vrijdag 28 augustus 2015

Jurkje


De schoolfotograaf komt volgende week weer langs! Dus iets moois aan naar school. Het stofje kocht ik online ... heel anders dan ik meestal koop ... dochterlief vindt het geweldig!



Ik gebruikte hetzelfde patroontje als toen



Haar mooie nieuwe schoenen erbij aan en ze ging zo trots als een pauw de tuin in voor een paar foto's gemaakt door de "huisfotograaf". 



En nu maar hopen dat de schoolfoto's mooi worden volgende week! Ik ben reuze benieuwd ...

vrijdag 21 augustus 2015

Chocolate chip cookies met pecannoten

Ik kreeg zo'n laagjes-weckpot cadeau. Een pot met laagjes meel, suiker, chocolade en pecannoten. Ik voegde er zelf nog boter en een ei aan toe. Alles mengen, mooie ronde koekjes vormen en hup ... in de oven. Ze waren heeeeeerlijk! Manlief was ook erg enthousiast. 

Dat smaakte naar meer. Helaas kwam er nog niet nog zo'n cadeautje voorbij ;-). Dus ging ik zelf aan de slag. Vanmiddag uit school hadden de kinderen wel wat lekkers verdiend bij de thee na deze eerste schoolweek vol nieuwe indrukken. Mmmmm ...



En omdat wij deze zachte chocolade koekjes zo overheerlijk vinden, deel ik het recept graag met jullie.

Dit heb je nodig:

  • 100 gram roomboter
  • 150 gram ruwe rietsuiker (Ik bak graag met rietsuiker, maar gewone suiker kan ook. Half witte en half bruine basterdsuiker zorgt voor een mooie kleur.)
  • 1 ei
  • 1/2 tl vanille aroma
  • 225 gram tarwebloem
  • 1/4 tl zout
  • 1/2 tl backing soda
  • 50 gram pecannoten
  • 75 gram pure chocolade (of chocolate chips)


Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht: 160 graden)
  • Verwarm de boter 30 seconden in de magnetron of au bain marie. De boter moet net zacht zijn, dus zeker niet heet!
  • Mix de boter en suiker schuimig.
  • Voeg het ei en de vanille aroma toe. Mix dit zo'n 20 seconden door elkaar.
  • Doe de bloem, het zout en de backing soda erbij en mix tot plakkerige kruimels.
  • Maak er met je handen een mooie bol van.
  • Hak de noten en chocolade. Meng dit door het deeg.
  • Verdeel het deeg in 24 bolletjes. Leg deze op een bakplaat en druk ze iets plat.
  • Bak de koekjes 9 tot 11 minuten in de oven. Ze moeten er droog uitzien met een heel licht bruine kleur. Bak ze vooral niet te lang, want dan verdwijnt die typische zachte bite, die de koekjes juist zo overheerlijk maakt.
  • En dan komt het allermoeilijkste ... laat ze een half uurtje afkoelen ... 

Smul ze! Laat je weten of ze bij jullie ook zo goed in de smaak vallen? Leuk!



woensdag 12 augustus 2015

Mango-yoghurt-ijsjes


We boffen ... we mogen nog steeds genieten van het mooie weer ... af en toe een ijsje eten hoort er dan helemaal bij! We maakten deze zomer eerder al stoplichtijsjes, aardbeienijsjes, appel-kaneel-schepijs en dit keer werden het mango-yoghurt-ijsjes (zonder geraffineerde suikers). 

Lekker? Dit heb je nodig:
  • 1 mango
  • ongeveer 200 ml Griekse yoghurt (of andere "dikke" yoghurt)
  • 2 el agavesiroop (of honing)
  • 10 waterijsvormpjes

Zo maak je het:
  • Schil de mango, verwijder de pit en pureer de mango in de keukenmachine of met de staafmixer.
  • Verdeel dit over de waterijsvormpjes.
  • Meng de agavesiroop door de yoghurt.
  • Schep dit bovenop de mangopuree in de ijsvormpjes.
  • Voor een marmereffect roer je met de achterkant van een lepel door de mangopuree en yoghurt. (Het resultaat van het marmereffect was uiteindelijk minder groots dan ik van te voren in mijn hoofd had ;-). Een aantal keren flink roeren dus!)
  • Zet de gevulde vormpjes in de diepvries en wacht een paar uurtjes ...

