zaterdag 26 november 2016

Lekkers van de Sint


We kregen gasten te eten. Het perfecte moment voor mij om van alles en nog wat uit te proberen in de keuken. Love it!

Na komkommer-garnalen-rolletjes (uit dit boek) ...


stoofvlees met bier en stroop (van Jamie) ...


plus boerenkool met zoete aardappels (uit datzelfde boek) ...


en zelfgemaakte frieten (zie hier) ...


aten we "Tiramisu van de Sint"! 


Een heerlijk toetje. Wij aten een versie zonder geraffineerde suikers. We bakten hiervoor kruidnootjes met kokosbloesemsuiker. Voor een snelle versie kun je ook kruidnootjes uit de winkel nemen. Dan is het een heel eenvoudig toetje. Handig voor het heerlijke avondje op 5 december.



Dit heb je nodig voor ongeveer 150 kruidnootjes:
  • 250 gram meel (speltmeel of tarwemeel)
  • 125 gram kokosbloesemsuiker
  • 125 gram gesmolten roomboter
  • 5 tl speculaaskruiden
  • 5 el melk (karnemelk, halfvolle melk of een plantaardige melk)
  • snufje zout

Zo maak je de kruidnootjes:
  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius (hetelucht: 150 graden)
  • Meng alle ingrediĆ«nten goed door elkaar. 
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  • Vorm bolletjes ter grootte van een knikker en leg op de bakplaat.
  • Bak ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Dit heb je nodig voor de tiramisu:
  • 8 kleine glaasjes
  • ongeveer 80 kruidnootjes
  • 250 gram mascarpone
  • 5 el melk
  • 5 el honing
  • 8 tl espressokoffie

Zo maak je de tiramisu:
  • Verkruimel 64 kruidnootjes en doe in ieder glaasje 3 el kruidnootkruimels.
  • Meng de mascarpone met de melk, honing en de rest van de kruidnootkruimels.
  • Voeg 1 tl koffie aan ieder glaasje toe.
  • Verdeel het mascarpone-mengsel over de glaasjes.
  • Decoreer ieder glaasje - vlak voor het serveren - met 2 kruidnoten.


De rest van de kruidnootjes kun je lekker opsnoepen met een kopje koffie of glas thee erbij. Mmmmm ...



Voor dochterlief haakte ik een pietenmuts-broche. Het patroontje vond ik hier. Ik gebruikte mijn-gewonnen-bolletjes-garen. Het pietenmutsje mag tot Sinterklaas als decoratie in onze huiskamer hangen en op 5 december is dochterlief extra feestelijk met dit pietenmutsje op haar kleding!




2 opmerkingen:

  1. Ooooh, mmmmmmmm, het water loopt in mijn mond, heerlijk.
    Dat vlees met bier en stroop, mmmmmm, dat recept ga ik gauw eens bekijken.
    En je broche, die is leuk zeg!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed idee. Het vlees was namelijk heeeeerlijk! Het vraagt wat geduld, maar aan tafel wordt dat geduld heel smakelijk beloond.

      Verwijderen

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...