vrijdag 11 november 2016

Hij komt, hij komt ...

Nog één nachtje slapen en hij komt ... Zoonlief vertelde in dit voorjaar zelf aan mij hoe het allemaal precies zit met het 5 december verhaal. Ik heb hem op het hart gedrukt dat dit het Grote Geheim van Sinterklaas is. Hij glom van oor tot oor. Dochterlief zit nog volop in het verhaal. Vanmiddag heeft ze een mooie aftelkalender op internet uitgezocht en telt daarmee vol verwachting af naar het Sinterklaasfeest. 


Hij komt bijna ... dus bakten wij vanmiddag iets lekkers voor bij de koffie. We gebruikten een succesnummer van vorig jaar: gevulde speculaas (zonder geraffineerde suikers).


Je hebt nodig:


  • 100 gram amandelen
  • 150 gram dadels
  • 1 tl citroensap
  • 250 gram volkorenmeel
  • 125 gram gesmolten boter
  • 1 ei 
  • 2 el speculaaskruiden
  • 1 el wijnsteenpoeder / bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 à 2 el karnemelk, melk of sojamelk 
  • optioneel: 12 blanke amandelen (om te decoreren)

Zo maak je het:

  • Laat de dadels minstens een uur weken in water.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht: 160 graden).
  • Hak voor de amandelspijs 100 gram dadels en 100 gram amandelen fijn in de keukenmachine. Voeg de citroensap toe. Het wordt een plakkerig geheel, voeg eventueel een eetlepel water toe.
  • Bekleed een bord (ter grote van je bakblik) met folie en verspreid de amandelspijs als een soort plak over het bord. Zet dit in de koelkast.
  • Splits het ei en hak de overige dadels fijn.
  • Kneed de volkorenmeel, dadels, boter, eiwit, speculaaskruiden, wijnsteenpoeder en zout goed door elkaar tot een grote bal. Voeg eventueel 1 of 2 el melk toe als het deeg te kruimelig is.
  • Vet een kleine springvorm in met wat boter of bekleed het blik met bakpapier.
  • Verdeel de helft van het deeg over de bodem, leg de plak amandelspijs er op en verdeel de andere helft van het deeg hierover. 
  • Decoreer met de 12 amandelen en bestrijk met eigeel.
  • Zet dit ongeveer 25 minuten in de oven.


Fijn weekend!


3 opmerkingen:

  1. Wat gezellig om samen te doen, lekker bakken. Het ziet er over heerlijk uit!!! Geniet er samen van.

    je trouwe volger

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke tijd he?!!
    Toen onze oudste het geheim wist (hij is nu alweer 17) en hij niks mocht zeggen tegen zijn broertje en zusje, toen kreeg ik altijd zo'n sikke vette knipoog van hem als er kets van Sinterklaas voorbij kwam.
    Zo lief......
    Geniet lekker van alle drukte en je recept ga ik in mijn achterhoofd houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hopelijk leest je dochter je blog niet.
    Een heerlijke taart maakten jullie! Veel plezier straks in december!!

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...