Smullen!

Wil je minder ijsvormpjes vullen? Of heb je nog mangopuree over nadat alle vormpjes gevuld zijn? Pak een kommetje en een lepel. De mango-yoghurt is natuurlijk ook heel lekker om als toetje uit een kommetje te lepelen!



(PS: Hoewel de onderste twee ijsvormpjes een stuk minder fotogeniek zijn, zijn het wel reuze handige ijsvormpjes die nauwelijks geknoei opleveren bij het smullen van een ijsje. Te koop bij de IKEA in een setje van 4 stuks.)

vrijdag 7 augustus 2015

Zachte bolletjes


Joepie, het is gelukt! Zachte bolletjes ... en dit keer zijn ze ook echt zacht! Via Pinterest kwam ik gisteravond op haar blog terecht. Een echte aanrader voor als je van brood bakken houdt. Geïnspireerd door alle lekkere broden en broodjes die ik daar zag, ging ik vanmorgen met zoon- en dochterlief aan de slag. En ja hoor, dit keer zijn het echt zachte bolletjes geworden. Mmm, smullen!


We gebruikten dit recept. Zoonlief heeft alle ingrediënten netjes opgeschreven, want - zo zei hij - de Ipad gaat steeds uit. Fijn, zo'n meedenkend kind!


Naast 250 gram tarwebloem gebruikten we 300 gram volkorenmeel. De broodbakmachine liet ik het kneedwerk doen, want ik las op haar site dat goed kneden heeeeel belangrijk is. Nu weet ik ook waarom onze Palmpasenhaantjes wel heel lekker waren, maar ook erg "compact". 


Ook las ik dat je het deeg té lang kunt laten rijzen ... Dus testten we tussendoor een keer of onze vingerafdruk bleef staan. Gelukkig stortte het deeg niet in ;-).


En ik las dat bloem en meel uit de supermarkt meestal minder goed rijzen dan van de molen of een meer gespecialiseerde winkel, omdat voldoende proteïne/eiwit/gluten belangrijk zijn ... Kortom: veel nieuwe tips gelezen. Heel veel dank, Levine, voor al jouw tips en informatie!!! De komende tijd maar eens het een en ander uitproberen!

zaterdag 1 augustus 2015

Havermoutkoek

Op zoek naar lekkers (zonder geraffineerde suikers) kwam ik op het wereld wijde web allerlei heerlijkheden tegen. Ik voegde er een beetje fantasie van mijzelf aan toe en ... voilà, daar kwam een heerlijke havermoutkoek uit de oven!



Dit heb je nodig: 

  • 150 gr. havermout
  • 150 gr. volkorenmeel
  • 100 gr. geraspte kokos
  • 75 gr. rozijnen
  • 50 gr. gehakte noten
  • 1 appel (geschild en in kleine stukjes gesneden)
  • rasp van een sinaasappelschil
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout
  • 5 el appelstroop
  • 2 el honing
  • 2 el water
  • 150 gr. gesmolten boter

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 (hetelucht: 160) graden Celsius. 
  • Vet een bakblik in of bekleed het blik met bakpapier.
  • Meng alle droge ingrediënten in een kom.
  • Meng alle natte ingrediënten in een andere kom.
  • Alles goed door elkaar mengen en verdelen over het bakblik.
  • Bak dit ongeveer 15 minuten in de oven.
  • Na het bakken een klein beetje af laten koelen en met een spatel in stukken verdelen. 
  • In een goed afgesloten koektrommel bewaren.

Je kunt natuurlijk volop variëren. De appel, geraspte sinaasappelschil en noten kun je weglaten. Je kunt dadels toevoegen. Als je een iets minder zoete variant wil, kun je de honing achterwege laten of minder appelstroop toevoegen.

Veel bak- en smulplezier!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...