vrijdag 13 januari 2017

Januari & een recept


Januari ... de maand waarin bij ons thuis de kaarsjes naast de bloembolletjes staan. De gezellige kaarsjes van de donkere wintermaanden naast de frisse bolletjes van een nieuw begin ... 


Deze bolletjes zette ik in een "bloempot" van spijkerstof. Net als de stoere pennenblikjes gemaakt van een broekspijp. 



Ook mijn naaikamer voorzag ik van wat gezelligheid!




Het stond zo leuk
de kerstster voor het raam. Ik haakte nog een keer dit hart. Nu met dubbele draad en haaknaald 10. Zodat er weer iets moois voor het raam hangt.


Zoonlief gaat op vrijdagmiddag naar school, maar dochterlief heeft dan nog een vrije middag. "Na de zomervakantie niet meer, hè mam," zei ze vanmiddag. "Niks aan ..." We vinden het reuze gezellig om dan samen wat te bakken voor het weekend. 


Vanmiddag bedachten we een variant op de speculaascake. De boekweitmeel die ik in dit recept gebruikte, gaf zo'n heerlijke smaak en structuur aan de cake. Dat smaakte naar meer en in dit geval naar een variant passend bij deze tijd van het jaar. We maakten een appel-kaneel-cake (zonder geraffineerde suikers). 


En natuurlijk proefden we een stukje bij de thee toen zoonlief uit school kwam ... mmmmm!

Dit heb je nodig (voor een kleine cake):

  • 125 gram zachte roomboter
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 eieren
  • 75 gram boekweitmeel
  • 50 gram volkorenmeel
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout
  • 1 appel (geschild en in kleine blokjes)

Zo maak je de appel-kaneel-cake:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius (hetelucht: 140 graden).
  • Mix de boter zacht. Voeg de suiker toe en mix tot een romig geheel.
  • Voeg de eieren toe en mix het luchtig.
  • Meng de twee soorten meel, bakpoeder, kaneel en snufje zout door elkaar.
  • Voeg dit toe aan het boter-suiker-mengsel en mix nog even kort door.
  • Meng 3/4 deel van de appelblokjes door het beslag.
  • Vet een klein cakeblik in met boter, bestuif met bloem en doe het beslag in de vorm. 
  • Decoreer met nog enkele stukjes appel. ("Net als in dat filmpje van die mevrouw, mam. Dat je kunt zien wat er inzit." Die mevrouw = Pauline van Uit Pauline's keuken.)
  • Zet dit in de voorverwarmde oven voor ongeveer 50 minuten.


6 opmerkingen:

  1. Leuke decoratie, die bloembolletjes! Voor mij mag het ook al bijna lente zijn!
    En wat gezellig, zo met de dochter bakken... Ziet er heerlijk uit!
    Fijn weekend, Sigrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ziet er heerlijk uit, leuke deco met weinig groot resultaat:D

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het recept heb ik opgeslagen op Pinterest, voor later. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bloembollen zijn altijd leuk. En zo in die glazen potten vind ik ze het mooist. Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lekker he, een beetje rommelen in huis. Als de kerstspullen de deur uit gaan, heb ik altijd de behoefte om de huiskamer op een andere manier gezellig te maken. De bloembolletjes zijn erg leuk, lekker fris groen. Geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja, die bloembolletjes zijn echt leuk, ik denk dat ik ze hier ook maar eens ga neerzetten.
    En je hart, voor voor het raam, MOOI!!!!
    Wij bakken ook regelmatig wat lekkers, (ondanks dat we een bakkerij Bart hebben, hi hi), afgelopen vrijdag bv nog, een bananenbrood, en.....ook naar een recept van "die mevrouw"😉

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...