts van deze blog

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!

Afscheidscadeautjes

De vakantie staat voor de deur ... In mijn vorige blogpost schreef ik over de tas als afscheidscadeau voor de bijzondere juf van zoonlief. Ik maakte nog veel meer afscheids- en bedankcadeautjes! Afscheidscadeautjes voor mijn collega's. Na de zomervakantie wacht een nieuwe uitdaging (lees het hier) . Ik wilde graag zelf iets maken voor mijn collega's. Ze kennen mij toch als een creatieve collega ;-). Om hen veel geluk voor de toekomst te wensen, haakte ik heeeeel veel gelukspoppetjes. Een beetje geluk kan iedereen gebruiken en aangezien gelukt heel onwiskundig is ... je moet het namelijk delen om te vermenigvuldigen ... een toepasselijk cadeautje. Van twee houten kralen, een sleutelhangerring en allemaal verschillende kleuren katoen maakte ik deze gelukgspoppetjes. Terwijl ik aan het haken was, bedacht ik mij dat het ook leuke cadeautjes zijn voor de meesters en juffen om hen te bedanken voor het leuke schooljaar (net als voorgaande jaren) . Dus ...

Havermoutkoek

Op zoek naar lekkers (zonder geraffineerde suikers) kwam ik op het wereld wijde web allerlei heerlijkheden tegen. Ik voegde er een beetje fantasie van mijzelf aan toe en ... voilà, daar kwam een heerlijke havermoutkoek uit de oven! Dit heb je nodig:  150 gr. havermout 150 gr. volkorenmeel 100 gr. geraspte kokos 75 gr. rozijnen 50 gr. gehakte noten 1 appel (geschild en in kleine stukjes gesneden) rasp van een sinaasappelschil 1 tl kaneel snufje zout 5 el appelstroop 2 el honing 2 el water 150 gr. gesmolten boter Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 180 (hetelucht: 160) graden Celsius.  Vet een bakblik in of bekleed het blik met bakpapier. Meng alle droge ingrediënten  in een kom. Meng alle natte ingrediënten  in een andere kom. Alles goed door elkaar mengen en verdelen over het bakblik. Bak dit ongeveer 15 minuten in de oven. Na het bakken een klein beetje af laten koelen en met een spatel in stukken verdelen.  In ee...