zondag 30 oktober 2016

Van spijkerbroek tot cadeautjes

De school van onze kinderen is verhuisd naar een ander gebouw. Veel werk is er verzet om dat gebouw fris, mooi en eigentijds te maken. Helemaal toegespitst op het onderwijs anno 2016. 


Om nooit lang naar de nieuwe schoolsleutel te hoeven zoeken, maakte ik voor de juffen en meester een sleutelhanger passend bij de nieuwe naam van de school. Aan de ene kant gebruikte ik stukjes leer en voor de andere kant gebruikte ik een oude spijkerbroek.


Een zeer gewaardeerd aardigheidje. Leuk om te maken en leuk om weg te geven!


En van de andere spijkerbroekpijp maakte ik knisper labeldoekjes voor twee nieuwe wereldwondertjes met hun naam erop. Ook iets wat ik altijd erg leuk vind om te maken en eigenlijk altijd goed ontvangen wordt door de kersverse ouders. Vooral als ze een persoonlijk tintje hebben met de babynaam erop. Net als hier.



zaterdag 29 oktober 2016

Cupcakes met speltmeel (zonder geraffineerde suikers)

Vorige week bakten we een heerlijke stroopwafeltaart voor de verjaardag van de kids. Eén van de kleine gasten die kwam, eet net als dochterlief zo min mogelijk geraffineerde suikers. Daarnaast is er nog een aantal producten dat vermeden wordt. Terwijl de winkels al gesloten waren, bedacht ik mij dat ik hem ook met wat lekkers wilde verrassen ... Ik bladerde wat tussen mijn recepten, dook de keukenkastjes in, mixte het één en ander in een beslagkom en toverde een uurtje later deze cupcakes uit de oven. Gelukt ... Joepie!


Zeker voor herhaling vatbaar. De kans is groot dat het kladbriefje binnenkort bij het oud papier belandt, daarom typ ik het recept hier uit. Ook voor jou, mams, kun jij ze ook bakken!

Dit heb je nodig:
  • 200 gram speltbloem
  • 1 el wijnsteenbakpoeder
  • 150 gram kokosbloesemsuiker
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 180 ml karnemelk
  • 1 ei
  • 1 tl kaneel
  • 1 grote appel

Zo maak je de cupcakes:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (tip van Rudolph van Veen: bak cupcakes niet op de hete lucht-stand van je oven; de cakejes vormen mooier als je op de "gewone stand" bakt ...)
  • Meng de speltmeel, het bakpoeder en de kokosbloesemsuiker in een kom.
  • Meng in een andere kom de zonnebloemolie, karnemelk en het ei.
  • Mix de natte en droge ingrediënten goed door elkaar.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes. 
  • Bestrooi de appel met kaneel en meng door het beslag.
  • Vul 10 (voor wat grotere cupcakes) of 12 (voor kleinere versies) papieren vormpjes met het beslag.
  • Bak ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven. 


Lekker smullen natuurlijk, maar een paar cakejes bewaren kan ook heel goed ... in de diepvries! Als wij naar een feestje gaan, pakken we geregeld iets uit de diepvries om mee te nemen voor dochterlief. Reuze handig om wat lekkers op voorraad te hebben.

vrijdag 21 oktober 2016

Feestelijke rokjes (met tutorial)

Dochterlief nodigde alle meisjes uit groep 4 uit voor haar verjaardagsfeestje. Dit jaar geen jongens op het partijtje, want ze verwachtte dat de jongens uit haar klas een rokje maken niet zo leuk zouden vinden ... hihihi ... ik denk dat ze daarin wel gelijk heeft.

We maakten rokjes, versierden T-shirts en hielden een modeshow. Wat was het gezellig. Ze genoten volop. (Ik ook!) Heerlijk! 



