Hij komt, hij komt ... nog één nachtje slapen ... Dochterlief is al verwachtingsvol aan het aftellen met haar zelfgemaakte aftelkalender.
Hij komt, hij komt ... en daarom bakten wij vanmiddag gevulde speculaas (zonder geraffineerde suikers) en maakten we een amandel-speculaas-smoothie. Dat laatste was niet gepland, maar omdat de yoghurt op was, maakten we van de nood een deugd en flansten we dit lekkere toetje in elkaar. Boffen!
De inspiratie voor de gevulde speculaas komt van hier. Omdat ik niet alle ingrediënten van dat recept in huis had, bedacht ik onze eigen variant.
Je hebt nodig:
Zo maak je het:
Hij komt, hij komt ... en daarom bakten wij vanmiddag gevulde speculaas (zonder geraffineerde suikers) en maakten we een amandel-speculaas-smoothie. Dat laatste was niet gepland, maar omdat de yoghurt op was, maakten we van de nood een deugd en flansten we dit lekkere toetje in elkaar. Boffen!
De inspiratie voor de gevulde speculaas komt van hier. Omdat ik niet alle ingrediënten van dat recept in huis had, bedacht ik onze eigen variant.
Je hebt nodig:
- 100 gram amandelen
- 150 gram dadels
- 1 tl citroensap
- 250 gram volkorenmeel
- 125 gram gesmolten boter
- 1 ei
- 2 el speculaaskruiden
- 1 el wijnsteenpoeder / bakpoeder
- snufje zout
- 1 à 2 el karnemelk, melk of sojamelk
- optioneel: 12 blanke amandelen (om te decoreren)
Zo maak je het:
- Laat de dadels minstens een uur weken in water.
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht: 160 graden).
- Hak voor de amandelspijs 100 gram dadels en 100 gram amandelen fijn in de keukenmachine. Voeg de citroensap toe. Het wordt een plakkerig geheel, voeg eventueel een eetlepel water toe.
- Bekleed een bord (ter grote van je bakblik) met folie en verspreid de amandelspijs als een soort plak over het bord. Zet dit in de koelkast.
- Splits het ei en hak de overige dadels fijn.
- Kneed de volkorenmeel, dadels, boter, eiwit, speculaaskruiden, wijnsteenpoeder en zout goed door elkaar tot een grote bal. Voeg eventueel 1 of 2 el melk toe als het deeg te kruimelig is.
- Vet een kleine springvorm in met wat boter of bekleed het blik met bakpapier.
- Verdeel de helft van het deeg over de bodem, leg de plak amandelspijs er op en verdeel de andere helft van het deeg hierover.
- Bestrijk met eigeel en decoreer met de 12 amandelen.
- Zet dit ongeveer 25 minuten in de oven.
Ach......wat ziet het er allemaal schattig uit. Leuk tafereeltje!! Het smaakt natuurlijk voortreffelijk.
BeantwoordenVerwijderen