vrijdag 10 maart 2017

Boterkoek met of zonder kokos

In het weekend bak ik geregeld een boterkoek. Vaak samen met één van mijn keukenhulpen. Eenvoudig om te maken en heerlijk om van te smullen. De ene keer gewoon naturel, maar ook vaak met kokos of een vleugje sinaasappel.


De hoogste tijd om dit heerlijke recept ook eens met jullie te delen! Bijkomend voordeel: ik kan het zelf ook gemakkelijk terugzoeken als ik wil gaan bakken ;-).


Dit heb je nodig voor boterkoek met kokos:
  • 175 gram zachte roomboter
  • 150 gram rietsuiker 
  • 200 gram bloem
  • snufje zout
  • 25 gram + 20 gram kokos
  • 1 losgeklopt ei

Zo maak je de boterkoek:
  • Vet een boterkoekvorm in met boter en bestrooi met wat bloem.
  • Meng in een kom de gezeefde bloem met de suiker, 25 gram kokos en het snufje zout.
  • Doe de boter en de helft van het ei erbij. Meng het geheel goed door elkaar met een vork en kneed dan nog even kort met de hand tot een mooie bal.
  • Duw gelijkmatig uit in de vorm en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel.
  • Laat dit ongeveer een half uurtje rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius (hetelucht: 150 graden).
  • Bestrooi de boterkoek met de rest van de kokos (heel lichtjes aandrukken met de vingertoppen).
  • Bak in de oven in ongeveer 25 tot 30 minuten tot de bovenkant lichtbruin kleurt.
  • Aflaten koelen en in puntjes snijden ... mmmmm!


Variatietips:
  • Voor een naturel-variant laat je de kokos achterwege, bestrijk je de boterkoek voordat hij in de oven gaat met de andere helft van het losgeklopte ei en kerf je er met een mes een ruitpatroon in.
  • Voor boterkoek met een vleugje sinaasappel, laat je ook de kokos achterwege en voeg je tegelijk met de boter de rasp van een sinaasappel toe. Bestrijk net als de naturel-variant de bovenkant met ei en voorzie van een ruitpatroon. 

4 opmerkingen:

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...