Doorgaan naar hoofdcontent

Feestrepen

HOERA! Zoonlief is gisteren 8 jaar geworden. Vorige week bakten we mueslirepen. Ik combineerde het recept dat ik van een vriendin kreeg met het recept van deze havermoutkoek en gaf er nog een twist aan.



Heerlijk, vond hij deze mueslirepen. Dus wilde hij die graag trakteren op school. Terwijl wij samen heel veel repen bakten, vertelde hij dat een vriendje wel eens mueslirepen uit de winkel mee naar school had met chocoladestrepen erop. Dat leek hem ook wel wat. Om de repen extra feestelijk te maken, toverden we er ook nog chocoladestrepen op.



Ook zin gekregen in deze lekkere feestrepen? Dit heb je nodig:
  • 100 gr havermout
  • 50 gr gemende noten
  • 50 gr rozijnen
  • 2 el zonnebloem- en/of pompoenpitten
  • 1 el lijnzaad
  • 1 el kaneel
  • 4 el kokos
  • 1 kleine banaan
  • 1 el honing
  • 1 el appelstroop
  • 30 gr gesmolten roomboter 
  • 1 tl vanille extract
  • Optioneel: ongeveer 25 gr chocolade (zonder geraffineerde suikers) + 10 gr boter voor de chocoladestrepen

(Je kunt volop variëren met de ingrediënten. Noten, pitten, kokos en vanille extract kunnen weggelaten worden. Je kunt ook dadels of stukjes appel toevoegen ...)

Zo maak je het:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht: 160 graden).
  • Meng alle droge ingrediënten in een kom.
  • Snijd de banaan in plakjes en prak met een vork tot een papje.
  • Voeg alle natte ingrediënten bij de banaan en roer door elkaar.
  • Voeg de natte en droge ingrediënten bij elkaar en meng dit goed.
  • Vet een cakeblik in met boter/olie of bekleed hem met bakpapier.
  • Doe het mengsel in het cakeblik en druk het heel stevig (!) aan met de achterkant van een lepel.
  • Bak dit ongeveer 25 minuten in de oven.
  • Laat de plak heel even afkoelen, haal hem uit het cakeblik en snijd - als hij nog warm is - in 10 repen. (Als je de plak helemaal af laat koelen, kun je minder goed mooie repen snijden.)
  • Optioneel: Smelt de chocolade met de boter au-bain-marie. Neem met een lepel een schep gesmolten chocolade, beweeg de lepel ongeveer 10 cm boven de mueslirepen heen en weer voor chocoladestrepen.
Bewaren kan in een goed afgesloten koektrommel. Repen zonder chocolade kun je ook invriezen om op een later moment van te smullen. (Met chocolade heb ik nog nooit uitgeprobeerd; kan misschien ook wel ...)

Reacties

  1. Wat waren ze lekker!!!!
    Zoonlief heeft opa en oma er op getrakteerd bij de thee tijdens onze oppasdag.
    Het was smullen samen.

    je trouwe volger

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Populaire posts van deze blog

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!

Afscheidscadeautjes

De vakantie staat voor de deur ... In mijn vorige blogpost schreef ik over de tas als afscheidscadeau voor de bijzondere juf van zoonlief. Ik maakte nog veel meer afscheids- en bedankcadeautjes! Afscheidscadeautjes voor mijn collega's. Na de zomervakantie wacht een nieuwe uitdaging (lees het hier) . Ik wilde graag zelf iets maken voor mijn collega's. Ze kennen mij toch als een creatieve collega ;-). Om hen veel geluk voor de toekomst te wensen, haakte ik heeeeel veel gelukspoppetjes. Een beetje geluk kan iedereen gebruiken en aangezien gelukt heel onwiskundig is ... je moet het namelijk delen om te vermenigvuldigen ... een toepasselijk cadeautje. Van twee houten kralen, een sleutelhangerring en allemaal verschillende kleuren katoen maakte ik deze gelukgspoppetjes. Terwijl ik aan het haken was, bedacht ik mij dat het ook leuke cadeautjes zijn voor de meesters en juffen om hen te bedanken voor het leuke schooljaar (net als voorgaande jaren) . Dus ...

Havermoutkoek

Op zoek naar lekkers (zonder geraffineerde suikers) kwam ik op het wereld wijde web allerlei heerlijkheden tegen. Ik voegde er een beetje fantasie van mijzelf aan toe en ... voilà, daar kwam een heerlijke havermoutkoek uit de oven! Dit heb je nodig:  150 gr. havermout 150 gr. volkorenmeel 100 gr. geraspte kokos 75 gr. rozijnen 50 gr. gehakte noten 1 appel (geschild en in kleine stukjes gesneden) rasp van een sinaasappelschil 1 tl kaneel snufje zout 5 el appelstroop 2 el honing 2 el water 150 gr. gesmolten boter Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 180 (hetelucht: 160) graden Celsius.  Vet een bakblik in of bekleed het blik met bakpapier. Meng alle droge ingrediënten  in een kom. Meng alle natte ingrediënten  in een andere kom. Alles goed door elkaar mengen en verdelen over het bakblik. Bak dit ongeveer 15 minuten in de oven. Na het bakken een klein beetje af laten koelen en met een spatel in stukken verdelen.  In ee...