Een korte, bondige tutorial voor wie ook een feestelijk rokje wil maken ...
  1. Knip een stuk elastiek van 25 mm breed ter grootte van de taille van het kind af. 
  2. Maak hiervan een cirkel door de uiteinden van het elastiek aan elkaar te naaien met een zigzak-steek.
  3. Knip ongeveer 20 stroken van 75 cm lang en 4 cm breed.
  4. Vouw een strook dubbel, leg hem onder het elastiek, haal de beide uiteinden van de strook door de lus die dan ontstaat en trek aan.
  5. Knoop rondom het elastiek zoveel stroken dat de hele cirkel bedekt is.

En klaar is je feestelijke rokje!





dinsdag 18 oktober 2016

Stroopwafeltaart


In mijn blogberichtje van 1 oktober was al te lezen dat er meerdere feestjes op het programma staan in oktober. Zoon- en dochterlief bedachten twee jaar geleden dat voor de familie hun verjaardag samen vieren wel handig zou zijn. Ik zei geen "nee" en de familie vindt het volgens mij ook helemaal niet erg ;-). Dus dit jaar weer een twee-in-één-feestje met uiteraard wel allebei een eigen taart. Opa had een slagroomtaart gewonnen bij de bakker en verblijdde zoonlief met deze taart.

Een stroopwafeltaart was de grote wens van dochterlief. Voor mij de uitdaging om er één zonder geraffineerde suikers te maken. De biologische winkel hielp mij heel goed met de juiste stroopwafels. De rest van de uitdaging was goed te doen!


Ook zin in zo'n overheerlijke taart? Dit heb je nodig:
  • 8 stroopwafels (zonder geraffineerde suikers, bijvoorbeeld Billy's Farm Spelt Honingwafels) 
  • 100 gram havermout
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout
  • 50 gram gesmolten roomboter
  • 2 el honing
  • 400 ml slagroom
  • 2 zakjes slagroomversteviger (Klopfix)
  • 600 gram roomkaas (Monchou)
  • 4 el honing
  • 1 tl kaneel

Zo maak je de taart:
  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius (hetelucht: 150 graden)
  • Steek vormpjes uit de stroopwafels om de zij- en bovenkant te versieren. Hak de rest fijn. (Als je wat meer stroopwafeltjes wilt om de bovenkant te versieren, koop dan 2 pakjes van deze overheerlijke stroopwafels en gebruik er 12 voor de taart.)
  • Maal de havermout fijn en vermeng met stroopwafelkruimels, kaneel en zout.
  • Smelt de boter, roer de honing en het havermout-stroopwafel-mengsel er door heen.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier, schep het mengsel erin en druk met de achterkant van een lepel goed aan.
  • Bak dit ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • De stroop is gesmolten in de oven. Druk de bodem nog wat extra aan om er een mooi geheel van te maken.
  • Laat de bodem goed afkoelen (tot koelkasttemperatuur).
  • Klop de slagroom met de klopfix goed stijf.
  • Roer de roomkaas los met de honing en kaneel.
  • Mix de slagroom en roomkaas goed door elkaar heen.
  • Zet een aantal stroopwafeltjes tegen de zijkant van de bakvorm en schep hier vervolgens voorzichtig het slagroom-roomkaas-mengsel in.
  • Laat dit minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Decoreer de taart vervolgens met de rest van de stroopwafeltjes.

Smullen maar!


vrijdag 14 oktober 2016

Pizza-twisters

Nog bedankt voor jullie reacties op mijn vorige berichtje. Leuk om te lezen dat er meer vaders zijn waarvan het talent niet bij de haren van de dochters ligt ;-). Ik heb een super mooie week gehad in Ierland ... veel inspiratie opgedaan, stof tot nadenken voor mijn werk, cultuur, natuur en Ierse Guinness geproefd. Een waardevolle week!



Deze week was de verjaardag van dochterlief. En uiteraard mocht ze ook op school trakteren. Dit jaar maakten we pizza-twisters. De ingrediëntenlijst is kort. Veel geduld bij het maken is wel nodig!

