zondag 20 maart 2016

Palmpasenhaantjes


Inmiddels begint het een beetje traditie te worden:
Op de vrijdag voor Palmzondag op school een Palmpasenstok versieren, 
samen met de klasgenootjes in een mooie optocht rond de school en in het verzorgingshuis liedjes zingen
en tussen de middag thuis het haantje op smullen. 
Voor de Palmpasenoptocht op zondag in de kerk bakken we dan vervolgens zelf een nieuw haantje! 
Net als in 2014 en 2015 gingen we ook dit jaar weer zelf aan de slag ...



Dit jaar werden het rozijnen-chocolade-haantjes. Ook een heerlijk recept voor bolletjes in het weekend. 


Dit heb je nodig:
  • 275 gram volkoren tarwemeel
  • 200 gram tarwebloem
  • 9 gram gist
  • 9 gram zout
  • 1 tl kaneel
  • 20 gram honing
  • 30 gram gesmolten roomboter
  • 160 gram karnemelk
  • 130 gram water
  • 100 gram rozijnen (15 minuten weken in lauw water, goed uitlaten lekken en droog deppen met keukenpapier)
  • 50 gram cocoa nibs (of grof gehakte pure chocolade)
  • zonnebloemolie om handen en werkplek in te vetten
  • eventueel zachte roomboter voor na het bakken

Zo maak je het:
  • Zelf gebruik ik de broodbakmachine voor het kneden. Eerst alle natte ingrediënten in de kom en vervolgens alle droge ingrediënten (behalve de rozijnen en cocoa nibs). Maak een kuiltje voor de gist en een kuiltje voor het zout, zodat ze niet direct met elkaar in aanraking komen. Laat de machine het kneedwerk doen. 
  • Je kunt ook alle ingrediënten met de hand kneden. Kneed zeker 20 minuten. Hier lees je allerlei tips over goed kneden.
  • Laat het deeg vervolgens een kwartiertje rusten.
  • Kneed de rozijnen en cocoa nibs door het deeg. Tips lees je hier.
  • Vet een kom lichtjes in met zonnebloemolie, leg het deeg erin en draai een keer rond, zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af met een schone theedoek of plastic folie en laat 60 minuten rijzen.
  • Druk de lucht uit het deeg en laat het deeg (afgedekt) een kwartier rusten.
  • Verdeel het deeg in 4 porties als je er haantjes van gaat maken of in 12 porties als je kleine bolletjes wilt maken.
  • Leg de haantjes en/of bolletjes op bakpapier op een rooster en dek af met plactic folie. Laat gedurende 60 minuten voor de tweede keer rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Bak de haantjes en/of bolletjes gedurende 15 à 20 minuten.
  • Bestrijk uit de oven eventueel met wat zachte roomboter. Af laten koelen en dan lekker smullen. Heerlijk met roomboter en appelstroop ... mmmmm!


vrijdag 18 maart 2016

Feest & (suikervrije) appeltaart met havermout

FEEST! Allemaal feestmaaksels in deze blogpost!


Een heerlijke verjaardagstaart ... (suikervrije) appeltaart met havermout. Vandaag trakteerde ik mijn verjaardagsgasten op deze taart, maar natuurlijk ook lekker op alle andere dagen in het jaar ;-).


Je hebt nodig:
  • 125 gram volkoren meel
  • 75 gram havermout
  • 100 gram gesmolten roomboter
  • 125 gram honing
  • 1 ei
  • 2 el kaneel
  • snufje zout
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram grof gehakte noten
  • 4 appels

Zo maak je het:
  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
  • Meng de volkorenmeel, havermout, roomboter, honing, het ei, 1 el kaneel en het snufje zout goed door elkaar.
  • Bekleed het bakblik met bakpapier. 
  • Verdeel het deeg over de bodem.
  • Verdeel de rozijnen en noten over de bodem.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in stukjes.
  • Meng de appels in een kom met 1 el kaneel.
  • Verdeel de appels over de rozijnen en noten.
  • Bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar.
  • Serveer eventueel met een dotje slagroom ... mmmmm!


Ook smulden we van heerlijke tomatensoep volgens het recept dat ik op haar blog vond. Ik bof ... de pan ging niet helemaal leeg. Morgen nog een keer soep!


De juffen vierden ook hun verjaardagen vandaag! Voor de juf van dochterlief maakte ik hetzelfde als voor de andere juf van dochterlief die toen haar verjaardag vierde



Voor de juf van de andere klas die vandaag ook haar verjaardag vierde, haakte ik dit schattige kippetje. Het patroontje komt van hier


Dochterlief maakte er prachtige verjaardagskaarten bij.


Tot slot nog een snufje voorjaar ... Fijn weekend allemaal!


maandag 14 maart 2016

Jurkje (excl. bruine benen en warme temperaturen)


De bruine benen en warme temperaturen moeten jullie er zelf nog even bij denken ... het eerste voorjaarsjurkje van 2016 voor mijzelf is af! 



Als basis gebruikte ik het patroon voor een top uit Ottobre 2/2015. Ik verlengde hem volgens het patroon van dit jurkje uit Ottobre 5/2015. De stof kocht ik hier toen ik ook deze stof kocht.



Het vestje scoorde ik pas tijdens een bezoekje aan Amsterdam. Qua kleur op de gok gekocht. Ik had dit keer geen lapje in mijn tas gestopt. De gok pakte perfect uit. Op de foto's niet zo goed te zien, maar het vestje is precies dezelfde kleur als het stipje op het jurkje. Love it!



dinsdag 1 maart 2016

Voorjaarssetje

Het is al weer maart. En maart roert zijn staart ... Hoewel we onze winterkleding nu nog heel goed aan kunnen hebben, beginnen de voorjaarskriebels bij mij ook altijd al wel te komen in deze maand. Bijna altijd komt er een nieuw stelletje voor mijn verjaardag in maart. Vaak zelfgemaakt (klik! en klik!) en een andere keer gewoon uit de winkel.

Vrijdagavond scoorde ik een aantal leuke stofjes bij Dinie Kleine. Of "mijn" stofjes nog kledingstukken worden voor mijn verjaardag weet ik niet. Het eerste voorjaarssetje voor dochterlief is in ieder geval al wel af. 


De basis voor het shirtje is dit jurkje. Ik kortte de mouwen en de lengte in, zodat het een T-shirt werd. Een prachtige kwaliteit stof. Van dit shirtje gaat ze dit voorjaar en deze zomer heel veel plezier hebben.


Het patroon voor het rokje komt uit dezelfde winkel als de stof. Het rokje hing daar in de winkel te pronken. En hoewel ik meestal mijn eigen draai aan kleding maken geef, vond ik dit rokje te mooi om niet ook zelf te maken. 

Laat het mooie weer maar komen :-) ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...