Doorgaan naar hoofdcontent

Palmpasenhaantjes


Inmiddels begint het een beetje traditie te worden:
Op de vrijdag voor Palmzondag op school een Palmpasenstok versieren, 
samen met de klasgenootjes in een mooie optocht rond de school en in het verzorgingshuis liedjes zingen
en tussen de middag thuis het haantje op smullen. 
Voor de Palmpasenoptocht op zondag in de kerk bakken we dan vervolgens zelf een nieuw haantje! 
Net als in 2014 en 2015 gingen we ook dit jaar weer zelf aan de slag ...



Dit jaar werden het rozijnen-chocolade-haantjes. Ook een heerlijk recept voor bolletjes in het weekend. 


Dit heb je nodig:
  • 275 gram volkoren tarwemeel
  • 200 gram tarwebloem
  • 9 gram gist
  • 9 gram zout
  • 1 tl kaneel
  • 20 gram honing
  • 30 gram gesmolten roomboter
  • 160 gram karnemelk
  • 130 gram water
  • 100 gram rozijnen (15 minuten weken in lauw water, goed uitlaten lekken en droog deppen met keukenpapier)
  • 50 gram cocoa nibs (of grof gehakte pure chocolade)
  • zonnebloemolie om handen en werkplek in te vetten
  • eventueel zachte roomboter voor na het bakken

Zo maak je het:
  • Zelf gebruik ik de broodbakmachine voor het kneden. Eerst alle natte ingrediënten in de kom en vervolgens alle droge ingrediënten (behalve de rozijnen en cocoa nibs). Maak een kuiltje voor de gist en een kuiltje voor het zout, zodat ze niet direct met elkaar in aanraking komen. Laat de machine het kneedwerk doen. 
  • Je kunt ook alle ingrediënten met de hand kneden. Kneed zeker 20 minuten. Hier lees je allerlei tips over goed kneden.
  • Laat het deeg vervolgens een kwartiertje rusten.
  • Kneed de rozijnen en cocoa nibs door het deeg. Tips lees je hier.
  • Vet een kom lichtjes in met zonnebloemolie, leg het deeg erin en draai een keer rond, zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af met een schone theedoek of plastic folie en laat 60 minuten rijzen.
  • Druk de lucht uit het deeg en laat het deeg (afgedekt) een kwartier rusten.
  • Verdeel het deeg in 4 porties als je er haantjes van gaat maken of in 12 porties als je kleine bolletjes wilt maken.
  • Leg de haantjes en/of bolletjes op bakpapier op een rooster en dek af met plactic folie. Laat gedurende 60 minuten voor de tweede keer rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Bak de haantjes en/of bolletjes gedurende 15 à 20 minuten.
  • Bestrijk uit de oven eventueel met wat zachte roomboter. Af laten koelen en dan lekker smullen. Heerlijk met roomboter en appelstroop ... mmmmm!


Reacties

  1. Lijkt mij een heerlijk recept.
    Wij hebben een bakkerij Bart, dus best raar om broodjes zelf te bakken......toch?!
    Maar, ik ga je recept zeker eens proberen met mijn dochter, lijkt me gewoon erg leuk om te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk ... Een eigen bakkerij! Dan weet je ook dat brood bakken een hele kunst is. De ene keer lukt het bij mij dan ook beter dan een andere keer. Vooral het samen bezig zijn, is dan ook erg leuk. Laat je weten hoe het gelukt is als je samen met je dochter broodjes gaat bakken? Veel plezier!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Populaire posts van deze blog

Afscheidscadeautjes

De vakantie staat voor de deur ... In mijn vorige blogpost schreef ik over de tas als afscheidscadeau voor de bijzondere juf van zoonlief. Ik maakte nog veel meer afscheids- en bedankcadeautjes! Afscheidscadeautjes voor mijn collega's. Na de zomervakantie wacht een nieuwe uitdaging (lees het hier) . Ik wilde graag zelf iets maken voor mijn collega's. Ze kennen mij toch als een creatieve collega ;-). Om hen veel geluk voor de toekomst te wensen, haakte ik heeeeel veel gelukspoppetjes. Een beetje geluk kan iedereen gebruiken en aangezien gelukt heel onwiskundig is ... je moet het namelijk delen om te vermenigvuldigen ... een toepasselijk cadeautje. Van twee houten kralen, een sleutelhangerring en allemaal verschillende kleuren katoen maakte ik deze gelukgspoppetjes. Terwijl ik aan het haken was, bedacht ik mij dat het ook leuke cadeautjes zijn voor de meesters en juffen om hen te bedanken voor het leuke schooljaar (net als voorgaande jaren) . Dus

PIP bags

PIP bags ... dé hit op Instagram ... Ik was gewaarschuwd ... het zou verslavend zijn ... toch begonnen ... en ja, ze hebben gelijk! Voor wie denkt: "Waar heb je het over? Pip bags?" Dit zijn kleine gehaakte zakjes die je vult met bonen, mais, steentjes of kraaltjes. Je kunt er van alles en nog wat mee doen. Het zijn net pittenzakjes. Die kennen jullie vast wel van de gymles. Laura @dehaakzolder heeft dit leuks bedacht. Heel eenvoudig om te maken. Een heerlijk werkje om 's avonds te doen met een muziekje erbij. En het leuke is dat je ongeveer 7 gram katoen nodig hebt per zakje. Dus ideaal om je mandje restanten te laten slinken. Voor een jarige job die 5 jaar werd, haakte ik blauwe en groene PIP bags. Van een pijp van een oude spijkerbroek naaide ik een tas, zodat hij de PIP bags makkelijk mee kan nemen en handig op kan bergen.  De voorkant voorzag ik met mijn Bobbinhood van zijn naam. De achterkant kreeg een "kruisje-nulletje-s

Leuk geld geven

Op blogland hoor ik het vaker ... even iets leuks maken voor een jarige die geld als wens heeft ... Het is besmettelijk, want zoon- en dochterlief maken ook graag iets leuks om het geld heen om cadeau te geven als ze naar een feestje gaan. We hebben al van alles en nog wat gemaakt: enveloppen van een oude atlas , zonnebrilhoesjes , cadeautasjes , ... Dochterlief had een feestje aan het water, dus iets met water leek haar wel leuk. Ze herinnerde zich het cadeautje dat ze zelf kreeg voor haar verjaardag. Zoonlief, die dol op woordgrapjes is, zag ook de humor van dit cadeautje wel in. "Zwemmen in het geld!" En zo zwommen er vijf eendjes in het geld! Voor het volgende feestje bedachten we iets anders. "In geval van nood glas breken." Mochten jullie nog ideetjes zoeken om "leuk geld te geven" ... hierbij wat inspiratie!