Dit heb je nodig:
  • 500 gram tarwemeel
  • 300 ml water
  • 9 gram zout
  • 10 gram gist
  • 2 el (zonnebloem)olie
  • 150 gram rode pesto
  • 100 gram ham in dunne plakjes
  • 150 gram geraspte kaas

Zo maak je het:
  • Van het meel, water, zout, gist en olie maak je pizzadeeg. Ik laat mijn broodbakmachine het kneedwerk en de 1e rijs doen. Heb je geen broodbakmachine kijk dan hier voor broodbaktips.
  • Na de eerste rijs rol je het deeg uit tot een lap van 60x30 cm. Ik doe dat op een schoon werkblad waarop ik wat zonnebloemolie doe tegen het plakken.
  • Eén helft (van 15x60 cm) smeer je royaal in met rode pesto. Op de andere helft doe je een klein beetje pesto, zodat het mooi plakt straks.
  • Verdeel de plakjes ham over de ene helft.
  • Strooi vervolgens de kaas erover.
  • Klap de "lege" helft over de "gevulde" helft heen.
  • Snijd 30 repen van 2 cm breed (de repen zijn ongeveer 15 cm lang).
  • Draai beide uiteinden tegengesteld (net zo als je een handdoek uitwringt) en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Laat dit nog ongeveer 30 minuten rijzen.
  • Verwarm onder tussen de oven voor op 220 graden Celcius (hetelucht: 200 graden).
  • Bak de pizza-twisters ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Tip: Je kunt de pizza-twisters ook van kant-en-klaar pizzadeeg maken (dit vind je in de koeling van de supermarkt). Het draaien van de twisters vraagt dan nog wel het nodige geduld, maar lang wachten tijdens het rijzen is dan niet nodig.


Voor de meesters en juffen deden we een zakje soep bij de pizza-twister om lekker op te snoepen tijdens de lunch.




Zo leuk ... dochterlief vond alleen de bekertjes nog een beetje saai. Er moest nog wat meer versiering bij. Iets van vlaggetjes ofzo. Ze ging op zoek naar dingen die ze kon gebruiken. Van roerstaafjes en washi-tape (en een piep klein beetje hulp van mij) maakte ze er vrolijke vlaggetjes bij. En toen was de traktatie naar haar wens. Heerlijk die eigen inbreng.


zaterdag 1 oktober 2016

Feestjurk


Vanochtend trok dochterlief het blaadje van 30 september van de kalender. "Yes, het is oktober", zei ze vervolgens. Dochter- en zoonlief worden in deze maand al weer 7 en 9 jaar. Waar blijft de tijd, denk ik bij het horen van deze leeftijden. Times flies ...

Vorige week viel er een dikke speelgoedgids op de deurmat. Deze gids wordt hier in huis niet geassocieerd met de decembermaand, maar wordt gebruikt om verlanglijstjes voor de verjaardagen te maken. Heerlijk! En nog wel even zo relaxed ...

Heel wat keren maakte ik een bloes met cijfer erop voor zoonlief. Dit jaar kochten we voor zoonlief leuke feestkleren. Hij zag de trui in de winkel hangen, pakte hem uit het rek, hield hem eens voor en concludeerde dat het een "gave trui" was. Erbij een stoere spijkerbroek en hij is er helemaal klaar voor.


Voor dochterlief ging ik met de naaimachine aan de slag. Het stofje kocht ik op het Stoffenspektakel. De basis voor het jurkje is hetzelfde als hier. Er kwam een leuke foto voorbij van een gekocht jurkje. Het was op FB of Pinterest. Iemand vroeg naar de herkomst van het stofje. Mij spraken de brede mouwboorden en de iets versmalde boord onderaan het jurkje in combinatie met het koordje in de middel aan. Dus verbasterde ik het basispatroon tot deze feestjurk voor dochterlief.


Erbij een leuke haarband (volgens haar patroon). Naast de verjaardagen staat ook de schoolfotograaf op het programma in oktober. En dat geeft dit jaar een kleine uitdaging. Komende week ga ik op studiereis naar Ierland. Een mooie kans die voorbij kwam op mijn werk en waar ik ontzettend veel zin in heb. Maar ja, de haren van dochterlief ... De talenten van manlief liggen niet bij mooie haar-creaties maken. De oplossing voor de komende week is een haarband! Dat moet goed komen ;-).


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...